Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Οι Ισραηλινοί υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών ζήτησαν χτες από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μετά την πρόσφατη παραίτηση του υπουργού Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που διαφώνησε με την πρόσφατη συμφωνία «εκεχειρίας» στη Λωρίδα της Γάζας. Το ίδιο 24ωρο, νεαρός Παλαιστίνιος στην Ιερουσαλήμ μαχαίρωσε τέσσερις αστυνομικούς, μετά την ισραηλινή αστυνομική επιχείρηση κατά Μουσουλμάνων προσκυνητών που ήθελαν να μεταβούν στο τέμενος Ακσα, αλλά εμποδίστηκαν από τις κατοχικές αρχές για να περάσει από την περιοχή πλήθος μερικών δεκάδων φανατικών Εβραίων εποίκων.

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΙΑΝΤ.-- Η πρόταση του γενικού εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας για επιβολή θανατικής ποινής σε πέντε άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη δεν φάνηκε να ικανοποιεί την Αγκυρα. Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα σχόλια του Σαουδάραβα εισαγγελέα έχουν στόχο να συγκαλύψουν τον φόνο του Κασόγκι, προσθέτοντας ότι οι δράστες είναι απίθανο να βρεθούν με την έρευνα που διεξάγει η Σαουδική Αραβία.

ΣΑΝΑΑ.-- Η Σαουδική Αραβία, που ηγείται ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην Υεμένη, για να μειώσει τη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στη χώρα, ανακοίνωσε χτες πως προχώρησε σε «εκεχειρία» στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα. Προηγήθηκαν υποκριτικές «πιέσεις» Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων προς τη σαουδαραβική μοναρχία για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των Υεμενιτών αντικαθεστωτικών Σιιτών Χούτι. Παράλληλα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Υεμένης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Mawatana» κατήγγειλε όλες τις εμπόλεμες πλευρές ότι ευθύνονται για τις καταστροφές μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΚΑΪΡΟ.-- Δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού και Ενοπλες Δυνάμεις από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ιορδανία και Κουβέιτ ολοκληρώνουν σήμερα Παρασκευή διήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά πυροβολικού, εκτοξευτήρων ρουκετών, αρμάτων μάχης και στρατιωτικών αεροσκαφών στην έρημο Σαχάρα, δυτικά του Καΐρου, κοντά στη στρατιωτική βάση «Μοχάμεντ Ναγκίμπ».

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την έναρξη συνομιλιών μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Εμπορίου ΗΠΑ και Κίνας στο Πεκίνο επιβεβαίωσαν χτες Κινέζοι αξιωματούχοι. Λίγες ώρες αργότερα, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ζονγκ Σαν δήλωσε ότι το υπουργείο του θα παρέχει «πλήρη υποστήριξη» στην ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι συνεισφέρουν κατά 90% στο εσωτερικό εμπόριο, σε ποσοστό 48% στις εξαγωγές και κατά 49% στις επενδύσεις στο εξωτερικό.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΙΣΤ' και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβιβάστηκαν χτες σε βαγόνι της πρώτης υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής στην Αφρική, γνωστή ως LGV, που θα συνδέσει την Ταγγέρη και την Καζαμπλάνκα μέσα σε 2 ώρες και 10 λεπτά, από 5 ώρες που ήταν έως πρότινος. Το σχέδιο ξεκίνησε το 2011, όταν Πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, και κόστισε 2 δισ. δολάρια. Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 51% από τη Γαλλία, κατά 28% από το Μαρόκο και το άλλο 21% το χρηματοδότησαν από κοινού οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιράν, Περσικός και Υεμένη στο επίκεντρο συζήτησης (2021-08-11 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις με φόντο ευρύτερο παζάρι (2021-03-03 00:00:00.0)
Σκοπιμότητες πίσω από το «ξαναζέσταμα» της δολοφονίας Κασόγκι (2021-03-02 00:00:00.0)
ΗΠΑ και Γαλλία ζητούν «εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις... (2018-11-01 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι έρευνες για την τύχη του Κασόγκι (2018-10-17 00:00:00.0)
Ενίσχυση της χερσαίας επέμβασης (2015-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ