Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Διαδήλωση και απεργία των διανομέων της «Wolt»

Διαμαρτύρονται για περικοπές και ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αποδοχές τους

Μήνυμα αλληλεγγύης από τους διανομείς στη Θεσσαλονίκη στους απεργούς στη Δανία
Μήνυμα αλληλεγγύης από τους διανομείς στη Θεσσαλονίκη στους απεργούς στη Δανία
Διαδήλωση και απεργία ενάντια στις περικοπές των αμοιβών τους πραγματοποίησαν την Παρασκευή εργαζόμενοι διανομείς της εταιρείας «Wolt» στην Κοπεγχάγη.

Οι διανομείς, που βαφτίζονται «συνεργάτες» - ελεύθεροι επαγγελματίες της φινλανδικής επιχείρησης - πλατφόρμας, διαμαρτύρονται καθώς η αμοιβή τους για μακρινές αποστάσεις μειώθηκε από 45 σε 35 κορόνες. Η «Wolt» καταργεί επίσης ένα μπόνους Σαββατοκύριακου, 1.200 κορόνες, το οποίο έπαιρναν οι διανομείς όταν έφταναν τουλάχιστον 100 παραδόσεις. Στο εξής θα λαμβάνουν 15 κορόνες επιπλέον ανά παράδοση μεταξύ 5 - 8 το απόγευμα την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Δηλαδή οι αποδοχές τους θα εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τον αριθμό των παραγγελιών φαγητών και ποτών, ενώ παράλληλα μεγαλώνει και η εντατικοποίηση της δουλειάς τους.

«Αυτές οι περικοπές κάνουν την εργασία μας ακόμη πιο επισφαλή και αβέβαιη και πιστεύουμε ότι το μπόνους του Σαββατοκύριακου είναι ζωτικής σημασίας για τις αποδοχές μας», αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της «Wolt» εργάζονται με δικό τους ποδήλατο, μηχανάκι ή αυτοκίνητο, πληρώνοντας και τα έξοδα μεταφοράς, τις φθορές του μέσου κ.λπ.

Αλληλεγγύη από την Ελλάδα

Αλληλεγγύη στους συναδέλφους τους διανομείς της «Wolt» στη Δανία εκφράζει η Επιτροπή Διανομέων του Συνδικάτου Επισιτιστικών - Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), με πανό της και μήνυμά της στο οποίο αναφέρει: «Από τη Θεσσαλονίκη στέλνουμε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας και εκφράζουμε τη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις σας. Ως Συνδικάτο των εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό, παλεύουμε σταθερά για να έχουν οι διανομείς, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι της "Wolt", ολοκληρωμένα δικαιώματα και να εργάζονται με όσο το δυνατόν ασφαλέστερες συνθήκες. Ερχόμαστε σε ρήξη με τους εργοδότες, οι οποίοι καταπατούν τα δικαιώματα και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μας, όπως για παράδειγμα πριν από λίγες μέρες όπου εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες delivery πίεζαν τους εργαζόμενους να βγουν στους δρόμους κάτω από ακραίες συνθήκες (χιονόπτωση)».

Και υπογραμμίζει: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν βλέπουμε συναδέλφους να παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως οι δικές σας. Παίρνουμε κουράγιο και συνεχίζουμε με ακόμη πιο αγωνιστική διάθεση την πάλη μας για: Σταθερό εργάσιμο χρόνο, χωρίς πιέσεις και "αξιολογήσεις". Βαρέα και ανθυγιεινά. Εξοπλισμό, μηχανάκια και έξοδα συντήρησης και καυσίμων με ευθύνη της εργοδοσίας. Περιορισμένη ακτίνα κίνησης. Κανένας διανομέας στους δρόμους με ακραία καιρικά φαινόμενα και χωρίς να χάνει το μεροκάματο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ