ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κουρδικές αντιδράσεις στις επιθέσεις του τουρκικού στρατού

Ενώ ορίστηκε νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη συγκρότηση «συριακής συνταγματικής επιτροπής»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε θέσεις Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG και SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ) προκάλεσαν χτες την απόφαση των κουρδικών δυνάμεων να σταματήσουν τη μαζική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που πραγματοποιούσαν στον τελευταίο θύλακά τους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Στόχος των Κούρδων μαχητών ήταν να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στα εδάφη τους στη βόρεια Συρία...

Σε ανακοίνωση εκπροσώπου Τύπου των μαχητών της οργάνωσης YPG, κάλεσαν τους συμμάχους τους στον «Διεθνή Συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» να καταδικάσουν «τις τουρκικές προκλήσεις σε μία ασφαλή περιοχή». Τους κάλεσαν επίσης να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, ώστε να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις...

Νωρίτερα, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» μετέδωσε πως ο τουρκικός στρατός επανέλαβε και χτες (όπως κάνει από τις 28 Οκτώβρη) τις επιθέσεις σε δυνάμεις Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, κοντά στην πόλη Αϊν αλ Αραμπ, σκοτώνοντας 14 ενόπλους. Το ίδιο διάστημα, ανακοινώθηκε πως οι τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» («Χαγιάτ αλ Σαμ», πρώην «Μέτωπο Νούσρα») έκαναν συμφωνία συμφιλίωσης με τους αντικαθεστωτικούς μισθοφόρους της οργάνωσης «Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση» (NFL), που χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από την Τουρκία. Η συμφωνία σταμάτησε τις διήμερες μεταξύ τους συγκρούσεις στα περίχωρα του Χαλεπίου στη Συρία.

Νορβηγός ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του Στάφαν ντε Μιστούρα, που παραιτείται τέλος Νοέμβρη, έπειτα από τέσσερα χρόνια στη θέση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία. Πρόκειται για τον Νορβηγό διπλωμάτη (ως πρότινος πρέσβη της χώρας του στην Κίνα), Γκέιρ Πέντερσεν, που θα αναλάβει την αποστολή συντονισμού των προσπαθειών για τη συγκρότηση της συριακής συνταγματικής επιτροπής που θα επιχειρήσει την αλλαγή του συριακού Συντάγματος, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία για τη λεγόμενη «πολιτική μετάβαση» και τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επιπλέον, χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγος Ιγκορ Κονασένκοφ, επανέφερε στο προσκήνιο νέες καταγγελίες για τις προσπάθειες μελών της οργάνωσης δήθεν «διάσωσης» «Λευκά Κράνη» και Τουρκμένων τζιχαντιστών να στήσουν νέες προβοκάτσιες με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων στα περίχωρα του Χαλεπίου και στα περίχωρα της επαρχίας Ιντλίμπ, χρησιμοποιώντας δεκάδες λίτρα χλωρίου, ώστε να επιρρίψουν την ευθύνη στον συριακό στρατό και να δώσουν πρόσχημα σε ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία.

Τέλος, χτες, στις Βρυξέλλες ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επικρότησε την «επιτυχή» όπως είπε τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ, παρά την απουσία τους, «συνέβαλαν σημαντικά».

ΙΣΡΑΗΛ - ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Συσφίγγουν τις σχέσεις τους με φόντο την κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν κάνει πλέον καν τον κόπο να κρατήσει μυστικές τις επαφές και τις επισκέψεις σε πλούσιες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου. Μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στο Ομάν την περασμένη βδομάδα, σειρά είχε τη Δευτέρα η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίρι Ρεγκέβ στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), με πρόσχημα αγώνες τζούντο.

Η Ρεγκέβ, φορώντας κόκκινη αμπάγια και λευκό μαντίλι στο κεφάλι, ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook βίντεο και φωτογραφίες από τις συναντήσεις της με αξιωματούχους των ΗΑΕ και υπογράμμισε το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίσκεψη που πραγματοποιεί Ισραηλινός υπουργός. Στη διάρκεια της αθλητικής εκδήλωσης τραγούδησε τον ισραηλινό ύμνο, ο οποίος ακούστηκε για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όταν ο Ισραηλινός πρωταθλητής του τζούντο, Σάγκι Μούκι, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Ο δε Νετανιάχου συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο, όπου τόνισε ότι οι συνομιλίες με Αραβες αξιωματούχους χωρών του Κόλπου «είναι πολύ σπουδαίες για την ασφάλεια του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «θα υπάρξουν περισσότερες στο μέλλον». Πράγματι, την επόμενη βδομάδα αναμένεται στο Ομάν ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Γισραέλ Κατζ, προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Ισραήλ με πλούσιες χώρες του Κόλπου, στο πλαίσιο περιφερειακής συνδιάσκεψης ομολόγων του.

Οι επισκέψεις Ισραηλινών αξιωματούχων στις μοναρχίες του Κόλπου δείχνουν ενδεχομένως την ευκαιριακή σύγκλιση γεωπολιτικών συμφερόντων έναντι του μεγαλύτερου ανταγωνιστή τους στην περιοχή, του Ιράν. Επιπλέον, πραγματοποιούνται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και έντασης των πιέσεων και των εκβιασμών από πλευράς ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να περάσουν νέο «ειρηνευτικό σχέδιο» που θα νομιμοποιήσει την κατοχή της Παλαιστινιακής γης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προϋπολογισμός με φόντο το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, παρουσίασε χτες το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, σε μία προσπάθεια να εμφανίσει παροχές και να προετοιμάσει τον δρόμο σε περίπτωση προκήρυξης νέων πρόωρων γενικών εκλογών. Η παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού και η αναγγελία για την κυκλοφορία ενός νέου κέρματος με αξία 50 πένες ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit) έγιναν με φόντο την έντονη δυστοκία και τα άγρια παζάρια με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει οριστεί να γίνει στις 29 Μάρτη 2019.

Ο Χάμοντ δεν ανακοίνωσε καμία αύξηση στις πετσοκομμένες κοινωνικές δαπάνες και τις υπηρεσίες πρόνοιας, που δυσκόλεψαν τις συνθήκες επιβίωσης χιλιάδων ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ανήγγειλε μία ισχνή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου, ώστε να φτάσει εντός του 2019 τις 8,21 στερλίνες από τις 7,83 στερλίνες σήμερα. Υποσχέθηκε επιπλέον 20 δισ. στερλίνες για την ενίσχυση του καταρρακωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας και περίπου 1,7 δισ. στερλίνες για εργασιακά επιδόματα για όσους ακόμη τα παίρνουν, μιας που πολλοί εργαζόμενοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται εξαιτίας των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων. Είπε πως θα ανεβάσει το αφορολόγητο για το κατώτατο ατομικό ετήσιο εισόδημα, από τις 11.850 στερλίνες που είναι σήμερα, στις 12.500 και δίνονται υποσχέσεις για υποδομές στη στέγαση, που είναι οξύτατο πρόβλημα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Πιο γενναιόδωρος ήταν ο Χάμοντ στα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας και κυβερνο-ασφάλειας, ανακοινώνοντας τη χορήγηση 1 δισεκατομμυρίου στερλινών για την ενίσχυση της άμυνας.

Προέβλεψε ότι το 2018 η αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη θα φτάσει το 1,3%, πως αυτή θα ανέβει στο 1,6% το 2019 και θα κατέβει στο 1,4% το 2020 και το 2021. Εκτίμησε ότι το χρέος της Βρετανίας για το τρέχον έτος θα ανέλθει στο 83,37% του ΑΕΠ.

Το ίδιο διάστημα, ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Standard and Poor's» προέβλεψε πιθανή ύφεση της βρετανικής οικονομίας εάν το Brexit γίνει δίχως συμφωνία με την ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως ο κίνδυνος αυτός μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός και δεν επιτυγχάνεται συμφωνία.

Στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, διπλωματικές πηγές αποκάλυπταν πως έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά «σεμιναρίων» μέσα στο Νοέμβρη, που θα προβλέπει την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, τις εναέριες και τις χερσαίες μεταφορές, τους τελωνειακούς ελέγχους και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς απομένουν λιγότερες από 150 μέρες μέχρι το Brexit. Σημείωναν επίσης πως παρά τις δυσκολίες και τα στενά χρονικά περιθώρια, αξιωματούχοι σε Βρετανία και ΕΕ δεν έχουν χάσει τις ελπίδες για την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit στα μέσα Νοέμβρη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο (Ρεπουμπλικάνος) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, διαφώνησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καταργήσει με προεδρικό διάταγμα το δικαίωμα άμεσης απόκτησης αμερικανικής ιθαγένειας όσων γεννιούνται στις ΗΠΑ, που εξασφαλίζεται από τη 14η τροπολογία του Συντάγματος η οποία υιοθετήθηκε το 1868. Αργά προχτές βράδυ περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πίτσμπουργκ για να διαμαρτυρηθούν κατά της επίσκεψης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πόλη, μετά τη ρατσιστική επίθεση, με 11 νεκρούς, το περασμένο Σάββατο σε εβραϊκή συναγωγή.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας, Σαούντ Αλ Μοτζέμπ, είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (MIT) σχετικά με τις έρευνες για τη δολοφονία του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι - και τον τεμαχισμό του - στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως η δολοφονία Κασόγκι «συνιστά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν χτες πως σε αεροπορικές επιδρομές που έκαναν την Τρίτη σε περιοχές του βόρειου Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ, επειδή θεωρήθηκε πως προετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον «τουρκικών βάσεων». Κατέστρεψαν επίσης «κρησφύγετα» και αποθήκες όπλων του ΡΚΚ. Παράλληλα, τρεις Ιρακινές σιίτισσες σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της βορειοανατολικής πόλης Χάνακιν του Ιράκ. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το θάνατο 25 ανθρώπων προκάλεσε επίθεση των Ταλιμπάν με στόχο ελικόπτερο του αφγανικού στρατού, που προκάλεσε τη συντριβή του, χτες, στη δυτική επαρχία Φάραχ του Αφγανιστάν.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ερευνα σε όλη τη Γαλλία ξεκίνησε με αφορμή τις αυξημένες γεννήσεις βρεφών με δυσπλασίες στα άνω άκρα, συγκεκριμένα παιδάκια που γεννήθηκαν χωρίς χέρια - βραχίονα ή πήχη. Στην περιοχή της Εν καταγράφηκαν 18 τέτοιες περιπτώσεις, μέσα στο διάστημα 2000 - 2014.

ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Προειδοποιήσεις για συνέπειες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Θέση στη διαμάχη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας, με αφορμή την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το πρώτο, που οδήγησε στη διακοπή των σχέσεών τους, πήρε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας χτες σε φόρουμ στη Μόσχα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της ρωσικής διασποράς, σημείωσε με νόημα: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα πράγμα: Η πολιτικοποίηση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα καταλήγει πάντα να έχει τις πιο σοβαρές συνέπειες, πρώτα απ' όλα γι' αυτούς που την κάνουν».

Ο Πούτιν κατήγγειλε «απόπειρες να διαρραγούν οι σχέσεις ανάμεσα στη ρωσική Εκκλησία και τους πιστούς της στο εξωτερικό» και κάλεσε σε «ενότητα των ορθόδοξων».

Η διαμάχη έρχεται από παλιά, για τη λεγόμενη πρωτοκαθεδρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία, που αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους με σημαντική επιρροή, και αντανακλά τον κλιμακούμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ