Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκατοντάδες οι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εκτενές ρεπορτάζ για την επιστροφή εκατοντάδων Κοσσοβάρων Αλβανών μισθοφόρων τζιχαντιστών που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις του «Ισλαμικού Κράτους» και του πρώην «Μετώπου Νούσρα» στη Συρία και στο Ιράκ δημοσίευσαν χτες οι «Τάιμς του Λονδίνου», εκτιμώντας πως συνιστούν εστία πιθανής τρομοκρατικής δράσης και κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Επισημαίνεται πως από το Κοσσυφοπέδιο στρατολογήθηκαν περίπου 350 Κοσσοβάροι Αλβανοί από την «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος» και ότι αν και δεκάδες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, εντούτοις «πολλοί επέστρεψαν». Αναφέρεται πως οι δικαστές στο Κοσσυφοπέδιο δυσκολεύονται να τους καταδικάσουν, γιατί δεν διαθέτουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την τρομοκρατική δράση τους. Επισημαίνεται επίσης η έλλειψη προγραμμάτων επανένταξης των τζιχαντιστών και πως ως εκ τούτου πολλοί συνεχίζουν να κηρύττουν το μίσος και να επιχειρούν τη στρατολόγηση νέων μελών «ή είναι έτοιμοι να πεθάνουν για το Χαλιφάτο και το Ισλαμικό Κράτος».

Στο ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζονται οι περσινές συλλήψεις έξι Κοσσοβάρων ανδρών και γυναικών σε Κοσσυφοπέδιο και Γερμανία, επειδή σχεδίαζαν επίθεση στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR που δρα στο προτεκτοράτο και οι συλλήψεις άλλων οκτώ ατόμων πριν από μερικές βδομάδες, επειδή σχεδίαζαν να επιτεθούν σε ποδοσφαιριστές από το Ισραήλ. Ο ρεπόρτερ του άρθρου υποστηρίζει πως σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται τόσοι τζιχαντιστές όσοι υπάρχουν συνολικά στις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ