Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Προβληματισμός για την οξυμένη και «ασαφή» παγκόσμια κατάσταση

Από τη χτεσινή ομιλία στο γερμανικό Κοινοβούλιο

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή ομιλία στο γερμανικό Κοινοβούλιο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην ψηφιοποίηση, στη μετανάστευση και άλλες παγκόσμιες «προκλήσεις», που έχει να αντιμετωπίσει η Γερμανία, εστίασε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά τη χτεσινή εφ' όλης της ύλης ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο με αφορμή τον προϋπολογισμό. Επιπλέον, εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έως την ερχόμενη Κυριακή στη σχετική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Για ακόμη μια φορά, η Αγκ. Μέρκελ αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγής, της διοίκησης, της οικονομίας ως «βασική πρόκληση», όπου η Γερμανία έχει να αντιμετωπίσει έναν «τρελό παγκόσμιο ανταγωνισμό». Η ψηφιακή υποδομή της χώρας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, αλλά «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε. Οπως αποφάσισε πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση «θα επενδύσει επίσης στην τεχνητή νοημοσύνη», όπου «χρειάζεται να σημειωθούν σημαντικά βήματα»: «Θέλουμε να γίνουμε ξανά, παντού, πρωτοπόρα δύναμη», επανέλαβε τον στόχο του γερμανικού κεφαλαίου.

Δεν έκρυψε την «ανησυχία» της για την οξυμένη «παγκόσμια κατάσταση», όπου όλο και περισσότερα και πιο αντικρουόμενα συμφέροντα και «η επιστροφή στον εθνικισμό», όπως είπε, καθιστούν όλο και πιο δύσκολη τη σύναψη παγκόσμιων συμφωνιών. Ο κόσμος την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν τρομερός, «αλλά ήταν σαφής», είπε. Σήμερα, υπάρχουν πολλά κέντρα που δεν είναι σαφές το πώς θα αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μια ισχυρή Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία».

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη Συμφωνία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, η οποία πρόκειται να εγκριθεί σε μια συνάντηση κορυφής στις 10-11 Δεκέμβρη στο Μαρόκο και ήδη αρκετές χώρες (π.χ. Αυστρία, ΗΠΑ, Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστραλία, Ισραήλ, Τσεχία κ.ά.) έχουν δηλώσει ότι δεν θα τη στηρίξουν. Αντιδράσεις υπάρχουν και στη Γερμανία, από το εθνικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), αλλά και στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. Υπάρχουν 21 αναφορές στη γερμανική Βουλή κατά της συμφωνίας για τη μετανάστευση.

Η προσφυγική κρίση έδειξε «πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί η προσφυγιά αλλά και η μετανάστευση σε διεθνές πλαίσιο και όχι κάθε χώρα μόνη της», είπε η Αγκ. Μέρκελ, δικαιολογώντας την κυβερνητική απόφαση να στηρίξει τη συμφωνία του ΟΗΕ. Επιπλέον, συνέχισε, η συμφωνία είναι «προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας», επειδή θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες και τους όρους της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Εξάλλου, η συμφωνία δεν είναι νομικά δεσμευτική για τα κράτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ» για μεγαλύτερη «αυτοτέλεια» (2019-12-25 00:00:00.0)
Αρχίζει η «κούρσα» διαδοχής της Μέρκελ (2018-11-08 00:00:00.0)
«Κοινά συμφέροντα» και «βαθιές διαφωνίες» ανέδειξε η επίσκεψη Ερντογάν (2018-09-29 00:00:00.0)
Φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και ενίσχυση της Frontex (2018-06-14 00:00:00.0)
Αέριο (2018-04-27 00:00:00.0)
Σε ένα μήνα οι βουλευτικές εκλογές (2017-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ