Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πλήρης στήριξη Τραμπ στη στρατηγική συμμαχία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.--

Την απόφασή του να διατηρήσει αταλάντευτη «τη σταθερή συμμαχία» με τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων και να οξύνει τη γεωπολιτική κόντρα με το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ανέδειξε το τελευταίο 48ωρο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σε εκτενή, πλην αποκαλυπτική, ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτηρίζει τον κόσμο «πολύ επικίνδυνο μέρος!», ξεδιπλώνοντας μια σειρά από σκόπιμα ψευδείς ή υπερβολικές κατηγορίες σε βάρος του Ιράν, κατηγορώντας το για «αιματηρό πόλεμο δι' αντιπροσώπων κατά της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη». Κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προσπαθεί «να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη προσπάθεια του Ιράκ για τη δημοκρατία, υποστηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση "Χεζμπολάχ" στο Λίβανο και τον δικτάτορα Μπασάρ Ασαντ στη Συρία (που έχει σκοτώσει εκατομμύρια από τους πολίτες του)». Σε ένα κρεσέντο λασπολογίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι «οι Ιρανοί έχουν σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς και άλλους αθώους ανθρώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας: «Το Ιράν δηλώνει ανοικτά και με μεγάλη δύναμη "θάνατος στην Αμερική" και "θάνατος στο Ισραήλ"... Είναι ο μεγαλύτερος χορηγός κρατικής τρομοκρατίας παγκοσμίως».

Ακολούθως παραδέχεται κυνικά ότι δεν προτίθεται να ασκήσει κυρώσεις ή να επιβάλει αντίποινα στη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας σε σχέση είτε με τον καταστροφικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει στην Υεμένη για να μειώσει την εκεί γεωπολιτική επιρροή του Ιράν είτε αναφορικά με την ειδεχθή δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Παραδέχεται ότι θα παραμείνει στο πλευρό της σαουδαραβικής μοναρχίας, επειδή, πρώτον, είναι από τους «μεγαλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ» στην αντιπαράθεση με το Ιράν και έχει υποσχεθεί «δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας», δεύτερον, συνεχίζει να αυξάνει την πετρελαϊκή παραγωγή μειώνοντας κατά 28% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβρη τις διεθνείς τιμές «μαύρου χρυσού» ώστε να επιτρέψει στις ΗΠΑ την κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και, τρίτον, έχει δεσμευτεί «να επενδύσει 450 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία» ωφελώντας τεράστια μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, όπως «η "Boeing", η "Lockheed Martin" και η "Raytheon"» και δημιουργώντας «εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

«Εάν ανόητα ακυρώναμε αυτά τα συμβόλαια, οι τεράστια ωφελημένοι θα ήταν η Ρωσία και η Κίνα και θα ήταν πολύ ευτυχείς να αποκτήσουν αυτές τις μπίζνες. Θα ήταν ένα θαυμάσιο δώρο σε αυτούς απευθείας από τις ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει «τρομερό έγκλημα» τη δολοφονία του Κασόγκι και μεταφέρει (!) την άποψη της σαουδαραβικής μοναρχίας ότι ήταν «εχθρός του κράτους» και «μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων», προσθέτοντας: «Οι δικές μας υπηρεσίες μυστικών υπηρεσιών συνεχίζουν να αξιολογούν όλες τις πληροφορίες αλλά θα μπορούσε κάλλιστα ο πρίγκιπας, διάδοχος στο θρόνο να είχε γνώση του τραγικού γεγονότος - ίσως ήξερε, ίσως όχι»...

Και καταλήγει: «Μετά τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως. Δουλεύουν στενά μαζί μας και ανταποκρίνονται πολύ στα αιτήματά μας για διατήρηση των τιμών πετρελαίου σε λογικά επίπεδα, γεγονός πολύ σημαντικό για τον κόσμο. Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύω να εξασφαλίσω ότι σε έναν πολύ επικίνδυνο κόσμο η Αμερική προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα, σε έντονη αντιπαράθεση με τις χώρες που επιθυμούν να μας βλάψουν».

Το ίδιο 24ωρο και έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επανέλαβε ότι η συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία «είναι ζωτική για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, και ως εκ τούτου «θα συνεχίσουμε τη σχέση με το βασίλειο της Σ. Αραβίας γιατί είναι σημαντικός μας εταίρος».

Στην ακλόνητη συμμαχία των ΗΠΑ με τη Σ. Αραβία σε σχέση με το πετρέλαιο και την επιλογή τους για κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν επανήλθε χτες ο Τραμπ με ανάρτησή του στο «Τουίτερ». «Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πιο χαμηλά. Ωραία! Σαν μία μεγάλη φορολογική περικοπή για την Αμερική και τον κόσμο. Απολαύστε! Είναι στα 54 δολάρια, ήταν 82 δολάρια. Ευχαριστώ τη Σαουδική Αραβία, αλλά ας πάμε χαμηλότερα! Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά!».

Αχνά σημάδια «ανάκαμψης» στη Γουόλ Στριτ

Στο μεταξύ, χτες, στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ (μετά από αρκετές μέρες «βουτιάς» της αξίας μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που είναι πιο ευάλωτες στον εντεινόμενο εμπορικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας, π.χ. "Google", "Apple", "Netflix"), άρχισαν να ανακάμπτουν οι μετοχές τεχνολογικών κολοσσών και να παρουσιάζει σημάδια «σταθεροποίησης» και η τιμή του αργού πετρελαίου. Ο δείκτης Dow Jones σημείωνε αργά χτες το απόγευμα άνοδο 0,5% στις 24.612 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,68% στις 2.660 μονάδες και ο Nasdaq είχε κέρδη 1,35% στις 7.002 μονάδες. Τις προηγούμενες μέρες, οι δείκτες συναλλαγών στη Γουόλ Στριτ κατέγραφαν βαριές απώλειες καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Νωρίτερα, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, σε έκθεσή του κατηγόρησε την Κίνα ότι κλιμακώνει τις επιθέσεις χάκερς στις ΗΠΑ για να κλέψουν τεχνολογία, δυναμιτίζοντας το έδαφος πριν από την επικείμενη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, Ντ. Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνθετα παζάρια και αντιθέσεις με φόντο ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς (2023-06-17 00:00:00.0)
Τριήμερη επίσκεψη Σι και σινο-αραβική Σύνοδος Κορυφής (2022-12-08 00:00:00.0)
Συμφωνίες αναβάθμισης στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας (2022-07-19 00:00:00.0)
Κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης και πολεμικές ιαχές (2019-09-21 00:00:00.0)
Για τις ενεργειακές πηγές, οδούς μεταφοράς και σφαίρες επιρροής (2016-01-10 00:00:00.0)
Η ΚΛΑΓΓΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ (2002-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ