Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στηρίζει... «πολιτική επίλυση» στέλνοντας στρατιωτικά μέσα στη Σ. Αραβία

Στο φόντο της προωθούμενης βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας, και με στρατιωτικά μέσα, στις πολεμικές συγκρούσεις στον Περσικό Κόλπο, το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε ανακοίνωση όπου «καταδικάζει απερίφραστα τις πρόσφατες νέες επιθέσεις έναντι της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες ευθέως παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και πλήττουν την ασφάλεια στην περιοχή». Προσθέτει ότι «τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν ουσιαστικά τις διεθνείς προσπάθειες για συνολική πολιτική επίλυση, προς όφελος του λαού της Υεμένης, τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συμμετείχε χτες στη Διαδικτυακή Διάσκεψη Δωρητών για την Υεμένη και δήλωσε ότι «η κατάσταση στην Υεμένη υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή» και τόνισε πως «οι πυραυλικές επιθέσεις παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και είναι απολύτως καταδικαστέες. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη για μία συνολική πολιτική λύση».

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της... «πολιτικής επίλυσης» η κυβέρνηση ετοιμάζει την αποστολή στη Σαουδική Αραβία ελληνικής συστοιχίας «Patriot» με το ανάλογο προσωπικό. Θυμίζουμε και όσα έλεγε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, το Γενάρη, καταρχάς ότι προγραμματίζεται επίσκεψη εκεί των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας και ότι όντως «θα υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας», αλλά «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των "Patriot ", είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων».

Αφορμή για την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έδωσαν οι επιθέσεις Υεμενιτών Χούτι με τέσσερα drones σε στόχους που είχαν θέσει στη νοτιοδυτική και νότια Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο αλλά και η απόκρουση πυραύλου από τη σαουδαραβική αεράμυνα, θραύσματα του οποίου προκάλεσαν αρκετά σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτι στην πρωτεύουσα της χώρας Ριάντ. Το ΥΠΕΞ, βέβαια, δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για τη νέα προειδοποίηση του ΟΗΕ πως η συνέχιση του πολέμου στην Υεμένη, που έχει ξεκινήσει η συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015, αυξάνει την απειλή ενός μεγάλου λιμού με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η τύχη εκατομμυρίων αμάχων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ