Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προϋπολογισμός με φόντο το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, παρουσίασε χτες το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, σε μία προσπάθεια να εμφανίσει παροχές και να προετοιμάσει τον δρόμο σε περίπτωση προκήρυξης νέων πρόωρων γενικών εκλογών. Η παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού και η αναγγελία για την κυκλοφορία ενός νέου κέρματος με αξία 50 πένες ενόψει της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit) έγιναν με φόντο την έντονη δυστοκία και τα άγρια παζάρια με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει οριστεί να γίνει στις 29 Μάρτη 2019.

Ο Χάμοντ δεν ανακοίνωσε καμία αύξηση στις πετσοκομμένες κοινωνικές δαπάνες και τις υπηρεσίες πρόνοιας, που δυσκόλεψαν τις συνθήκες επιβίωσης χιλιάδων ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ανήγγειλε μία ισχνή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου, ώστε να φτάσει εντός του 2019 τις 8,21 στερλίνες από τις 7,83 στερλίνες σήμερα. Υποσχέθηκε επιπλέον 20 δισ. στερλίνες για την ενίσχυση του καταρρακωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας και περίπου 1,7 δισ. στερλίνες για εργασιακά επιδόματα για όσους ακόμη τα παίρνουν, μιας που πολλοί εργαζόμενοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται εξαιτίας των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων. Είπε πως θα ανεβάσει το αφορολόγητο για το κατώτατο ατομικό ετήσιο εισόδημα, από τις 11.850 στερλίνες που είναι σήμερα, στις 12.500 και δίνονται υποσχέσεις για υποδομές στη στέγαση, που είναι οξύτατο πρόβλημα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Πιο γενναιόδωρος ήταν ο Χάμοντ στα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας και κυβερνο-ασφάλειας, ανακοινώνοντας τη χορήγηση 1 δισεκατομμυρίου στερλινών για την ενίσχυση της άμυνας.

Προέβλεψε ότι το 2018 η αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη θα φτάσει το 1,3%, πως αυτή θα ανέβει στο 1,6% το 2019 και θα κατέβει στο 1,4% το 2020 και το 2021. Εκτίμησε ότι το χρέος της Βρετανίας για το τρέχον έτος θα ανέλθει στο 83,37% του ΑΕΠ.

Το ίδιο διάστημα, ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Standard and Poor's» προέβλεψε πιθανή ύφεση της βρετανικής οικονομίας εάν το Brexit γίνει δίχως συμφωνία με την ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως ο κίνδυνος αυτός μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός και δεν επιτυγχάνεται συμφωνία.

Στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, διπλωματικές πηγές αποκάλυπταν πως έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά «σεμιναρίων» μέσα στο Νοέμβρη, που θα προβλέπει την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, τις εναέριες και τις χερσαίες μεταφορές, τους τελωνειακούς ελέγχους και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς απομένουν λιγότερες από 150 μέρες μέχρι το Brexit. Σημείωναν επίσης πως παρά τις δυσκολίες και τα στενά χρονικά περιθώρια, αξιωματούχοι σε Βρετανία και ΕΕ δεν έχουν χάσει τις ελπίδες για την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit στα μέσα Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ