Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Η Κομισιόν ενεργοποιεί τη «διαδικασία υπερβάλλοντος ελλείμματος»

Ο Ντομπρόφσκις κατά τη χτεσινή ανακοίνωση

Copyright 2018 The Associated

Ο Ντομπρόφσκις κατά τη χτεσινή ανακοίνωση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε χτες ότι η ΕΕ ξεκινά τη λεγόμενη «διαδικασία υπερβάλλοντος ελλείμματος» απέναντι στην Ιταλία, μετά την άρνηση της Ρώμης να προσαρμόσει το σχέδιο προϋπολογισμού που συνέταξε και για το οποίο οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι «παρεκκλίνει» σημαντικά από τις κατευθύνσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και γενικά τους κανόνες της ΕΕ. Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας μπορεί να σημάνει επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, αλλά και «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για εκείνη.

Ο Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε τη διαδικασία «δικαιολογημένη» και επέμεινε ότι «με αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βυθιστεί στην αστάθεια». Μεταξύ άλλων είπε ότι «η κατάσταση στην Ιταλία μάς αφορά όλους. Οι χώρες της Ευρωζώνης ανήκουν σε μία κοινή ομάδα και οφείλουν να παίζουν με τους ίδιους κανόνες. Αυτοί οι κανόνες υπάρχουν για να μας προστατεύουν, να μας παρέχουν σιγουριά, σταθερότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή «συνιστά λογική και αναπόφευκτη συνέπεια» της απόφασης των ιταλικών αρχών να μην τροποποιήσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Απαντώντας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της» και πρόσθεσε ότι σε συνάντηση που θα έχει το Σάββατο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, θα μεταφέρει «ένα λεπτομερές σχέδιο των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεών μας (...) Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε, όλη η κυβερνητική ομάδα, για να καταστεί η χώρα πιο ανταγωνιστική». Υπερασπιζόμενος τη συνταγή υπεράσπισης του κεφαλαίου που προκρίνει η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας», ισχυρίστηκε ότι θα συμβάλει στη «μείωση του δημόσιου χρέους, με πλεονεκτήματα για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, αφού ειρωνεύτηκε ότι αντί για «γράμμα από τις Βρυξέλλες» περίμενε «γράμμα από τον Αη Βασίλη», είπε ότι «θα το συζητήσουμε ευγενικά, όπως κάνουμε πάντα. Θα ανταλλάξουμε απόψεις (...) Πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού μας, εγώ δεν αμφισβητώ τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ