Τετάρτη 25 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Νυν υπέρ πάντων, ο αγών»

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων για την Κοινωνική Ασφάλιση
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων για την Κοινωνική Ασφάλιση
Η αυριανή απεργιακή κινητοποίηση - ενταγμένη στη «μητέρα των μαχών» της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης - έχει ιδιαίτερη και ειδική σημασία, καθώς από το μέγεθος της επιτυχίας της θα κριθεί, εν πολλοίς, η συνέχεια του αγώνα και, ούτως ή άλλως, θα στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό το γνωρίζουν καλώς οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι, οι άνεργοι, αλλά και οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι, όλοι όσοι προορίζονται για τον «Καιάδα» της αντικοινωνικής - αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Γι' αυτό και είναι αποφασισμένοι και δηλώνουν πανέτοιμοι να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην αυριανή κινητοποίηση, ανταποκρινόμενοι στις προσταγές των καιρών και στα κελεύσματα του μέλλοντος.

Τα μηνύματα από τους χώρους δουλιάς των πόλεων και των χωριών της Θεσσαλίας αναδεικνύουν τη λαϊκή αποφασιστικότητα για σύγκρουση, μέχρι εσχάτων, με την κυβέρνηση, ώστε να μην περάσει τα μέτρα ολοκληρωτικής κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η λαϊκή αντίδραση στις κυβερνητικές αποφάσεις είναι καθολική και δεν επηρεάζεται από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις. Απλώνεται, δε, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα της πόλης και του χωριού, με εξαίρεση, βεβαίως, των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, που δεν ενδιαφέρονται για τη σύνταξη και τα άλλα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ολοι μαζί

Πρώτοι και δυναμικότεροι απ' όλους αντιδρούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Τους εργαζόμενους, άλλωστε, «πονάει» περισσότερο το θέμα της σύνταξης, καθώς την έχουν απαντοχή και αποκούμπι, σαν περάσουν τα χρόνια της σκληρής δουλιάς στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις βιοτεχνίες της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Περισσότερο ακόμα «πονάει» τους ανέργους, που νιώθουν να «χάνεται» η γη από τα πόδια τους, ακούγοντας τους κυβερνώντες να τους λένε πως για να πάρουν μια πενιχρή σύνταξη, πρέπει να έχουν «κολλήσει», στην εποχή της θεριεμένης ανεργίας, 12.000 ένσημα.

Αντιδρούν, όμως, και οι αγρότες, αν και φαίνεται ότι το πρόβλημα δε τους αφορούν άμεσα, αφού τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, ήδη εφαρμόζονται στο αγροτικό ασφαλιστικό σύστημα. (Για όσους δε γνωρίζουν, με το νέο νόμο για τον ΟΓΑ, που «πέρασε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ισχύει εδώ και μερικά χρόνια, οι αγρότες πληρώνουν, επί 47 συναπτά χρόνια, «τσουχτερές» ασφαλιστικές εισφορές, για να πάρουν εξευτελιστικές συντάξεις, που κυμαίνονται μεταξύ των 50.000 και 80.000 δραχμών στα 65 τους χρόνια, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Με το ίδιο νόμο προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του βοηθήματος των 48.000 δραχμών από το 2004, το οποίο και θα εκλείψει εντελώς το 2028. Είναι, δε, γνωστό ότι η εφαρμογή αυτού του νέου νόμου έχει προκαλέσει πλείστα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Π.χ., πολύ μεγάλο ποσοστό των μικρών και μεσαίων αγροτών απειλούνται να μείνουν χωρίς την παραμικρή σύνταξη, αλλά και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΟΓΑ.) Βεβαίως, οι νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης τους αφορούν εμμέσως, καθώς θα πλήξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους που θ' απασχολούνται εκτός της αγροτικής εργασίας.

Αντιδρούν, ακόμα, οι βιοτέχνες και οι μικρέμποροι, αφού η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα προκαλέσει και σ' αυτούς μέγα πρόβλημα, σε μια εποχή που οι δουλιές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν πάνε καλά και, παρ' όλα αυτά, η φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων τους χτυπάει ακόμα αλύπητα, οδηγώντας πολλούς στο να βάλουν «λουκέτο».

Θα συνεχίσουν

Υπάρχουν, λοιπόν, οι «αντικειμενικές συνθήκες» για την επιτυχία της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και γενικότερα της «μάχης για την Κοινωνική Ασφάλιση», που θα συνεχιστεί, με πολλές μορφές, στη Θεσσαλία, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα. Χρειάζονται, όμως, και οι «υποκειμενικές προϋποθέσεις» για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή επιτυχία. Και για την εκπλήρωση αυτής της ανάγκης φροντίζουν, κατά το δυνατόν, οι ταξικές δυνάμεις του μαζικού, λαϊκού κινήματος στην περιοχή, που δίνουν τη μάχη του ταξικού προσανατολισμού, της καλής προετοιμασίας και του συντονισμού του αγώνα, ξεπερνώντας εμπόδια που θέτουν, όχι μόνο οι κυβερνώντες και οι βιομήχανοι, αλλά και οι συμβιβασμένες και υποτακτικές ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ολο το τελευταίο διάστημα οι συνδικαλιστές της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας «οργώνουν», καθημερινά, τα εργοστάσια και τους χώρους δουλιάς - χτες επισκέφτηκαν, ανάμεσα στ' άλλα, τα εργοστάσια ««Ιντραμέτ», «Ντούφας», «Καλτσόνας», «ΒΙΟΜΕΤ» - καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Την ίδια δραστηριότητα δείχνουν οι ταξικοί συνδικαλιστές του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Στην ενημέρωση του λαού της Θεσσαλίας για τις κυβερνητικές επιθέσεις κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην προετοιμασία των αγωνιστικών εκδηλώσεων που γίνονται και θα γίνουν, συμβάλλουν και οι συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος της περιοχής - στελέχη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνεταιρισμών, καθώς και της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) - που περιοδεύουν στα χωριά των θεσσαλικών νομών.

Ολα, λοιπόν, δείχνουν ότι η αυριανή κινητοποίηση στη Θεσσαλία, που αναμένεται να έχει πρωτοφανή συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία, θ' αποτελέσει μια καλή αρχή και πρόκριμα για την επιτυχή συνέχιση των λαϊκών αγώνων, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους πολυποίκιλους κι απανταχού αποδέκτες του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ