ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ
Τουρκικές απειλές και προειδοποιήσεις για μερίδιο στην ενεργειακή «λεία»

Κλήση του Ελληνα πρέσβη χτες στο τουρκικό ΥΠΕΞ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις και αξιωματούχοι της με συνεχείς δηλώσεις καταδεικνύουν ότι δεν θα σταματήσει να διεκδικεί για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης συνδιαχείριση μαζί με το ψευδοκράτος στην Κύπρο του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει γίνει πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χτες κάλεσε για διευκρινήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα τον πρέσβη της Ελλάδας, Πέτρο Μαυροειδή, μια συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή, αλλά που επί της ουσίας έγινε αφορμή για την πρώτη αντίδραση στην πρόσφατη ανακοίνωση από τον πρώην Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, παρουσία και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που ανέλαβε το υπουργείο, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν. μίλια στο Ιόνιο.

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, είναι χαρακτηριστική: «Δεν θα ανεχτούμε κανένα βήμα στο Αιγαίο που δεν στηρίζεται στην κοινή συναίνεση ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν απέναντι ακτές. Η διακήρυξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του Ιούλη του 1995 (σ.σ. πρόκειται για την κήρυξη πολέμου - casus belli στην Ελλάδα αν επεκτείνει τα 12 ν. μίλια) περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση που έχει ισχύ και σήμερα. Τις θέσεις μας και τις προειδοποιήσεις μας εκφράσαμε και στον πρέσβη της Ελλάδας». Στο τραπέζι της συζήτησης, όπως διαρρέεται, μπήκε και η υποτιθέμενη παρεμπόδιση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό του τουρκικού ερευνητικού σεισμογραφικού πλοίου «Μπαρμπαρός», που με ΝΑVTEX έχει δεσμεύσει περιοχές και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις και η αμερικανική «Exxon Mobil».

Είχαν προηγηθεί άλλες δηλώσεις διά στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ελληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

Απαντώντας στην τουρκική πλευρά, το ελληνικό ΥΠΕΞ, χτες με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Α. Γεννηματά, ανέφερε: «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Το ζήτημα των συνολικών απαιτήσεων για συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων είχε βάλει και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, που σε ομιλία του προχτές σημείωσε με νόημα: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εξασφαλίζοντας την ειρήνη, την ασφάλεια σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχίας για την Κύπρο».

Στην ίδια γραμμή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ι. Καλίν είπε ότι «η Τουρκία θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα και των δύο πλευρών στις οικονομικές περιοχές γύρω από την Κύπρο. Οταν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς γεωτρήσεις δημιουργώντας μια de facto πραγματικότητα, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία δεν μπορούν να μην κάνουν το ίδιο. Αυτό κάνουν τα επιστημονικά ερευνητικά πλοία "Πορθητής" και "Μπαρμπαρός" και άλλα που θα συνεχίσουν γεωτρήσεις στην περιοχή». Και καταλήγει: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να επιτρέψει οποιεσδήποτε κινήσεις, είτε γεωτρήσεις είτε οτιδήποτε άλλο που θα αγνοεί την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Βαριά» ατζέντα στο φόντο επικίνδυνων σχεδιασμών

Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη σύνθεση των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των κρατών - μελών της ΕΕ, στους οποίους θα μιλήσει αύριο η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων θα συζητήσουν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της λεγόμενης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, όχημα για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεών της, με διάφορα προσχήματα, σε μια σειρά από ζώνες του πλανήτη που ενδιαφέρουν τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους. Η ΕΕ μετρά σήμερα 17 αποστολές και επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας δυνάμεις της σε Σομαλία, Ουκρανία, Μολδαβία, Μάλι, Κόσσοβο, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κεντρική Μεσόγειο, Ιράκ, Λιβύη, Νιγηρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Παλαιστίνη.

Επιπλέον, σήμερα και αύριο οι Αρχηγοί των Επιτελείων έχουν προγραμματισμένη συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του Βρετανού στρατηγού Στιούαρτ Πιτς, προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Θα ενημερωθούν σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η «στρατιωτική κινητικότητα», οι «υβριδικές» απειλές και η κυβερνοασφάλεια.

Επιπλέον, οι Αρχηγοί των Επιτελείων θα συζητήσουν για θέματα συνεργασίας με τους ομολόγους τους από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βιετνάμ και Νότια Κορέα. Θα επικεντρωθούν στην εταιρική σχέση με την ΕΕ και στη συμμετοχή σε επιχειρήσεις και αποστολές.

Στη συνέχεια, οι Αρχηγοί των Επιτελείων θα συζητήσουν για τη δοκιμαστική λειτουργία της συντονισμένης ετήσιας επανεξέτασης στον τομέα της άμυνας (CARD, το πώς προχωρούν τα συμφωνημένα σχέδια των κρατών - μελών στον τομέα της Αμυνας, στην προσπάθεια συνολικά της ΕΕ για ανάπτυξη παραπέρα των στρατιωτικών - πολεμικών της δυνατοτήτων) καθώς και για προτάσεις σχετικά με το δεύτερο στάδιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO, όχημα για ανάπτυξη από κοινού και συντονισμένα μέσων και συστημάτων). Θα ενημερωθούν επίσης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας (ΕΤΑ, κονδύλια που τους διατίθενται για τέτοιους σκοπούς).

Τέλος, θα εξετάσουν τη μελλοντική ενωσιακή δομή διοίκησης και ελέγχου, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων, καθώς και την κατάσταση όσον αφορά τη μετανάστευση, την οποία, κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, προσεγγίζουν και ως «ασύμμετρη απειλή» και όχημα «διείσδυσης τρομοκρατών» στην ευρωενωσιακή επικράτεια, με ό,τι μέτρα αυτό συνεπάγεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ελέγχους στο εσωτερικό των κρατών - μελών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων

Ερώτηση με θέμα τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων κατέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Σταύρος Τάσσος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζουν: «Παρά τις περιορισμένες αλλαγές που έγιναν στο νόμο 4451/2017, τα μυστικά κονδύλια, που διαχειρίζονται το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία, παραμένουν, δεδομένου ότι η ενημέρωση του Προεδρείου της Βουλής γίνεται στη βάση γενικών στοιχείων, μόνο για ποσά μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ.

Επομένως, ο έλεγχος δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός και η σχετική διάταξη του νόμου μπορεί εύκολα να καταστρατηγηθεί, ενώ ο έλεγχος πρέπει να αφορά όλα τα υπουργεία.

Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά, όπως και κατά το παρελθόν με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι κανείς λόγος δεν συντρέχει να θεωρούνται και να είναι μυστικά τα κονδύλια αυτά, αλλά θα πρέπει να είναι ενήμερη η Βουλή, πού δαπανώνται τα ποσά αυτά και για ποιον σκοπό.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ