ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επαναφέρει την ανάγκη δημιουργίας «ευρωπαϊκού στρατού»

Και την ανάγκη προστασίας από Ρωσία, Κίνα αλλά και ΗΠΑ

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο φέτος τον Απρίλη

AP

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο φέτος τον Απρίλη
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη σημασία που δίνει (και) το γαλλικό κεφάλαιο στην ενίσχυση της αυτοτελούς δράσης της ΕΕ ανέδειξε ξανά ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επαναφέροντας τη σημασία ίδρυσης ενός «πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού», πρόταση που φέρνει συχνά όχι μόνο το Παρίσι, αλλά και το Βερολίνο κ.ά.

Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε στο δίκτυο «Europe 1», ο Μακρόν τόνισε: «Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στη Ρωσία, που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική». Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά κυρίαρχο τρόπο».

Επιβεβαιώνοντας ότι παρά τους διαύλους συνεργασίας που εξετάζονται με πολλές πλευρές, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές διεκδικούν σταθερά την αναβάθμισή τους έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και αναφερόμενος «σε αυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται και πάλι και επανεξοπλίζονται στα όρια της Ευρώπης», σημείωσε ότι πρέπει «να προστατευτούμε απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Μάλιστα, μιλώντας συγκεκριμένα για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από τη Διεθνή Συνθήκη για τα Πυρηνικά Οπλα Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), απηύθυνε ερώτημα και απάντησε ταυτόχρονα: «Ποιος είναι το βασικό θύμα;... Η Ευρώπη και η ασφάλειά της».

Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν επανέλαβε τη σημασία να αντιμετωπιστούν οι «φόβοι» των Ευρωπαίων και είπε ότι «ευθύνη μας αποτελεί να αντιληφθούμε τον φόβο και τον θυμό τους», προσπαθώντας να εμφανιστεί ακόμα μια φορά και ως εκπρόσωπος των «δυνάμεων της δημοκρατίας» απέναντι σε δυνάμεις της συντήρησης που αναδύονται πιο ισχυρές (βλέπε κόμματα Μ. Λεπέν ή Μ. Σαλβίνι κ.τ.λ.), στο πλαίσιο ευρύτερων αντιθέσεων και διεργασιών για την πορεία και τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μακρόν δεν απέκλεισε την τοποθέτηση αστυνομικών στα σχολεία, στο όνομα πάντα της υπεράσπισης της ασφάλειάς τους, έχοντας το θράσος να γυρέψει και τη συνενοχή και των εκπαιδευτικών, αφού ανέφερε ότι «πρέπει πάντα να είναι η παιδαγωγική κοινότητα που αποφασίζει».

  • Σύμφωνα με πηγή από τη γαλλική αστυνομία που επικαλούνταν χτες μια σειρά από γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες και μία γυναίκα που φέρεται να ανήκουν στο χώρο της ακροδεξιάς και να συμμετείχαν σε συνωμοσία με στόχο την οργάνωση επίθεσης κατά του Προέδρου Μακρόν.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία

Χτες ξεκίνησε η πρώτη ψηφοφορία σε στρατιωτική μονάδα, για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στις 11 Νοέμβρη στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς, τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τις πολιτοφυλακές και αποτελούν αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία.

Οι στρατιωτικοί της μονάδας στην περιοχή Βοροσιλόφσκι του Ντονέτσκ ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν ενώ η πρόωρη ψηφοφορία θα συνεχιστεί έως τις 10 Νοέμβρη και για άλλους στρατιωτικούς που δεν μπορούν να φύγουν από τη θέση τους καθώς και για κατοίκους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να μετακινηθούν. Οι εκλογές αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης του Κιέβου καθώς και της ΕΕ, που θεωρούν ότι παραβιάζουν τη λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Ωστόσο στον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί τότε και επικυρώθηκε από τις Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία μαζί και την Ουκρανία, υπήρχαν διατυπώσεις που επιδέχονταν πολλές ερμηνείες. Ετσι, το αντεπιχείρημα των πολιτοφυλάκων αλλά και της Ρωσίας είναι ότι στη συμφωνία γίνεται λόγος μόνο για τοπικές εκλογές.

Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι στις εκλογές για την Προεδρία υπάρχουν 5 υποψήφιοι: Ο Ντένις Πουσίλιν, σημερινός υπηρεσιακός Πρόεδρος μετά τη δολοφονία του Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο φέτος τον Αύγουστο, η Γελένα Σίσκινα, ο Ρομάν Χραμένκοφ, ο Βλαντιμίρ Μεντβέντεφ και ο Ρομάν Γιεστίγιεφ, ενώ συμμετέχουν δύο κόμματα, το Κόμμα Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (που στηρίζει τον Πουσίλιν) και το «Ελεύθερο Ντονμπάς».

Το ΚΚ του Ντονέτσκ έχει αποκλειστεί από τις εκλογές με το πρόσχημα ότι δεν μπόρεσε να συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα μετά από έκρηξη στα γραφεία του στο Ντονέτσκ στις 29 Σεπτέμβρη φέτος, στο τέλος του συνεδρίου του, όπου από βομβιστικό μηχανισμό τραυματίστηκαν 3 στελέχη του και καταστράφηκαν πολλά υλικά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο αναπληρωτής βοηθός του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάθιου Πάλμερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά προχώρησαν στην επικήρυξη τριών ηγετικών στελεχών του ΡΚΚ (των Κεμάλ Μπαγίκ, Μουράτ Καραγιλάν και Ντουράν Καλκάν), προσφέροντας σημαντική αμοιβή σε όποιον θα συμβάλει στον εντοπισμό τους. Ο Πάλμερ ανακοίνωσε τα παραπάνω από την Αγκυρα, όπου είχε επαφές την Κυριακή, συναντώντας - σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» - μια σειρά από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά και επιχειρηματίες, ανταλλάσσοντας απόψεις για «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανησυχίας».

ΣΑΝΑΑ.-- Ο Πρόεδρος της Υεμένης, Μ. Χάντι, ανακοίνωσε την «έγκριση» νέων δημοσιονομικών μέτρων με στόχο τη στήριξη της καταρρακωμένης οικονομίας με φόντο την επί 3,5 χρόνια καταστροφική ιμπεριαλιστική επίθεση της συμμάχου του Σαουδικής Αραβίας σε βάρος των αντικαθεστωτικών σιιτών ενόπλων Χούτι που ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας και την πρωτεύουσα, Σαναά, και ενώ εκατομμύρια πολίτες λιμοκτονούν. Προηγήθηκε σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον νέο δοτό πρωθυπουργό, Μάιν Σαΐντ, που αποφάσισε την είσπραξη των φόρων και των δασμών από «όλες τις εισαγωγές που φορολογούνται» σε όλες τις εισόδους, «χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες» στις περιοχές που «έχουν απελευθερωθεί» από τους Χούτι και τις περιοχές που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε «πράσινο φως» για τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας «Fox» από το μονοπώλιο της «Disney», υπό τον όρο ότι η τελευταία θα πουλήσει ορισμένα από τα τηλεοπτικά δίκτυα που διαθέτει σε χώρες της ΕΕ για να διατηρήσει τον ανταγωνισμό. Το Δεκέμβρη του 2017 η «Disney» ανακοίνωσε την αγορά της εταιρείας ψυχαγωγικών προγραμμάτων «21sth Century Fox» έναντι 52,4 δισ. δολαρίων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αξιωματούχοι του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως εντόπισαν πάνω από 200 μαζικούς τάφους έως και 12.000 θυμάτων, ως επί το πλείστον, των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ. Από αυτούς οι περισσότεροι μαζικοί τάφοι βρίσκονται στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας, όπου είχαν ισχυροποιήσει τις θέσεις τους οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Μόνο σε έναν μαζικό τάφο στο Κχάσφα, νοτίως της Μοσούλης, εκτιμάται ότι έχουν θαφτεί έως και 4.000 άτομα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ενδεκάχρονο αγόρι, που αρνούνταν να τακτοποιήσει το δωμάτιό του, πήρε ένα όπλο που ανήκε στον παππού του και σκότωσε την 65χρονη γιαγιά του με μια σφαίρα στο κεφάλι προτού αυτοκτονήσει, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης της Αριζόνας στις ΗΠΑ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για το θάνατο 33.000 ανθρώπων το 2015 στην ΕΕ, εκτιμούν Ευρωπαίοι ερευνητές σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση μεταδοτικών ασθενειών «The Lancet Infectious Diseases».

ΚΑΪΡΟ.-- Ετοιμος και πρόθυμος να... «προασπίσει» τις πλούσιες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου με τις οποίες έχει ενισχύσει τις σχέσεις τα τελευταία χρόνια με οικονομικά ανταλλάγματα, εμφανίστηκε χτες ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι. Δήλωσε πως ο αιγυπτιακός στρατός «θα προασπίσει τους Αραβες του Κόλπου αν βρεθούν αντιμέτωποι με οποιαδήποτε άμεση απειλή». Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν απάντησε πως «η αστάθεια μας επηρεάζει όλους και όποιο κράτος έχει αστάθεια επηρεάζει όλους εμάς».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο υπουργός Πληροφόρησης του Πακιστάν, Φαουάντ Τσόντρι, δήλωσε ότι Κίνα και Πακιστάν «συμφώνησαν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους συναλλαγές το γιουάν αντί του δολαρίου».

ΤΟΚΙΟ.-- Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Παιδείας στην Ιαπωνία, οι αυτοκτονίες των παιδιών από το δημοτικό σχολείο έως και το λύκειο στην Ιαπωνία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 30ετίας. Συνολικά 250 παιδιά από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο αυτοκτόνησαν. Από αυτά, 33 φέρεται να είχαν ανησυχίες για το μέλλον τους, 31 είχαν οικογενειακά προβλήματα, 10 υφίσταντο παρενόχληση στο σχολείο.

Ξανά στο Αφγανιστάν ο Στόλτενμπεργκ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, βρέθηκε ξανά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου δήλωσε ότι «οι Ταλιμπάν πρέπει να αντιληφθούν ότι ο πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν». Σε κοινή του συνέντευξη με τον Πρόεδρο της χώρας Ασράφ Γάνι ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δε μπορώ να πάω πίσω στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και εταίρους από το ΝΑΤΟ, και να τους πω ότι δεν πήγε ακριβώς όπως περιμέναμε, οπότε τώρα θα πρέπει να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν... Αυτό θα ήταν μια προσέγγιση εντελώς λαθεμένη. Είμαστε εδώ επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον μας, για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας».

Από τη μεριά του, ο Γάνι υποστήριξε ότι δεν είναι πολύ μακριά πλέον «η έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων» για την ειρήνη στη χώρα, και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ειρήνη χωρίς αποκλεισμούς, την οποία θα δεχτούν όλοι οι Αφγανοί (...) Υποστηρίζουμε την αφοσίωση των διεθνών μας εταίρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ