ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Παραποιούν μνημείο για τραυματίες του ΔΣΕ στο Τσίβνουβ

Από την εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ το 2014 στο μνημείο
Από την εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ το 2014 στο μνημείο
Το αντικομμουνιστικό μένος συνεχίζεται στην Πολωνία, κατ' εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων που έχει καθιερώσει το αστικό κράτος για την εξίσωση του σοσιαλισμού με τον φασισμό, στο όνομα της «καταπολέμησης του ολοκληρωτισμού», κάτι βεβαίως που αποτελεί και την επίσημη γραμμή της ΕΕ. Τελευταίο αντικομμουνιστικό κρούσμα είναι αυτό στην πόλη Τσίβνουβ, όπου στο στόχαστρο μπήκε μνημείο προς τιμήν των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τραυματιών που νοσηλεύτηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο στην περιοχή, που είχε δημιουργηθεί ειδικά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, και οι οποίοι υπέκυψαν στα βαριά τραύματά τους και θάφτηκαν εκεί. Το μνημείο έχτισαν Πολωνοί στρατιωτικοί την περίοδο του σοσιαλισμού, όπου στο σημείο υπήρχε στρατιωτική μονάδα.

Με έγγραφό του τον περασμένο Οκτώβρη προς την Ελληνική Κοινότητα Πολωνίας, το λεγόμενο Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης - Επιτροπή για τη Δίωξη Εγκλημάτων κατά του Πολωνικού Εθνους, δηλαδή το αρμόδιο όργανο που προωθεί τους αντικομμουνιστικούς νόμους, ενημερώνει ότι θα προχωρήσει στην αντικατάσταση της πλακέτας που υπάρχει στη μνήμη των νεκρών στο μνημείο στο Τσίβνουβ επικαλούμενο νόμο του 2016, που «απαγορεύει σε δημόσια μνημεία, εγκαταστάσεις, ονομασίες τοποθεσιών τη διάδοση του κομμουνισμού ή άλλου ολοκληρωτικού συστήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραποίηση του μνημείου έχει ήδη γίνει.

Το μνημείο στο χώρο όπου βρισκόταν το νοσοκομείο «250», που φρόντιζε τους μαχητές του ΔΣΕ
Το μνημείο στο χώρο όπου βρισκόταν το νοσοκομείο «250», που φρόντιζε τους μαχητές του ΔΣΕ
Το εν λόγω αντικομμουνιστικό ινστιτούτο προκλητικά σημειώνει ότι πρέπει να αλλάξει η επιγραφή «Στη μνήμη των μαχητών για την Δημοκρατική Ελλάδα». Αναφέρει: «Το 1949, με απόφαση των αρχών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, άνοιξε ένα μυστικό νοσοκομείο στο Τσίβνουβ για κομμουνιστές αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τις οικογένειές τους, που ονομάστηκε Χειρουργικό Νοσοκομείο Νο. 250, με απόφαση του ΚΚΕ (Οκτώβριος 1946), που ήθελε να ανατρέψει τη νομική κυβέρνηση της Ελλάδας». Και προσθέτει: «Το ΚΚΕ δεν κρύβει το γεγονός ότι ο στόχος του ΔΣΕ είναι να δημιουργήσει ένα κομμουνιστικό κράτος υπό την επήρεια της ΕΣΣΔ (...) ζητάμε την αφαίρεση της επιγραφής με τις λέξεις "Στη μνήμη των μαχητών για τη Δημοκρατική Ελλάδα", επειδή αυτή η διατύπωση είναι ένα συνηθισμένο ψέμα...

(...) Ο ΔΣΕ πολέμησε για την εισαγωγή μιας δικτατορίας του προλεταριάτου στη σοβιετική εκδοχή στην Ελλάδα, και όχι για τη δημοκρατία, με τη συνήθη έννοια αυτού του πολιτικού συστήματος».

Με αυτόν τον προκλητικό τρόπο αντικομμουνιστικής παραχάραξης της Ιστορίας επιχειρείται να σβηστεί από τη λαϊκή μνήμη ο τιτάνιος αγώνας του ΔΣΕ ενάντια στους Ελληνες καταπιεστές και τους Αμερικανοβρετανούς ιμπεριαλιστές, όπως και η μεγάλη διεθνιστική αλληλεγγύη που πρόσφεραν οι σοσιαλιστικές χώρες στους Ελληνες αγωνιστές.

Τον ιστορικό τόπο του μνημείου του Τσίβνουβ, μέσα σε σημερινό στρατόπεδο, είχαν επισκεφτεί αγωνιστές με τα παιδιά τους από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1941 - '49, το καλοκαίρι του 2014, ως αναγνώριση της μεγάλης αξίας της διεθνιστικής - προλεταριακής αλληλεγγύης του πολωνικού λαού και του σοσιαλιστικού καθεστώτος, που εκφράστηκε έμπρακτα και με την ίδρυση και λειτουργία του στρατιωτικού νοσοκομείου με τον κωδικό «250» το 1949, όπου νοσηλεύτηκαν και περιθάλπτηκαν γύρω στους 2.000 μαχητές.

Την ίδια ώρα που αστικές κυβερνήσεις επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα, την προσφορά των πρωτοπόρων κομμουνιστών, σε πολλές χώρες (Βαλτικές χώρες, Ουκρανία, Πολωνία), διώκονται ή απαγορεύονται τα Κομμουνιστικά Κόμμα, εκθειάζονται οι συνεργάτες των ναζί και οι λεγεώνες των «SS», με την ΕΕ να αποδίδει επίσης τιμές σε όλα αυτά τα αποβράσματα.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ
Καλά κρατεί το πολύπλευρο παζάρι

Πομπέο - Τσαβούσογλου μετά από τη συνάντησή τους

Copyright 2018 The Associated

Πομπέο - Τσαβούσογλου μετά από τη συνάντησή τους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι διμερείς διαφωνίες σε πολλά θέματα αλλά και η ανάγκη διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμα μέτωπα επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τη συμμετοχή του δεύτερου σε διεθνές Φόρουμ στις ΗΠΑ. Ο Τσαβούσογλου συνάντησε και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, επίσημα συζητήθηκαν «οι προσδοκίες της Τουρκίας σχετικά με τη FETO (σ.σ. την οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, που η Αγκυρα κατηγορεί ως πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016) και τη δολοφονία Κασόγκι».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε ότι συζητήθηκε «η σημασία των πρόσφατων εξελίξεων στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας» και ότι ο Πομπέο «επανέλαβε τις ανησυχίες του για τη συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη κράτηση» Αμερικανών πολιτών και προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία, κάνοντας ειδική αναφορά στον επιστήμονα της NASA Σέργκαν Γκόλγκε. Τόνισε δε ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν πως πρέπει να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία και να υποστηρίξουν την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίτευξη μιας ειρηνικής και χρονικά βιώσιμης λύσης στη συριακή διαμάχη».

Ενδεικτικές του κλίματος ήταν πάντως οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου, που έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί ειδικά στη συμφωνία που έχει κλείσει η Αγκυρα για αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400» (γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.λπ.), λέγοντας πως η συμφωνία «είναι κλεισμένη» και «δεν μπορώ να την ακυρώσω», αλλά και προσθέτοντας όλο νόημα: «Ομως χρειάζομαι περισσότερους (σ.σ. εξοπλισμούς) (...) και προτιμώ να αγοράζω από τους συμμάχους μου».

Επίσης, ο Τσαβούσογλου έδωσε στις αμερικανικές αρχές λίστα με τα ονόματα 84 μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν που η Αγκυρα περιμένει να εκδοθούν (αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα κυκλοφόρησαν φήμες πως οι ΗΠΑ ίσως εξετάσουν την έκδοση και του ίδιου του Γκιουλέν, αλλά ο Τραμπ τις διέψευσε). Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τις έρευνες που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί για τη δράση του δικτύου Γκιουλέν στις ΗΠΑ.

Σε δικές του δηλώσεις, ο Πομπέο ισχυρίστηκε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι πλέον «πολύ καλές», μετά και από την πρόσφατη απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, που βέβαια καταδικάστηκε για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές ενέργειες» στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται στην Αγκυρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα τη συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό, τη Συρία, αλλά και την ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ. Χτες, ο Ερντογάν επέκρινε ξανά απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που ζητά την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς (ηγετικού στελέχους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP) και την εμφάνισε ως «υποστήριξη της τρομοκρατίας».


ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέα εμφάνιση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ρίγκαν»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

«Ο άφθονος πλούτος και η ευημερία που μας περιβάλλει εδώ στο Χονγκ Κονγκ είναι αυτό που ο 7ος Αμερικανικός Στόλος επιδιώκει να διατηρήσει για όλα τα έθνη σε αυτή τη σημαντική περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός υποναύαρχος Καρλ Τόμας, κατά τη χτεσινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ρόναλντ Ρίγκαν» στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ. Το «Ρίγκαν» έφτασε στην περιοχή δύο μέρες μετά την εμφάνιση βομβαρδιστικών αεροπλάνων των ΗΠΑ που πέταξαν πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την «υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας», τις οποίες η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι θα συνεχίσει και με αυξανόμενες ναυτικές και αεροπορικές «περιπολίες», παρά τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου.

Θυμίζουμε ότι η ΝΚΘ αποτελεί πεδίο έντονων εδαφικών διαφορών μεταξύ της Κίνας και πολλών από τις χώρες που βρέχει (Βιετνάμ, Φιλιππίνες κ.ά.), και το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια ενισχύει σταθερά τη στρατιωτική του παρουσία στη Θάλασσα, με αναβαθμισμένα γυμνάσια, επέκταση στρατιωτικών υποδομών σε διαφιλονικούμενες ζώνες κ.λπ.

Κατά τ' άλλα, ο Τόμας είπε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ και Κίνας μπορούν να διατηρήσουν μια επαγγελματική σχέση, παρά τις διμερείς εντάσεις, λέγοντας ότι «όταν είμαστε έξω από τη χώρα μας βρισκόμαστε σε αποστολή και επιχειρούμε με επαγγελματισμό».

Οσον αφορά τις πτήσεις των αμερικανικών βομβαρδιστικών, η σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου τμήματος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τόνισε ότι αυτές αφορούν τη «μακρόχρονη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ