Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
33η ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
«Πασαρέλα» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Από την 6η Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN

Copyright 2018 The Associated

Από την 6η Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Η 33η Σύνοδος της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) έγινε αφορμή για σειρά διακρατικών συναντήσεων. Εκτός από τους ηγέτες των 10 κρατών - μελών (Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες), στην πόλη της Σιγκαπούρης βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κ.ά. Οπως συνηθίζεται σε κάθε Σύνοδο της ASEAN, έγιναν και χωριστές συναντήσεις των μελών της με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.λπ., δεδομένης της «ειδικής σημασίας» που έχει αυτή η σχέση, όπως προσδοκούν και οι δύο πλευρές. Οι μεν εκπρόσωποι των 10 αυτών ασιατικών χωρών εκφράζοντας τις προσδοκίες των αντίστοιχων ανερχόμενων αστικών τάξεων στην προσπάθειά τους να βρουν συμμάχους, οι δε εκπρόσωποι ισχυρών δυνάμεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα επιβεβαιώνοντας την αξία που αποκτά η Νοτιοανατολική Ασία στην προώθηση επενδυτικών αλλά και συνολικά γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις του Πενς (που μίλησε και στην 6η Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN). Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «στέρεα και διαρκή αφοσίωση» των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και για την «κεντρική θέση» της ASEAN «στο όραμά μας για την περιοχή», και χαρακτήρισε την Ενωση «αναμφισβήτητο και αναντικατάστατο στρατηγικό εταίρο». Επίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από την Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΡΡ) σήμανε απλά τη διεκδίκηση άλλων, πιο ευνοϊκών για τους αμερικανικούς ομίλους όρων συνεργασίας, τόνισε πως οι ΗΠΑ επιζητούν σύσφιξη εμπορικών σχέσεων με την περιοχή «ελεύθερων, δίκαιων και αμοιβαίων».

Ανακοίνωσε δε την έναρξη μιας «εταιρικής σχέσης για «έξυπνες πόλεις» μεταξύ ΗΠΑ - ASEAN, αναφερόμενος στην ένταξη νέων τεχνολογιών και υπερσύγχρονων συστημάτων παραγωγής σε νεοσύστατα βιομηχανικά και αστικά πάρκα, κάτι που αποτελεί «χαράς ευαγγέλιον» για μεγάλες βιομηχανίες, ειδικά από το χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.

Αλλά και η Ρωσία αξιοποίησε τις συναντήσεις στη Σιγκαπούρη για να επεκτείνει τη διείσδυσή της στην περιοχή. Ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την 3η Σύνοδο Ρωσίας - ASEAN αναφέρει ότι υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην ASEAN και την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (στην ίδρυση και εξάπλωση της οποίας πρωτοστατεί η Μόσχα). Αξιοσημείωτο είναι ότι την τελευταία χρονιά το εμπόριο ανάμεσα στη Ρωσία και τα μέλη της ASEAN αυξήθηκε κατά 35%.

Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις ASEAN - Κίνας, ξεχωρίζει η πρόοδος στην υπογραφή για τη Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), μια συμφωνία που με πρωτοβουλία του Πεκίνου ενισχύει τα χαρακτηριστικά της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της ASEAN και όλων των ισχυρών δυνάμεων Ασίας - Ειρηνικού: Κίνας, Ν. Κορέας, Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας.

Είναι σαφές άλλωστε ότι αν και οι εδαφικές και άλλες διαφορές της Κίνας με πολλές χώρες της ASEAN παραμένουν σημαντικές, το Πεκίνο μελετά αποφασιστικά πώς θα εμποδίσει αντιπάλους του (με πρώτες τις ΗΠΑ) να αξιοποιήσουν αυτές τις διαφορές. Από αυτήν τη σκοπιά, δεν περνά απαρατήρητο ότι το κοινό ανακοινωθέν από τη συνάντηση Κίνας - ASEAN επαναβεβαίωσε «τη σημασία να αναγνωρίζονται τα οφέλη της διατήρησης της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας ως θάλασσας ειρήνης και σταθερότητας...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ