Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Αποσύρεται από το σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση

ΒΙΕΝΝΗ.--

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρεται από το υπό διαπραγμάτευση σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση. Πρόκειται για μη δεσμευτική συμφωνία που θα καθορίσει τις αρχές για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών και θα εγκριθεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μαρακές του Μαρόκου, το Δεκέμβρη.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτυπώνει την πιο σκληρή γραμμή κατά της μετανάστευσης που αξιώνουν ορισμένες κυβερνήσεις ακόμα και σε κείμενα - ευχολόγια του ΟΗΕ, χωρίς αυτό να αναιρεί τη γενική συμφωνία όλων των καπιταλιστικών κρατών στον έλεγχο της μετανάστευσης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και στην ενίσχυση της καταστολής.

Η Αυστρία δεν θα υπογράψει το κείμενο, ούτε θα στείλει επίσημο αντιπρόσωπο στο Μαρακές, δήλωσαν χτες ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς (Λαϊκό Κόμμα - OVP) και ο αντικαγκελάριος Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε (του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας - FPO). Η αυστριακή κυβέρνηση «δεν θεωρεί το σύμφωνο κατάλληλο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης», ενώ «υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η αυστριακή κυριαρχία στη μεταναστευτική πολιτική», αναφέρουν.

Ο δε Στράχε σημείωσε ότι «η μετανάστευση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και ότι «δεν μπορεί κάποιος να αποκτά δικαίωμα μετανάστευσης εξαιτίας του κλίματος ή της φτώχειας».

Αντίστοιχη απόφαση απόσυρσης έχουν δηλώσει οι ΗΠΑ και η Ουγγαρία, ενώ το γερμανικό εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) χαιρέτισε την απόφαση της Αυστρίας και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να πράξει ανάλογα.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης, δήλωσε μεν τη λύπη του και σημείωσε ότι είναι «παραλογισμός να μην μπορεί η ΕΕ να ομιλεί με μία φωνή», αλλά και ότι θα συζητήσει «με τους Αυστριακούς φίλους». Βέβαια η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου διέπεται από σφοδρό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων, κάτι που εκφράζεται και στο Μεταναστευτικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ