Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επαναφέρει την ανάγκη δημιουργίας «ευρωπαϊκού στρατού»

Και την ανάγκη προστασίας από Ρωσία, Κίνα αλλά και ΗΠΑ

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο φέτος τον Απρίλη

AP

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο φέτος τον Απρίλη
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη σημασία που δίνει (και) το γαλλικό κεφάλαιο στην ενίσχυση της αυτοτελούς δράσης της ΕΕ ανέδειξε ξανά ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επαναφέροντας τη σημασία ίδρυσης ενός «πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού», πρόταση που φέρνει συχνά όχι μόνο το Παρίσι, αλλά και το Βερολίνο κ.ά.

Σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε στο δίκτυο «Europe 1», ο Μακρόν τόνισε: «Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στη Ρωσία, που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική». Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά κυρίαρχο τρόπο».

Επιβεβαιώνοντας ότι παρά τους διαύλους συνεργασίας που εξετάζονται με πολλές πλευρές, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές διεκδικούν σταθερά την αναβάθμισή τους έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και αναφερόμενος «σε αυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται και πάλι και επανεξοπλίζονται στα όρια της Ευρώπης», σημείωσε ότι πρέπει «να προστατευτούμε απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Μάλιστα, μιλώντας συγκεκριμένα για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από τη Διεθνή Συνθήκη για τα Πυρηνικά Οπλα Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), απηύθυνε ερώτημα και απάντησε ταυτόχρονα: «Ποιος είναι το βασικό θύμα;... Η Ευρώπη και η ασφάλειά της».

Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν επανέλαβε τη σημασία να αντιμετωπιστούν οι «φόβοι» των Ευρωπαίων και είπε ότι «ευθύνη μας αποτελεί να αντιληφθούμε τον φόβο και τον θυμό τους», προσπαθώντας να εμφανιστεί ακόμα μια φορά και ως εκπρόσωπος των «δυνάμεων της δημοκρατίας» απέναντι σε δυνάμεις της συντήρησης που αναδύονται πιο ισχυρές (βλέπε κόμματα Μ. Λεπέν ή Μ. Σαλβίνι κ.τ.λ.), στο πλαίσιο ευρύτερων αντιθέσεων και διεργασιών για την πορεία και τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μακρόν δεν απέκλεισε την τοποθέτηση αστυνομικών στα σχολεία, στο όνομα πάντα της υπεράσπισης της ασφάλειάς τους, έχοντας το θράσος να γυρέψει και τη συνενοχή και των εκπαιδευτικών, αφού ανέφερε ότι «πρέπει πάντα να είναι η παιδαγωγική κοινότητα που αποφασίζει».

  • Σύμφωνα με πηγή από τη γαλλική αστυνομία που επικαλούνταν χτες μια σειρά από γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες και μία γυναίκα που φέρεται να ανήκουν στο χώρο της ακροδεξιάς και να συμμετείχαν σε συνωμοσία με στόχο την οργάνωση επίθεσης κατά του Προέδρου Μακρόν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ