Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προβλέπουν ήττα σε πόλεμο με Κίνα ή Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τους μελλοντικούς κινδύνους μπροστά στον οξυμένο ανταγωνισμό των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα, αλλά και την πιθανότητα στρατιωτικής ήττας του αμερικανικού στρατού σε έναν μελλοντικό πόλεμο μαζί τους, επισημαίνει νέα έκθεση της διακομματικής «Επιτροπής Στρατηγικής Εθνικής Αμυνας» του αμερικανικού Κογκρέσου (NDS) που δημοσιοποιήθηκε χτες.

«Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να υποστεί απαράδεκτα δυνατά πλήγματα και απώλειες έμψυχου δυναμικού σε μία επόμενη σύρραξη. Θα αγωνιζόταν να νικήσει ή ακόμη και θα έχανε σε έναν πόλεμο κατά της Κίνας και της Ρωσίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι εάν δεν δράσει γρήγορα, τότε θα πρέπει να περιμένει «βαριές συνέπειες». Δεν αποκλείει συγκρούσεις και με άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Προτείνει επίσης δομική μεταρρύθμιση από στρατηγική και οικονομική άποψη του Πενταγώνου, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά δύο μεγάλες συρράξεις, πόσο μάλλον να νικήσει εάν κληθεί να αντιμετωπίσει το στρατό της Ρωσίας ή της Κίνας.

Η 12μελής επιτροπή NDS δημιουργήθηκε πέρσι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Προέδρου Ντ. Τραμπ. Επικεφαλής της είναι ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Ερικ Εντελμαν και ο πρώην αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων Γκάρι Ράφχεντ.

Προειδοποιήσεις Πενς

Στο ίδιο πλαίσιο του οξυνόμενου ανταγωνισμού, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σημείωσε για την Κίνα ότι «ο μόνος τρόπος για να αποφύγει μια ολόπλευρη αντιπαράθεση είναι να αλλάξει θεμελιακά τη συμπεριφορά του». Και πρόσθεσε με έμφαση ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα οπισθοχωρήσουν». Ενόψει της συνάντησης που οι ηγέτες ΗΠΑ - Κίνας αναμένεται να έχουν στην Αργεντινή, στο περιθώριο της Συνόδου του G20, ο Πενς είπε ότι «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουν (οι Κινέζοι) τη θέση μας, τι είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε, έτσι ώστε να έρθουν στην Αργεντινή με συγκεκριμένες προτάσεις που δεν θα αφορούν απλά το εμπορικό έλλειμμα (που έχουμε)».

Αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια της CIA

Την πειραματική χρήση φαρμακευτικών ουσιών, όπως το φάρμακο Versed που χρησιμοποιείται στον λεγόμενο «ορό της αλήθειας», σε βάρος κρατουμένων υπόπτων για «τρομοκρατία», είχαν σχεδιάσει «γιατροί» - ανακριτές της CIA, λίγο μετά τις «τρομοκρατικές» επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, κατήγγειλε χτες στην τελευταία έκθεσή της η αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τις πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα «American Civil Liberties Union». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι της CIA αποφάσισαν να μην ρωτήσουν τους δικηγόρους της κυβέρνησης εάν εγκρίνουν ή όχι τη χρήση των πειραματικών ουσιών που τις συμπεριέλαβαν σε σχετικό μυστικό πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Project Medication».

Στην 90σέλιδη έκθεση της ΜΚΟ επισημαίνεται πως μεταξύ 2002-2007, εκατοντάδες γιατροί, ψυχολόγοι, προσωπικό παραϊατρικών επαγγελμάτων, νοσηλευτικό προσωπικό που δούλευαν για λογαριασμό της CIA συμμετείχαν άμεσα σε προγράμματα ανακρίσεων, από τα οποία δεν έλειψε και η χρήση βασανιστηρίων μεταξύ άλλων και σε μυστικές φυλακές κοντά σε αεροδρόμια ξένων χωρών (π.χ. Ρουμανίας, Πολωνίας κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ