Στα παιδιά αφορά η έρευνα - μελέτη του καθηγητή Παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Αλαν Σράουφ «Συναισθηματική ανάπτυξη (Η οργάνωση της συναισθηματικής ζωής στα πρώιμα χρόνια)», η οποία ιδιαιτέρως ενδιαφέρει καθηγητές, πτυχιακούς φοιτητές και γιατρούς που μελετούν την αναπτυξιακή, γνωσιακή και κοινωνική ψυχολογία. Τη σημαντική αυτή μελέτη μετέφρασε, επιμελήθηκε και κριτικά παρουσιάζει μια ειδική επιστημόνισσα. Η Αποστολία Βουλτσίδου, η οποία εκτός της θητείας της στη Μέση Εκπαίδευση, σπούδασε Παιδοψυχολογία και ειδικεύτηκε στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Ο Α. Σράουφ αξιοποιεί για τη μελέτη του μια 20χρονη έρευνα για την - καίριας σημασίας στη ζωή του ανθρώπου - πρώιμη συναισθηματική ανάπτυξη, έρευνα που, υπό την εποπτεία του, διενήργησαν πτυχιούχοι άλλων πανεπιστημίων και η οποία αφορούσε σε 180 παιδιά από τη γέννησή τους έως τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους. Αυτή η έρευνα για την παραμελημένη μέχρι πριν μερικά χρόνια παιδική και εφηβική ηλικία «αγκάλιασε» τα εξής θέματα: Συναισθηματικής ανάπτυξης, ιδιοσυγκρασίας, συναισθηματικών σχέσεων και δεσμών του παιδιού. Συναισθηματικής λειτουργίας στην προσχολική ηλικία. Σχέσεων γονιών και παιδιών προσχολικής ηλικίας. Σχέσεων και δόμησης ομοιογενών κοινωνικά (προσχολικών - σχολικών - φιλικών) ομάδων, προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον. Ανάπτυξης της συναίσθησης του «εαυτού» στη μέση παιδική ηλικία. Και ακόμα τα προβλήματα διαμόρφωσης της «ταυτότητας», των σχέσεων των εφήβων με τους γονείς, της αφύπνισης της σεξουαλικότητας και της εφηβικής ψυχοπαθολογίας. Το βιβλίο (551 σελ.) περιλαμβάνει πλούσια βιβλιογραφία και ευρετήριο (εκδόσεις Καστανιώτη).
Το βιβλίο του παλαίμαχου δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου «Το Παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια», παρουσιάζουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», σε συνεργασία με τα παραρτήματα της ΠΕΕΠΠ στη Θεσσαλονίκη και την Ημαθία, μέσα από ειδικές εκδηλώσεις, στις οποίες κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας. Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο (28/4), στις 7μμ, στην αίθουσα της ΕΣΚ (Εγνατία 65, 5ος όροφος). Στη Βέροια, θα γίνει την Κυριακή (29/4), στις 10.30πμ, στην αίθουσα της «Ευξείνου Λέσχης».
Βαγγέλη Μηνιώτη: 1) Χρονογραφήματα (1958 - 1998). Σαράντα χρόνων διαδρομή στη λευκή έρημο του χαρτιού. 2) «Μουράγιο», διηγήματα
τα μάτια της ψυχής μου»
Συνταξιοδοτικό, περιβάλλον, ακρίβεια, ανεργία, μετανάστες στη χώρα μας, ναρκωτικά, πόλεμος και ειρήνη, επέτειοι, αναμνήσεις, επιστροφές στο παρελθόν «Πούν' τα χρόνια εκείνα», στοχασμοί και σκέψεις, κρίσεις, εξομολογήσεις εκ βαθέων, με τον κάλαμο αδιάφθορο, σταράτο, ευθύ και ευθύβολο, στο ύψος πάντα των περιστάσεων, εφόσον ανήκει, όπως αναφέρει και ο ίδιος, στη «μαχόμενη δημοσιογραφία», ποτέ παροπλισμένος.
Χωρίς να σταματά σε λεπτομέρειες, δεν του ξεφεύγει τίποτα, πάντα «επί της ουσίας» και τσεκουράτα. Κάπου κάπου το βαρύ αχ, πασπαλίζεται με λίγο χιούμορ, χαρούμενα χρώματα, ποιητικές εικόνες.
Κι όλ' αυτά τα μικρά αντίδωρα της ψυχής του δεν κρύβουν τίποτ' άλλο παρά όσα οι στίχοι του άλλου μεγάλου Τούρκου ποιητή εκπέμπουν:
«Είμαι κομμουνιστής
είμαι αγάπη
από την κορφή
ως τα νύχια».
(Τα «Χρονογραφήματα» εκδόθηκαν με έξοδα της Ενωσης Συνταξιούχων Φαρμακευτικών Εργασιών για ν' αποσταλούν δωρεάν στα μέλη της περιφέρειας. Στο «Μουράγιο» εκδότης τα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ, μια προσφορά του περιοδικού «Πνευματική Ζωή»).
Ο Καστανιώτης κυκλοφόρησε: Το ποιητικό βιβλίο του καταξιωμένου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζωγράφου Μάριου Βατζιά «Συνεργούντος του καιρού». Τη βιογραφική μελέτη του Θανάση Γ. Παπαθανασίου «Τα παιδικά χρόνια του Γ. Σεφέρη στη Σμύρνη (1900-1914)». Το βιογραφικό βιβλίο της Γαλλίδας ιστορικού Κλοντίν Μοντέιγ «Οι εραστές της ελευθερίας (Η συγκλονιστική ιστορία του Ζαν Πολ Σαρτρ και της Σιμόν ντε Μποβουάρ)» (μετάφραση Ρένα Χάτχοντ). Το διάσημο μυθιστόρημα του κορυφαίου Γάλλου συγγραφέα Αλμπέρ Καμί «Η πανούκλα» (μετάφραση Νίκη Καρακίτσου - Ντούζε και Μαρία Κασαμπάλογλου - Ρομπλέν). Τη συλλογή διηγημάτων του κορυφαίου Πορτογάλου κομμουνιστή και νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου «Η ιστορία της άγνωστης νήσου» (μετάφραση Αθηνά Ψύλλια).
- Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν στη σειρά «Η τέχνη του θεάματος» τα Πρακτικά του Β΄ Συμποσίου Νεοελληνικού Θεάτρου της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης με θέμα «Το ελληνικό θεατρικό έργο κατά τη δεκαετία του 1990». Το δίτομο βιβλίο της καθηγήτριας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Λίλας Μαράκα «Ελληνική Θεατρική Επιθεώρηση 1894-1926 - Τέσσερα κείμενα (Τόμος Α΄: "Αι υπαίθριοι Αθήναι" και "Εξω φρενών")». Στην ίδια σειρά τη μελέτη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Θεατρολογίας στο ΑΠΘ Αφροδίτης Σιβετίδου «Η θέαση της σιωπής στο θέατρο του Ανδρέα Στάικου». Το βιβλίο «Σύνδρομο ουρανίου (Από τον Κόλπο στα Βαλκάνια)» (επιμέλεια Πάνος Τριγάζης).
- Τα «Νέα Σύνορα» Α.Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν: Το μυθιστόρημα του Πίτερ Ακρόιντ «Τα χειρόγραφα του Πλάτωνα» (μετάφραση Λύο Καλοβορνάς. Το ιστορικό μυθιστόρημα του Κριστιάν Ζακ «Η πέτρα του φωτός (Η σοφή γυναίκα)» (το οποίο αφορά στην Αρχαία Αίγυπτο, β΄ τόμος. Μετάφραση Κρίστυ Κουνινιώτη). Το μυθιστόρημα του Φρανκ Μακ Κορτ «Η γη της επαγγελίας» (μετάφραση Αλέξανδρος Καλοφωλιάς). Το βιβλίο της δημοσιογράφου Βένης Παπαδημητρίου «Σπάζοντας τα δεσμά της νεύρωσης» (Πρόλογος του καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Χριστοδούλου). Το βιβλίο του Μιχάλη Παλικαράκη «Ο μύθος - 85 τραγούδια». Ενα βιβλίο για τον Στέλιο Καζαντζίδη και τα τραγούδια του. Το ποιητικό βιβλίο του Μιχάλη Παλικαράκη «Ενός σημείου διαδρομή», τη μυθιστορία του Ιταλού πανεπιστημιακού καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι «Η μεγάλη εποποιία της Αθήνας» (αφορά στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, μετάφραση Ευάγγελος Κεφαλλονίτης). Την ιστορική μυθιστορία του Δημητρίου Σ. Σταυριώτη «Εύδοξος ο Κυζικηνός (Ο άνδρας των πέντε θαλασσών)» (β΄ τόμος).
- Το Πανελλήνιον Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και η Αδελφότης των Τηνίων της Αθήνας κυκλοφόρησαν την ογκώδη (544 σελ.) εικονογραφημένη με αρχαία και βυζαντινά έργα τέχνης, μελέτη του δρ. Αρχαιολογίας και ιστορικού Χάρη Μιχ. Κουτελιδάκη «Τήνος - Αρχαία και Χριστιανική».
- Οι εκδόσεις Σάκκουλα κυκλοφόρησαν: Τη μελέτη του καθηγητή στο ΑΠΘ Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη «Ποινική Δικονομία (ένδικα Μέσα)» (β΄ έκδοση, σελ. 343). Τη μελέτη του Χαράλαμπου Ανθόπουλου «Νέες διαστάσεις των θεμελιωδών Δικαιωμάτων (τα δικαιώματα των πολιτών στην πλουραλιστική πληροφόρηση και διαφάνεια των ΜΜΕ, της ελευθερίας της συνείδησης στον εθελοντισμό), τον τόμο «Σωφρονιστικός Κώδικας και συναφή κείμενα» (συλλογικό έργο, σε επιμέλεια Λ. Μαργαρίτη - Ν. Παρασκευόπουλου). Τη μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ Βασίλη Γ. Αντωνόπουλου «Δίκαιο Ανταγωνισμού - Κωδικοποίηση νομοθεσίας» (ο τόμος περιλαμβάνει και το Ν. 703/1977 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 279/1999, σε εφαρμογή του άρθρου 81 παρ.3 της Συνθήκης της ΕΟΚ).
- Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε τη νέα έρευνα του δημοσιογράφου Κώστα Τσαρούχα «Το βαπόρι απ' την Περσία (Η ιστορία του ανθρώπου που δημιούργησε το μύθο της μεγάλης υπόθεσης. Αποκαλύψεις - σοκ για τα διεθνή κυκλώματα των λαθρεμπόρων ναρκωτικών)». Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ταρίκ Αλί «Το βιβλίο του Σαλαντίν» (μετάφραση Νέστορας Χούνος).
- Γιώργος Αδαμίδης «Οδοιπορικό στην Πόλη-Πρωτομαγιά του 2000» (εκδόσεις «Αφρική και Αραβική Ανατολή». Γ. Αβραμίδης - 3832340).