Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Δεν ενεργοποιεί κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ.--

Η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι προς το παρόν δεν θα ενεργοποιήσει κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, αφού εξέτασε μια «τεχνική» διμερή συμφωνία για το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού και κατ' επέκταση την αντιμετώπιση του ιταλικού ελλείμματος και χρέους.

Οπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, Ρώμη και Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, η οποία «δεν είναι ιδανική», και πρόσθεσε: «Δεν προσφέρει μακροπρόθεσμες λύσεις για τα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας, αλλά μας επιτρέπει προς το παρόν να αποφύγουμε την ενεργοποίηση διαδικασίας επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα, όσο τα μέτρα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση εφαρμόζονται πλήρως».

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει εξοικονόμηση 10,25 δισ. ευρώ, εν μέρει λόγω της «μετάθεσης της εφαρμογής δύο σημαντικών μέτρων» της ιταλικής κυβέρνησης: Της «μεταρρύθμισης των συντάξεων» και του «εισοδήματος του πολίτη». Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τη συμφωνία «νίκη του πολιτικού διαλόγου» και υποστήριξε ότι η Κομισιόν προτίμησε την οδό της διαπραγμάτευσης από αυτή της «αντιπαράθεσης». Υποστήριξε ακόμα ότι η συμφωνία θα εμποδίσει την αύξηση του ιταλικού ελλείμματος.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας έναντι του ΑΕΠ θα είναι 2,04% για το 2019, αντί του 2,4% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού. Επίσης, ο στόχος για την ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 1% για το 2019, έναντι του αρχικού 1,5%. Χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ενημέρωσε σχετικά τη Γερουσία και ισχυρίστηκε ότι έγινε παρέμβαση «για να ξαναβρεθεί το νήμα του διαλόγου» αλλά και για «να μη πληγεί η μεταρρυθμιστική μας δράση». Εξέφρασε ικανοποίηση επειδή «εργαστήκαμε με τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα για να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων».

Καλωσορίζοντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι η χώρα ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και θα έπρεπε να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για την πορεία της. «Δεν αρκεί να αμφισβητείται γενικά η ευρωπαϊκή επιλογή», είπε, καλώντας για «διαρκείς και όχι συναισθηματικές λύσεις» σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ