Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι 27 πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με αφορμή την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, απόφαση που θα εγκριθεί σύντομα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι κυρώσεις κρίνονται «συμβολικές» καθώς αφορούν Ρώσους αξιωματούχους του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος που εμπλέκονται με τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Ναβάλνι. Τους απαγορεύονται για ένα χρόνο η είσοδος σε χώρες της ΕΕ και η τοποθέτηση χρημάτων σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Προηγήθηκαν, την περασμένη βδομάδα, οι ΗΠΑ που ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η Μόσχα θα αντιδράσει ανάλογα στις νέες προσωποποιημένες κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο. «Η ΕΕ συνεχίζει να ακολουθεί έναν εντελώς παράνομο δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο, έχει καταστροφικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα συμφέροντα των ίδιων των ευρωπαϊκών κρατών», είπε, υπονοώντας για ακόμη μια φορά πως οι κυρώσεις επιβάλλονται μετά από απαίτηση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη φερόμενη δηλητηρίαση του Ναβάλνι ζητούν δύο εισηγήτριες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ,«δεδομένων της ανεπαρκούς απάντησης των εθνικών αρχών και της χρήσης απαγορευμένων χημικών όπλων». Θεωρούν ότι «η δηλητηρίαση του Ναβάλνι με (τον νευροτοξικό παράγοντα) Νόβιτσοκ διαπράχθηκε σκόπιμα για να σταλεί σαφής προειδοποίηση ότι αυτή θα είναι η τύχη οποιουδήποτε επικρίνει την κυβέρνηση και αντιταχθεί σε αυτήν».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την επέτειο της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία, το 2014, επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την υποτιθέμενη προσάρτηση της χερσονήσου και θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως δεν υπήρξε προσάρτηση της Κριμαίας αλλά «επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και μάλιστα σε πλήρη αντιστοιχία με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Ρωσική φρεγάτα σε λιμάνι του Σουδάν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς» ελλιμενίστηκε την Κυριακή στο λιμάνι Πορτ Σουδάν της Ερυθράς Θάλασσας. Η ρωσική φρεγάτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, ένα τρίμηνο μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις Ρωσίας - Σουδάν για τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης και ναυπηγείου στο βόρειο τμήμα του Πορτ Σουδάν. Η εξέλιξη είναι σε άμεση συνάρτηση με τα σχέδια της Ρωσίας για ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου σε μια από τις πιο νευραλγικές περιοχές για τη διέλευση Ενέργειας και εμπορευμάτων, σχέδια που αναπτύσσονται παράλληλα με αντίστοιχους ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ