Πέμπτη 26 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ο Καστανιώτης κυκλοφόρησε: Το ποιητικό βιβλίο του καταξιωμένου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζωγράφου Μάριου Βατζιά «Συνεργούντος του καιρού». Τη βιογραφική μελέτη του Θανάση Γ. Παπαθανασίου «Τα παιδικά χρόνια του Γ. Σεφέρη στη Σμύρνη (1900-1914)». Το βιογραφικό βιβλίο της Γαλλίδας ιστορικού Κλοντίν Μοντέιγ «Οι εραστές της ελευθερίας (Η συγκλονιστική ιστορία του Ζαν Πολ Σαρτρ και της Σιμόν ντε Μποβουάρ)» (μετάφραση Ρένα Χάτχοντ). Το διάσημο μυθιστόρημα του κορυφαίου Γάλλου συγγραφέα Αλμπέρ Καμί «Η πανούκλα» (μετάφραση Νίκη Καρακίτσου - Ντούζε και Μαρία Κασαμπάλογλου - Ρομπλέν). Τη συλλογή διηγημάτων του κορυφαίου Πορτογάλου κομμουνιστή και νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου «Η ιστορία της άγνωστης νήσου» (μετάφραση Αθηνά Ψύλλια).

- Τα «Ελληνικά Γράμματα» κυκλοφόρησαν στη σειρά «Η τέχνη του θεάματος» τα Πρακτικά του Β΄ Συμποσίου Νεοελληνικού Θεάτρου της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης με θέμα «Το ελληνικό θεατρικό έργο κατά τη δεκαετία του 1990». Το δίτομο βιβλίο της καθηγήτριας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Λίλας Μαράκα «Ελληνική Θεατρική Επιθεώρηση 1894-1926 - Τέσσερα κείμενα (Τόμος Α΄: "Αι υπαίθριοι Αθήναι" και "Εξω φρενών")». Στην ίδια σειρά τη μελέτη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Θεατρολογίας στο ΑΠΘ Αφροδίτης Σιβετίδου «Η θέαση της σιωπής στο θέατρο του Ανδρέα Στάικου». Το βιβλίο «Σύνδρομο ουρανίου (Από τον Κόλπο στα Βαλκάνια)» (επιμέλεια Πάνος Τριγάζης).

- Τα «Νέα Σύνορα» Α.Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν: Το μυθιστόρημα του Πίτερ Ακρόιντ «Τα χειρόγραφα του Πλάτωνα» (μετάφραση Λύο Καλοβορνάς. Το ιστορικό μυθιστόρημα του Κριστιάν Ζακ «Η πέτρα του φωτός (Η σοφή γυναίκα)» (το οποίο αφορά στην Αρχαία Αίγυπτο, β΄ τόμος. Μετάφραση Κρίστυ Κουνινιώτη). Το μυθιστόρημα του Φρανκ Μακ Κορτ «Η γη της επαγγελίας» (μετάφραση Αλέξανδρος Καλοφωλιάς). Το βιβλίο της δημοσιογράφου Βένης Παπαδημητρίου «Σπάζοντας τα δεσμά της νεύρωσης» (Πρόλογος του καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Χριστοδούλου). Το βιβλίο του Μιχάλη Παλικαράκη «Ο μύθος - 85 τραγούδια». Ενα βιβλίο για τον Στέλιο Καζαντζίδη και τα τραγούδια του. Το ποιητικό βιβλίο του Μιχάλη Παλικαράκη «Ενός σημείου διαδρομή», τη μυθιστορία του Ιταλού πανεπιστημιακού καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι «Η μεγάλη εποποιία της Αθήνας» (αφορά στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, μετάφραση Ευάγγελος Κεφαλλονίτης). Την ιστορική μυθιστορία του Δημητρίου Σ. Σταυριώτη «Εύδοξος ο Κυζικηνός (Ο άνδρας των πέντε θαλασσών)» (β΄ τόμος).

- Το Πανελλήνιον Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και η Αδελφότης των Τηνίων της Αθήνας κυκλοφόρησαν την ογκώδη (544 σελ.) εικονογραφημένη με αρχαία και βυζαντινά έργα τέχνης, μελέτη του δρ. Αρχαιολογίας και ιστορικού Χάρη Μιχ. Κουτελιδάκη «Τήνος - Αρχαία και Χριστιανική».

- Οι εκδόσεις Σάκκουλα κυκλοφόρησαν: Τη μελέτη του καθηγητή στο ΑΠΘ Λάμπρου Χ. Μαργαρίτη «Ποινική Δικονομία (ένδικα Μέσα)» (β΄ έκδοση, σελ. 343). Τη μελέτη του Χαράλαμπου Ανθόπουλου «Νέες διαστάσεις των θεμελιωδών Δικαιωμάτων (τα δικαιώματα των πολιτών στην πλουραλιστική πληροφόρηση και διαφάνεια των ΜΜΕ, της ελευθερίας της συνείδησης στον εθελοντισμό), τον τόμο «Σωφρονιστικός Κώδικας και συναφή κείμενα» (συλλογικό έργο, σε επιμέλεια Λ. Μαργαρίτη - Ν. Παρασκευόπουλου). Τη μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ Βασίλη Γ. Αντωνόπουλου «Δίκαιο Ανταγωνισμού - Κωδικοποίηση νομοθεσίας» (ο τόμος περιλαμβάνει και το Ν. 703/1977 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 279/1999, σε εφαρμογή του άρθρου 81 παρ.3 της Συνθήκης της ΕΟΚ).

- Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε τη νέα έρευνα του δημοσιογράφου Κώστα Τσαρούχα «Το βαπόρι απ' την Περσία (Η ιστορία του ανθρώπου που δημιούργησε το μύθο της μεγάλης υπόθεσης. Αποκαλύψεις - σοκ για τα διεθνή κυκλώματα των λαθρεμπόρων ναρκωτικών)». Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ταρίκ Αλί «Το βιβλίο του Σαλαντίν» (μετάφραση Νέστορας Χούνος).

- Γιώργος Αδαμίδης «Οδοιπορικό στην Πόλη-Πρωτομαγιά του 2000» (εκδόσεις «Αφρική και Αραβική Ανατολή». Γ. Αβραμίδης - 3832340).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ