Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Περιοδεία Κουρτς σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Διήμερη επίσκεψη σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, με το «βλέμμα» στη συνολικότερη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωτλαντικές δομές, πραγματοποίησε χτες και προχτές ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, η οποία έχει την προεδρία στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η αυστριακή προεδρία είναι η προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Κουρτς να έχει δηλώσει πως «η ΕΕ θα είναι ολοκληρωμένη όταν θα έχουν ενταχθεί ως μέλη τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων».

«Η επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ της Σερβίας και της πρώην επαρχίας της είναι βασική προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ», τόνισε ο Κουρτς τη Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.«Είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο διάλογος», συνέχισε ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες για «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, έχουν ανασταλεί από το Σεπτέμβρη, χωρίς να έχει καθοριστεί νέα ημερομηνία για την έναρξή τους.

Για χτες είχε προγραμματιστεί στην Πρίστινα συνάντηση του Κουρτς με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι, με στόχο επίσης να «ενθαρρύνει» την πρόοδο στις συνομιλίες με τη Σερβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ