Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Σκοπιμότητες πίσω από το «ξαναζέσταμα» της δολοφονίας Κασόγκι

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης επέμβασης και του ευρύτερου νέου παζαριού που επιχειρούν να στήσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου εντάσσεται και η άσκηση πίεσης στη Σαουδική Αραβία, αξιοποιώντας τη δολοφονία του Κασόγκι.

Χτες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν προγραμματίσει τη δημοσιοποίηση απόφασης σχετικά με την πιθανότητα κάποιων «κυρώσεων» στη Σαουδική Αραβία, μετά την αποκάλυψη έκθεσης - εκτίμησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής, εστίαζε τις υποψίες για ηθική αυτουργία στον πρίγκιπα - διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο τελευταίος «εκτιμάται» ότι ενέκρινε την επιχείρηση της δολοφονίας του Κασόγκι.

Χαρακτηριστικές είναι βέβαια οι σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ότι «οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι σημαντικές, έχουμε σημαντικά αμοιβαία συμφέροντα. Παραμένουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το βασίλειο», άρα αυτό που επιδιώκεται με τα μέτρα «δεν είναι στην πραγματικότητα να προκαλέσουμε ρήξη στις σχέσεις μας, αλλά να τις επαναπροσδιορίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ