Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέα παζάρια Μέι - Γιούνκερ ενόψει της έκτακτης Συνόδου

Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέο παζάρι, με στόχο την κατάληξη ενός κειμένου περίπου 20 σελίδων όπου θα περιγράφονται αδρά οι μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ και θα ρυθμίζονται «εκκρεμότητες» που παραμένουν, παρά το σχέδιο συμφωνίας των περίπου 600 σελίδων που ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, ξεκίνησαν χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, η Μέι εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και δήλωσε ότι αν το Κοινοβούλιο απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, γίνεται πιθανό ακόμα και να μην αποχωρήσει η Μ. Βρετανία από την Ενωση. «Θέλουμε μία στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ. Αν όμως το Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία, αυτό θα σημάνει περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερη διαίρεση, ακόμη και τον κίνδυνο να μην γίνει καθόλου Brexit», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή Αντριου Ρόσιντελ.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές σε ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ασκούσαν πιέσεις για «ρύθμιση» των εκκρεμοτήτων το πολύ μέχρι σήμερα το πρωί, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με αναβολή της προγραμματισμένης για αυτήν την Κυριακή έκτακτης Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το Brexit.

Αργά χτες βράδυ, η Μέι δήλωσε στο BBC ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες «το Σάββατο για περαιτέρω συνομιλίες και με τον πρόεδρο Γιούνκερ».

Ορισμένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως είναι αμφίβολη η εμφάνιση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Μέι και Γιούνκερ. Αλλοι ηγέτες χωρών της ΕΕ υπαινίχθηκαν πως μπορεί να απουσιάσουν, τονίζοντας πως δεν επιθυμούν να δουν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit να μεταβάλλεται σε ακόμη μία αφορμή για διαπραγμάτευση, με φόντο την όξυνση των αντιπαραθέσεων μεταξύ των ισχυρότερων χωρών της ΕΕ.

Η Μέρκελ, πάντως, αναφερόμενη χτες στο Brexit, εξέφρασε τη «λύπη» της κυβέρνησής της για την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, προσθέτοντας πως το Βερολίνο «επιθυμεί - και είναι στα θεμελιώδη συμφέροντά μας - μία καλή σχέση με τη Βρετανία και στο μέλλον».

Επιπλέον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επέμεινε και χτες ότι επιθυμεί από το Λονδίνο «μία καθαρή υπόσχεση» ότι καμία εμπορική ή άλλη συμφωνία για το Γιβραλτάρ δεν θα περάσει χωρίς τη συγκατάθεση της Μαδρίτης.

Γάλλοι αξιωματούχοι πιέζουν να συμπεριληφθεί στο σχέδιο για τις μελλοντικές σχέσεις «εγγύηση» που εξασφαλίζει τη διατήρηση της παραχώρησης δικαιωμάτων αλιείας των άλλων χωρών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Βrexit έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. (ώρα Βρυξελλών) της Κυριακής, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται στις 11 π.μ., με στόχο να παραστεί το μεσημέρι σε επακόλουθη συνέντευξη Τύπου για τα τυχόν αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ