Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέα εμφάνιση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ρίγκαν»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

«Ο άφθονος πλούτος και η ευημερία που μας περιβάλλει εδώ στο Χονγκ Κονγκ είναι αυτό που ο 7ος Αμερικανικός Στόλος επιδιώκει να διατηρήσει για όλα τα έθνη σε αυτή τη σημαντική περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός υποναύαρχος Καρλ Τόμας, κατά τη χτεσινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ρόναλντ Ρίγκαν» στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ. Το «Ρίγκαν» έφτασε στην περιοχή δύο μέρες μετά την εμφάνιση βομβαρδιστικών αεροπλάνων των ΗΠΑ που πέταξαν πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την «υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας», τις οποίες η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι θα συνεχίσει και με αυξανόμενες ναυτικές και αεροπορικές «περιπολίες», παρά τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου.

Θυμίζουμε ότι η ΝΚΘ αποτελεί πεδίο έντονων εδαφικών διαφορών μεταξύ της Κίνας και πολλών από τις χώρες που βρέχει (Βιετνάμ, Φιλιππίνες κ.ά.), και το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια ενισχύει σταθερά τη στρατιωτική του παρουσία στη Θάλασσα, με αναβαθμισμένα γυμνάσια, επέκταση στρατιωτικών υποδομών σε διαφιλονικούμενες ζώνες κ.λπ.

Κατά τ' άλλα, ο Τόμας είπε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ και Κίνας μπορούν να διατηρήσουν μια επαγγελματική σχέση, παρά τις διμερείς εντάσεις, λέγοντας ότι «όταν είμαστε έξω από τη χώρα μας βρισκόμαστε σε αποστολή και επιχειρούμε με επαγγελματισμό».

Οσον αφορά τις πτήσεις των αμερικανικών βομβαρδιστικών, η σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου τμήματος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τόνισε ότι αυτές αφορούν τη «μακρόχρονη δέσμευση των ΗΠΑ για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ