Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλεί τις Βρυξέλλες σε διάλογο για τις συνταγές καπιταλιστικής ανάπτυξης

Το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να συζητήσουμε την αντιμετώπισή του, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Τρία

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ιταλία και Ευρώπη «είμαστε το ίδιο», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία, εστιάζοντας στις κοινές αγωνίες που μοιράζονται Ρώμη και Βρυξέλλες για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη και καλώντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση εδάφους για νέο γύρο παζαριών, μετά τις σημαντικές διαφωνίες που έχουν οι δύο πλευρές για τις συνταγές «αντιμετώπισης» του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, στο πλαίσιο φυσικά ευρύτερων αντιθέσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων για την οικονομική και γενικότερη πολιτική της ΕΕ, αλλά και ανταγωνισμών που οξύνονται ανάμεσα στις διαφορετικές μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Ο Τρία μίλησε για την ανάγκη οι δύο πλευρές να κάνουν διάλογο «με πεποίθηση ότι πρέπει να καθοριστεί η στρατηγική διαχείρισης μεταβατικών φάσεων, σχετικά με την οποία το σχέδιο προϋπολογισμού μάς δίνει διαφορετικές απαντήσεις σε σχέση με το παρελθόν, αλλά απαντήσεις που δεν είναι λιγότερο συμπαγείς ή αξιόπιστες...».

Επιμένοντας ότι οι προτάσεις της ιταλικής κυβέρνησης (των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα») κινούνται με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο Τρία υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα των ρυθμών ανάπτυξης είναι (κοινό) ευρωπαϊκό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, και όχι χωριστά, με "συγκρουσιακούς" τρόπους». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η Ευρώπη δεν φαίνεται να κατανοεί την κατάσταση και φαίνεται ανίκανη να υιοθετήσει πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβράδυνση...».

Μεταξύ άλλων, το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει αυξημένες δημόσιες δαπάνες και άλλα μέτρα, που στηρίζοντας το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο γεννούν προβληματισμούς αφενός στους ανταγωνιστές του (που φυσικά δεν θα ήθελαν να ανακτήσουν χαμένο έδαφος τα ιταλικά μονοπώλια), αφετέρου σε όσους φοβούνται τυχόν αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα υπάρξουν συνολικά για την Ευρωζώνη και όλη την ΕΕ, στην περίπτωση μη ικανοποιητικής «εξυπηρέτησης» του ιταλικού χρέους.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προανήγγειλε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, «όχι για να συζητήσω τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν, αλλά με αίτημα να μην επιβληθούν κυρώσεις». Επανέλαβε ότι τα βασικά σημεία του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 δεν θα αλλάξουν, αλλά και ότι η χώρα του «προσβλέπει σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο».

Δηλώσεις για την Ιταλία έκανε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η ιταλική κυβέρνηση θα δείξει σημάδια υπευθυνότητας» και συμπληρώνοντας ότι η Ευρωζώνη δεν είναι σήμερα σε θέση να χειριστεί άλλη μια μεγάλη κρίση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιμένει «δημοσιονομική διόρθωση» από την Ιταλία (2019-06-07 00:00:00.0)
Δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία (2019-06-06 00:00:00.0)
Δεν ενεργοποιεί κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας (2018-12-20 00:00:00.0)
Ζητά από την Κομισιόν «λογικές» αποφάσεις (2018-11-20 00:00:00.0)
Προσδοκίες για «εποικοδομητικό διάλογο» με την ΕΕ (2018-10-19 00:00:00.0)
Συνέχεια σεναρίων και διαφωνιών για την οικονομία της (2018-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ