Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνέχεια σεναρίων και διαφωνιών για την οικονομία της

Ο Μ. Σαλβίνι κατά την προχτεσινή συνεδρίαση στην ιταλική Βουλή

ANSA

Ο Μ. Σαλβίνι κατά την προχτεσινή συνεδρίαση στην ιταλική Βουλή
ΡΩΜΗ.--

Μεγαλώνουν οι προβληματισμοί για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, στο φόντο και του νέου σχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης («Λέγκας» - «Κινήματος 5 Αστέρων»), που μέχρι τις 15 Οκτώβρη πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ, ενώ από χτες συζητιέται και στην ιταλική Βουλή.

Προχτές, ο αμερικανικός διεθνής «οίκος αξιολόγησης» «Fitch» έδωσε στη δημοσιότητα έκθεσή του όπου αναφέρει πως «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019». Μεταξύ άλλων εκτιμά ότι η διαμόρφωση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων από τη μεριά της ΕΕ. Ακόμα, υποστηρίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση, ενόψει και των ευρωεκλογών, «θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ενωσης».

Χτες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν κάλεσε τη Ρώμη να αλλάξει το σχέδιο προϋπολογισμού έτσι ώστε να συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και υποστήριξε ότι διαμορφώνονται κίνδυνοι τόσο για την Ιταλία όσο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες «ίσως θα επηρεαστούν από τον κίνδυνο μετάδοσης». «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν επιθυμεί τη δημοσιονομική αστάθεια, εκφράζοντας ωστόσο και την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια «καλή συνεργασία» με την ιταλική κυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είπε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ίδια το υψηλό δημόσιο χρέος, υπογραμμίζοντας ότι «αυτήν την ευθύνη δεν μπορούν να την "εξάγουν", ούτε να τη μεταβιβάσουν στους Ευρωπαίους εταίρους».

Πάντως, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «πρέπει να αποφύγουμε να προκαλέσουμε κρίση μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης, δεν έχει νόημα. Η Ιταλία είναι στην καρδιά της Ευρωζώνης (...) Αλλά δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Από την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ στην Ινδονησία, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτήν, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της», εκφράζοντας πάντως με τη σειρά της την ελπίδα ότι θα υπάρξει «μια απόσταση» ανάμεσα στη «ρητορική» της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, και τα «οριστικά μεγέθη» του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση δίνει συνεχώς διαβεβαιώσεις στο ιταλικό κεφάλαιο ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, εντείνοντας και το παζάρι με την Κομισιόν.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποστήριξε ότι «αν πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και η απλούστευση της γραφειοκρατίας, θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ» μέσα από το νέο σχέδιο προϋπολογισμού και συμπλήρωσε ότι «όποιος απέρριψε την προοπτική ανάπτυξης της Ιταλίας θα αλλάξει γνώμη». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι περί «νέων μορφών στήριξης της ιταλικής οικονομίας», για να εξηγήσει μετά ότι δεν πρόκειται παρά για νέες μορφές στήριξης των Ιταλών μεγαλοεπενδυτών. «Μπορούμε να μελετήσουμε την έκδοση νέων ομολόγων μειώνοντας τους φόρους για όσους επενδύουν στην χώρα τους», επισήμανε, αποδεικνύοντας ότι ετοιμάζονται νέα πακέτα ζεστού χρήματος για το μεγάλο κεφάλαιο, με μορφές όπως οι μειώσεις ή ακόμα και απαλλαγές από φορολογία, η οποία είναι ήδη προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ - που πριν από μερικές μέρες, μιλώντας στο «Bloomberg», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ιταλία - από το βήμα της Συνόδου του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ