Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Χαλαρές επικρίσεις στη Σ. Αραβία για την εξαφάνιση του Κασόγκι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με φόντο τις εντεινόμενες φήμες πως ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ», Τζαμάλ Κασόγκι, σφαγιάστηκε πριν από περίπου 10 μέρες από πράκτορες της Σ. Αραβίας μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί «συνεργάζονται πολύ στενά με την Τουρκία και εργάζονται με τη Σαουδική Αραβία για να διαλευκάνουν τι συνέβη στον δημοσιογράφο που συχνά επέκρινε τα τελευταία χρόνια τη σαουδαραβική μοναρχία». Ωστόσο, όταν τον ρώτησαν στο FOX NEWS εάν θα σκεφτόταν την πιθανότητα να «παγώσει» τις πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία σχεδόν την απέρριψε λέγοντας ότι αυτό «θα ήταν ένα πολύ σκληρό, σκληρό χάπι να καταπιεί η χώρα μας». Ο Τραμπ σε άλλο σημείο είπε πως συνομίλησε με Σαουδάραβες αξιωματούχους αποφεύγοντας να αναφέρει τι του απάντησαν. Παρόμοιες επικοινωνίες κυρίως με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είχαν χτες από τις ΗΠΑ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε τέτοιο περιστατικό». Αναρωτήθηκε δε «πώς είναι δυνατόν σε ένα προξενείο, σε μία πρεσβεία να μην υπάρχουν κάμερες ασφαλείας. Εάν πετάξει κουνούπι ή πουλί αυτά τα συστήματα θα τα καταγράψουν. Και οι Σαουδάραβες έχουν τα πιο προηγμένα», κατέληξε, αμφισβητώντας την «άγνοια» των αρχών της Σ. Αραβίας. Αργότερα, Τούρκοι αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αμφισβήτησαν τη δήλωση του Προέδρου Τραμπ πως Αμερικανοί ερευνητές μετέχουν στις έρευνες για τον αγνοούμενο.

Παράλληλα χτες και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας (χώρα που πουλά μαζικά όπλα στη Σ. Αραβία) προειδοποίησε τις σαουδαραβικές αρχές ότι κινδυνεύουν να υποστούν «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την εξαφάνιση του Κασόγκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ