Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
ΗΠΑ και Γαλλία ζητούν «εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.--

Πιέσεις προς τις συμμάχους τους, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αιματοκυλούν μαζί την Υεμένη από την άνοιξη του 2015, άσκησαν χτες οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, και Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, καθώς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε μία προσπάθεια να κλείσουν όπως - όπως αυτό το μέτωπο, για να ανοίξουν, ενδεχομένως, το επόμενο πεδίο σύγκρουσης με την ισχυρότερη δύναμη της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, το Ιράν.

«Θέλουμε να δούμε τους πάντες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση μιας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Μάτις, συνιστώντας την έναρξη εκεχειρίας στην Υεμένη, την πραγματοποίηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων «στη Σουηδία μέσα στις επόμενες 30 μέρες», υπό την προϋπόθεση πως οι αντικαθεστωτικοί Υεμενίτες Χούτι θα «αποχωρήσουν» από τα σύνορα και οι Σαουδάραβες με τους συμμάχους τους θα σταματήσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ο Μάτις υποστήριξε ότι η διακοπή των εχθροπραξιών θα επιτρέψει στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, να προωθήσει την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η σύσταση του Μάτις σημειώνεται βδομάδες μετά το σάλο που προκάλεσε η άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ», Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που αξιοποιήθηκε ποικιλοτρόπως από διάφορες δυνάμεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Λίγες ώρες μετά την πρόταση του Μάτις για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας, και αυτός, «να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες» στην Υεμένη, τόσο «οι εκτοξεύσεις πυραύλων και οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ζώνες που ελέγχουν οι Χούθι» όσο και «τα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Υεμένης».

Στο Παρίσι, την Τρίτη, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί εκτίμησε επίσης ότι «είναι πλέον καιρός» ο πόλεμος στην Υεμένη να «τελειώσει», εκφράζοντας υποκριτικά την «αγανάκτησή» της για την ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

«Είναι πλέον καιρός (...) αυτός ο πόλεμος να τερματιστεί και είναι επίσης σημαντικό, κι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, η ανθρωπιστική κατάσταση να βελτιωθεί», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα της είναι η μόνη «που έκανε μια ανθρωπιστική σύνοδο για την Υεμένη» και πως πιέζει ασταμάτητα, στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση, «διότι, πράγματι, η στρατιωτική κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη». Αρνήθηκε πως γαλλικά όπλα και πυρομαχικά χρησιμοποιούνται από τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον αμάχων. Δείχνοντας ξεκάθαρα πως υπάρχει κόντρα με τη Γερμανία που αξιοποιεί την υπόθεση Κασόγκι για να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία (ώστε να υποστούν ζημιές ανταγωνιστικά μονοπώλια πολεμικής βιομηχανίας όπως αυτά των Γάλλων), η Παρλί επιχειρηματολόγησε ότι «η Γερμανία έκανε αυτήν την ανακοίνωση έπειτα από έναν φρικιαστικό φόνο που διαπράχθηκε (...) αλλά δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά τα διαφορετικά πράγματα».

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως οι συστάσεις Μάτις, Πομπέο και Παρλί για «εκεχειρία» και «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις για την Υεμένη γίνονται ενώ οι Σαουδάραβες από την Τρίτη ενισχύουν με έως και 10.000 στρατιώτες την πολύμηνη επιχείρηση κατάληψης του στρατηγικού λιμανιού της Υεμένης, Χοντέιντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιράν, Περσικός και Υεμένη στο επίκεντρο συζήτησης (2021-08-11 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις με φόντο ευρύτερο παζάρι (2021-03-03 00:00:00.0)
Σκοπιμότητες πίσω από το «ξαναζέσταμα» της δολοφονίας Κασόγκι (2021-03-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-11-16 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι έρευνες για την τύχη του Κασόγκι (2018-10-17 00:00:00.0)
Διπλασιασμός εκτοπισμένων αμάχων σε δύο βδομάδες (2015-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ