ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκρίθηκε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μετά το πολύωρο υπουργικό συμβούλιο

Copyright 2018 The Associated

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μετά το πολύωρο υπουργικό συμβούλιο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ηλεκτρισμένη» παραμένει η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία μετά τις νέες κόντρες στη Βουλή αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε χτες για πάνω από 5 ώρες αποφασίζοντας τελικά να εγκρίνει το προχτεσινό σχέδιο απόφασης στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και της ΕΕ.

Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επέλεξε να αναβάλει την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πολύωρο υπουργικό συμβούλιο και να περιοριστεί σε μία σύντομη δήλωση προς τους δημοσιογράφους οι οποίοι περίμεναν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Τόνισε ότι «μετά από παθιασμένη συζήτηση» το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να «στηρίξει συλλογικά» το σχέδιο συμφωνίας, προσθέτοντας ότι ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μακράς διαπραγμάτευσης. Πριν από το υπουργικό συμβούλιο η Μέι είπε πως το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ, πως εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, αλλά θα ολοκληρώσει το Brexit.

Σήμερα η Μέι αναμένεται να απευθυνθεί στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων παρουσιάζοντας βασικά σημεία του σχεδίου, ενώ στο Λονδίνο κυβερνητικές πηγές έλεγαν σε δημοσιογράφους πως αποφασίστηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες την Κυριακή 25/11.

Χτες επίσης ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε ότι το 585 σελίδων σχέδιο συμφωνίας (που μοιάζει πιο πολύ με ένα ήπιο Brexit) ήταν αποτέλεσμα «πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων 17 μηνών», που κατέληξαν σε από κοινού ρυθμίσεις για βασικούς τομείς, μεταξύ των οποίων τα δικαιώματα των πολιτών των άλλων χωρών της ΕΕ στη Βρετανία και των Βρετανών στις άλλες χώρες της ΕΕ, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Ιρλανδίας που θα διατηρήσουν προσωρινά τους κανονισμούς της ενιαίας αγοράς και τελωνειακής αγοράς της ΕΕ, την τήρηση ευρωενωσιακών πολιτικών σε τομείς όπως αυτοί της ασφάλειας, της άμυνας, τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σημείωσε ότι τουλάχιστον έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που εκπνέει στις 31 Δεκέμβρη 2020, οι πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία και οι Βρετανοί στις άλλες χώρες της ΕΕ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως σήμερα. Τόνισε ότι η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί μελλοντικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν προσδιόρισε.

Ομως, η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας ΗΒ - ΕΕ στο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι παρά η αρχή μίας νέας διαδικασίας καθώς η ψήφισή της στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν θεωρείται δεδομένη. Μεταξύ άλλων γιατί πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές, που είναι υπέρμαχοι ενός σκληρού Brexit, φέρονται αποφασισμένοι να ρίξουν το «γάντι» στην Μέι και να αλλάξουν την ηγεσία του κόμματος. Επιπλέον, το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUI, που στηρίζει στη Βουλή την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, έχει διαφωνήσει με βασικά φερόμενα σημεία του σχεδίου συμφωνίας, όπως για τα ανοιχτά σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας (που ανήκει στη Βρετανία) και Ιρλανδίας για μια μεταβατική περίοδο, χαρακτηρίζοντάς την «ταπεινωτική» συμφωνία που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την παρουσίαση της συμφωνίας αποχώρησης και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ στο βρετανικό Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει πολυήμερη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία.

ΙΣΡΑΗΛ
Εκκλήσεις για εκλογές μετά από την παραίτηση Λίμπερμαν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η παραίτηση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, εξαιτίας της διαφωνίας του με την προχτεσινή συμφωνία «εκεχειρίας» με τη «Χαμάς» και άλλες μικρότερες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, φάνηκε να αποδεικνύει με τον πιο απτό τρόπο την κλιμάκωση των συγκρούσεων στους κόλπους της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Το κράτος αγοράζει βραχυπρόθεσμη ησυχία με τίμημα σημαντικό μακροπρόθεσμο κόστος για την εθνική ασφάλεια», κατήγγειλε ο Λίμπερμαν από το ακραίο κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων «Βayit Yehudi», το οποίο διεκδίκησε την κάλυψη του υπουργικού θώκου από άλλο κομματικό στέλεχος αντί του πρωθυπουργού, που πήρε πάνω του και αυτό το χαρτοφυλάκιο (πέρα από το υπουργείο Εξωτερικών). Ο Λίμπερμαν απαίτησε μάλιστα τη διάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (που κανονικά είναι να γίνουν μέχρι το Νοέμβρη του 2019) «το συντομότερο δυνατόν».

Η παραίτηση Λίμπερμαν έδωσε αφορμή και στην Τζίπι Λίβνι από τη «Σιωνιστική Ενωση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης (συμμετέχει και το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα) να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών, κατηγορώντας τον Μπ. Νετανιάχου ότι «δεν πέτυχε ούτε σε ειρήνη ούτε στον πόλεμο». Τα γεγονότα αυτά, που δεν αποκλείεται να συνοδευτούν με τις παραιτήσεις και άλλων υπουργών, αφήνουν την κυβέρνηση Νετανιάχου με κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μίας έδρας.

Πάντως, στη Λωρίδα της Γάζας, η αποχώρηση του Λίμπερμαν από το υπουργείο Αμυνας χαιρετίστηκε από τη «Χαμάς» ως «παραδοχή ήττας» και «ανικανότητας αντιμετώπισης της παλαιστινιακής αντίστασης». Οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» την χαιρέτισαν ως «ποιοτική νίκη για αποτυχίες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα». Επίσης, χτες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με το Ισραήλ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ο 20χρονος Ναουάφ αλ-Ααταρ, ενώ ψάρευε σε παραλία. Ο ισραηλινός στρατός επίσης συνέλαβε 6 Παλαιστινίους κοντά στο φράχτη των συνόρων ως «τρομοκράτες» και όλα αυτά ενώ ισχύει η εκεχειρία.

Νωρίτερα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την επικήρυξη του ηγέτη της «Xαμάς», Σάλεχ αλ Αρούρι, του Τζαουάντ Νασράλα, γιου του ηγέτη της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα και άλλων δύο στελεχών της συγκεκριμένης οργάνωσης με 5 εκατομμύρια δολάρια για όσους δώσουν πληροφορίες για τον εντοπισμό τους. Τους κατηγορεί για «τρομοκρατική δράση» κατά του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.

ΗΠΑ
Προβλέπουν ήττα σε πόλεμο με Κίνα ή Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους μελλοντικούς κινδύνους μπροστά στον οξυμένο ανταγωνισμό των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα, αλλά και την πιθανότητα στρατιωτικής ήττας του αμερικανικού στρατού σε έναν μελλοντικό πόλεμο μαζί τους, επισημαίνει νέα έκθεση της διακομματικής «Επιτροπής Στρατηγικής Εθνικής Αμυνας» του αμερικανικού Κογκρέσου (NDS) που δημοσιοποιήθηκε χτες.

«Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να υποστεί απαράδεκτα δυνατά πλήγματα και απώλειες έμψυχου δυναμικού σε μία επόμενη σύρραξη. Θα αγωνιζόταν να νικήσει ή ακόμη και θα έχανε σε έναν πόλεμο κατά της Κίνας και της Ρωσίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι εάν δεν δράσει γρήγορα, τότε θα πρέπει να περιμένει «βαριές συνέπειες». Δεν αποκλείει συγκρούσεις και με άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Προτείνει επίσης δομική μεταρρύθμιση από στρατηγική και οικονομική άποψη του Πενταγώνου, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά δύο μεγάλες συρράξεις, πόσο μάλλον να νικήσει εάν κληθεί να αντιμετωπίσει το στρατό της Ρωσίας ή της Κίνας.

Η 12μελής επιτροπή NDS δημιουργήθηκε πέρσι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Προέδρου Ντ. Τραμπ. Επικεφαλής της είναι ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Ερικ Εντελμαν και ο πρώην αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων Γκάρι Ράφχεντ.

Προειδοποιήσεις Πενς

Στο ίδιο πλαίσιο του οξυνόμενου ανταγωνισμού, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σημείωσε για την Κίνα ότι «ο μόνος τρόπος για να αποφύγει μια ολόπλευρη αντιπαράθεση είναι να αλλάξει θεμελιακά τη συμπεριφορά του». Και πρόσθεσε με έμφαση ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα οπισθοχωρήσουν». Ενόψει της συνάντησης που οι ηγέτες ΗΠΑ - Κίνας αναμένεται να έχουν στην Αργεντινή, στο περιθώριο της Συνόδου του G20, ο Πενς είπε ότι «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουν (οι Κινέζοι) τη θέση μας, τι είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε, έτσι ώστε να έρθουν στην Αργεντινή με συγκεκριμένες προτάσεις που δεν θα αφορούν απλά το εμπορικό έλλειμμα (που έχουμε)».

Αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια της CIA

Την πειραματική χρήση φαρμακευτικών ουσιών, όπως το φάρμακο Versed που χρησιμοποιείται στον λεγόμενο «ορό της αλήθειας», σε βάρος κρατουμένων υπόπτων για «τρομοκρατία», είχαν σχεδιάσει «γιατροί» - ανακριτές της CIA, λίγο μετά τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, κατήγγειλε χτες στην τελευταία έκθεσή της η αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τις πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα «American Civil Liberties Union». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι της CIA αποφάσισαν να μην ρωτήσουν τους δικηγόρους της κυβέρνησης εάν εγκρίνουν ή όχι τη χρήση των πειραματικών ουσιών που τις συμπεριέλαβαν σε σχετικό μυστικό πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Project Medication».

Στην 90σέλιδη έκθεση της ΜΚΟ επισημαίνεται πως μεταξύ 2002-2007, εκατοντάδες γιατροί, ψυχολόγοι, προσωπικό παραϊατρικών επαγγελμάτων, νοσηλευτικό προσωπικό που δούλευαν για λογαριασμό της CIA συμμετείχαν άμεσα σε προγράμματα ανακρίσεων, από τα οποία δεν έλειψε και η χρήση βασανιστηρίων μεταξύ άλλων και σε μυστικές φυλακές κοντά σε αεροδρόμια ξένων χωρών (π.χ. Ρουμανίας, Πολωνίας κ.ά.).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση και στο εκκλησιαστικό

Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία και για το λεγόμενο εκκλησιαστικό ζήτημα καλά κρατεί, σε σύνδεση με την ευρύτερη σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας. Η πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, τα οποία διέκοψαν τις μεταξύ τους σχέσεις, ήρθε μετά την απόδοση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - Πατριαρχείο Κιέβου, την οποία το Πατριαρχείο της Μόσχας θεωρεί σχισματική. Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνωρίζει μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι στη δικαιοδοσία του, και καταγγέλλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για επέμβαση σε περιοχή που δεν είναι στη δικαιοδοσία του. Η απόδοση αυτοκεφαλίας χαιρετίστηκε από την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πάντως, η προσπάθεια που έκανε την Τρίτη ο Ουκρανός Πρόεδρος Π. Ποροσένκο να συναντηθεί με τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ουκρανίας για να συζητήσει το θέμα της αυτοκεφαλίας δεν στέφθηκε από επιτυχία, αφού από τους 89 μητροπολίτες πήγαν στη συνάντηση μόνο 3, ενώ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα τίποτα για το περιεχόμενο της συζήτησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ