ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πανεπιστήμιο που ονειρεύονται είναι μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τις προτάσεις της ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ως φάρμακο διά πάσαν νόσο, κατάργηση του (καταργημένου στην ουσία) ακαδημαϊκού ασύλου ως πηγής όλων των δεινών στα ΑΕΙ, ενίσχυση της αυτονομίας των Ιδρυμάτων, «πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια» και μια σειρά άλλες πλήρως αντιδραστικές προτάσεις συμπεριέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του προχτές σε πανεπιστημιακούς με θέμα την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Με αφορμή αυτές τις προτάσεις της ΝΔ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος της ΝΔ, με τις χτεσινές του δηλώσεις, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ορκισμένος εχθρός των φοιτητών, των συλλόγων τους και των δίκαιων διεκδικήσεών τους. Γι' αυτό επανέλαβε την καραμέλα περί "κατάργησης του ασύλου", ως "αντίδοτο" δήθεν σε υπαρκτά, μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και το προσωπικό των ιδρυμάτων. Η εγκληματικότητα, το εμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών "βασιλεύουν" και στις καλύτερα φρουρούμενες περιοχές της χώρας, αφού αυτά δεν τα αντιμετωπίζει και πολύ περισσότερο τα θρέφει η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κατάργηση του ασύλου στοχεύει τους ίδιους τους φοιτητές, τους συλλόγους τους και την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα προβλήματα που καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Είναι βήμα κλιμάκωσης της κρατικής καταστολής.

Είναι πρόκληση να εμφανίζεται η ΝΔ ως αντίπαλο δέος στην ανομία στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, όταν η ΟΝΝΕΔ - ΔΑΠ αριστεύει στη διαπλοκή και στη ρεμούλα, κάτι που το ξέρουν ακόμα και οι τοίχοι των ιδρυμάτων.

Η κρατική καταστολή, που αξιοποίησε με ζήλο η ΝΔ, έχει άξιο συνεχιστή, τον σημερινό υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όταν τον βολεύει αναζητά "το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα" και όταν τελικά οι διεκδικήσεις και η πάλη των φοιτητών φουντώνουν τους υποδέχεται με ΜΑΤ, κλούβες και το δόγμα "νόμος και τάξη".

Ο κ. Μητσοτάκης αδικείται, όταν παρουσιάζεται απλώς ως υπέρμαχος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που ήδη λειτουργούν. Πίσω από την πρότασή του "τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν τα ίδια τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των εισαχθέντων", ο πρόεδρος της ΝΔ κρύβει την πραγματική του πρόταση για περιορισμό των εισαχθέντων στα δημόσια ΑΕΙ, αναβαθμίζοντας εαυτόν σε διαφημιστή των ιδιωτικών Ιδρυμάτων, εξασφαλίζοντάς τους την αναγκαία πελατεία. Οι προτάσεις της ΝΔ οδηγούν στη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την τσέπη των φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Πανεπιστήμιο που ονειρεύεται η ΝΔ είναι απέναντι από τις ανάγκες των φοιτητών για ολόπλευρη μόρφωση για όλους, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, στο αντικείμενο που σπούδασαν και έχουν ειδικευτεί. Η κόντρα τους αφορά το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΣΕΒ, κατευθύνσεις που μετατρέπουν ακόμα πιο γρήγορα τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές και τις οικογένειές τους σε πελάτες δεξιοτήτων και πιστοποιητικών. Και σε αυτό το ζήτημα η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αν και είναι βολική και για τους δύο, δεν αφορά τις ανησυχίες των φοιτητών.

Οι νέοι και οι νέες που σπουδάζουν έχουν κάθε λόγο να δυναμώσουν τους φοιτητικούς τους συλλόγους, τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, τους αγώνες για τις σπουδές και το μέλλον που τους αξίζει».

ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη τα αγωνιστικά τους ραντεβού

Στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση των κινητοποιήσεών τους τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη, οι μαθητές συντονίζονται και οργανώνουν τη συμμετοχή και τα επόμενα βήματά τους. Κεντρικό αίτημά τους είναι να μη νομοθετηθεί το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οπως επισημαίνουν, με τις νέες ρυθμίσεις, «θα μας βάζουν να δίνουμε περισσότερες εξετάσεις», «θα μας φορτώνουν με περισσότερο άγχος, τρέξιμο και παπαγαλία», «θα μας στερούν πολύτιμες γνώσεις για τη ζωή μας», «θα μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή μας από πιο νωρίς και με λιγότερες επιλογές. Και όλα αυτά σε ένα σχολείο που θα μας κοιτάει περισσότερο στην τσέπη».

Στην Αθήνα, το ραντεβού των μαθητών έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Την ίδια μέρα, μέχρι χτες είχαν οριστεί μαθητικές πορείες στις εξής πόλεις:

Θεσσαλονίκη: 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα: 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο: 11 π.μ., στην πλατεία Δημάδη

Αλεξανδρούπολη: 12 το μεσημέρι, στον Πλάτανο

Αρτα: 10 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς

Βέροια: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου

Βόλος: 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα: 10.30 π.μ., στην Ακαδημία

Γιαννιτσά: 11.30, στην πλατεία Μάγγου

Δράμα: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία

Ηράκλειο: 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Καρδίτσα: 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κατερίνη: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία

Κέρκυρα: 12 το μεσημέρι, στα Γενικά Λύκεια

Κιλκίς: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη: 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Λαμία: 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Πάρκου

Λάρισα: 12.30, στην κεντρική πλατεία

Μουδανιά: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία

Ξάνθη: 12 το μεσημέρι, στο Ρολόι

Πολύγυρος: 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο

Πρέβεζα: 10 π.μ., στον Φόρο

Πύργος: 10 π.μ., στην πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο: 10 π.μ., στο δημαρχείο

Σέρρες: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα: 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Φλώρινα: 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Χαλκίδα: 12 το μεσημέρι, στο Στρογγυλό Παραλίας

Χανιά: 10 π.μ., στην πλατεία Αγοράς

Σε πολλές περιοχές, οι μαθητές συντονίζουν τον αγώνα τους συγκροτώντας νέες συντονιστικές επιτροπές στη βάση των κοινών αναγκών και αιτημάτων τους. Παράλληλα, απευθύνουν πολύμορφα το κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 29 Οκτώβρη, συζητώντας ταυτόχρονα και τα επόμενα βήματά τους. Στην κατεύθυνση αυτή, από την εξέδρα του Νεανικού Φεστιβάλ του δήμου Αχαρνών, μαθητές έστειλαν μήνυμα μαθητικού ξεσηκωμού στις 29 Οκτώβρη. Κάλεσαν τα 5μελή και τα 15μελή του Μενιδίου να κλείσουν τα σχολεία και να κατέβουν όλοι οι μαθητές στο δρόμο ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης! Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπαν, η κυβέρνηση έχει χρήματα για το ΝΑΤΟ, δεν έχει όμως για τα σχολεία. Τέλος, απαντώντας σε όσους λένε ότι οι μαθητές δεν πρέπει τάχα να αγωνίζονται, ανέδειξαν το παράδειγμα της Παλαιστίνιας μαθήτριας Αχέντ Ταμίμι.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παλέψουμε για ουσιαστική στήριξη των προσφυγόπουλων

Σε ολόπλευρη στήριξη των προσφύγων και μεταναστών, και απομόνωση όσων φωνών θεωρούν υπεύθυνους για όλα τα προβλήματα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καλεί η Τομεακή Οργάνωση Κοζάνης του ΚΚΕ, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Αιανή ενάντια στην παρακολούθηση μαθημάτων στο γυμνάσιο του χωριού από τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά πακιστανικής καταγωγής, τα οποία φιλοξενούνται στη δομή που λειτουργεί εδώ και περίπου 6 μήνες στην περιοχή.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους γονείς, στους μαθητές και γενικότερα στο λαό της Αιανής και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το ΚΚΕ παλεύει να απεγκλωβιστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την κατάθεση των εγγράφων για έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Ωστόσο, για όσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραμένουν στη χώρα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πεταχτούν στον καιάδα, αλλά να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης υπό την ευθύνη του κράτους.

Απαιτείται να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ολόπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων και μεταναστόπουλων σε σχέση με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας.

Να παλέψουμε για την ουσιαστική στήριξή τους, όπως και των Ελληνόπουλων, μέσα αλλά και έξω από το σχολείο.

Να απομονωθούν φωνές που θεωρούν υπεύθυνους για όλα τα προβλήματα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ στην πραγματικότητα τα προβλήματα τα δημιουργεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, που στήριξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι γονείς, οι μαθητές, ο λαός της Αιανής, μέσα από τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία, τον γυναικείο σύλλογο, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει:

  • Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την κατάθεση των εγγράφων για έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.
  • Καμία εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).
  • Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών, στα σχολεία - κατά βάση - τις απογευματινές ώρες.
  • Να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια και ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί ούτε ένα προσφυγόπουλο από την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Να διασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό».
ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση για την Προσχολική Αγωγή

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για «την Προσχολική Αγωγή των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ