Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιπαράθεση Λαγκάρντ - Τραμπ με αφορμή τα επιτόκια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση προχώρησε χτες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την ενόχληση του τελευταίου για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. Η κόντρα φανερώνει μεταξύ άλλων τις συγκρούσεις μονοπωλίων αλλά και τις ευρύτερες ανησυχίες από τις επιπτώσεις ενός σινο-αμερικανικού «εμπορικού πολέμου» με αφορμή την πολιτική «εμπορικού προστατευτισμού» που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλάζοντας τη σχεδόν «πάγια» τακτική των προκατόχων του να μη σχολιάζουν τις αποφάσεις της «ανεξάρτητης» Fed, εκτίμησε ότι είναι «πολύ επιθετικός» ο τρόπος με τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χειρίζεται τη νομισματική πολιτική, ενώ πριν είχε πει ότι η Τράπεζα «τρελάθηκε».

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι δεν θα «συσχέτιζε» τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με «τρέλα». Ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι «είναι εξαιρετικά σοβαροί, σταθεροί και σίγουρα επιθυμούν πολύ να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε πραγματικές πληροφορίες», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μια εξέλιξη «απαραίτητη» και «αναπόφευκτη» για οικονομίες όπως αυτή των ΗΠΑ, οι οποίες καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, σχετικά υψηλό πληθωρισμό και «πάρα πολύ χαμηλή» ανεργία.

  • Η «καθήλωση» του στόλου των αμερικανικών καταδιωκτικών «F-35» σε όλο τον κόσμο ανακοινώθηκε χτες από το Πεντάγωνο προκειμένου να γίνει «επιθεώρηση των σωληνώσεων των καυσίμων» με αφορμή τη συντριβή ενός αεροσκάφους αυτού του τύπου στις ΗΠΑ πριν από δύο βδομάδες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ