Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η ΚΛΑΓΓΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ: «"Πολεμικά Χριστούγεννα" ζει η Μέση Ανατολή, καθώς η αμερικανική προπαρασκευή για την εξαπόλυση επίθεσης κατά του Ιράκ έχει εισέλθει σε εντατικό ρυθμό, πράγμα που δεν αναιρείται από τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες ο πόλεμος δεν είναι αναπόδραστος». (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)

ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ: «Μεγάλες πλειοψηφίες στη Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Τουρκία αντιτίθενται στον πόλεμο, ενώ ακόμα και στη Βρετανία η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη. Στη σημερινή κρίση το βασικό στοιχείο που διακυβεύεται είναι η νομιμότητα της αμερικανικής ηγεσίας και η ανάδειξη ενός ασφαλέστερου διεθνούς συστήματος. Το πώς το Ιράκ θα υποχρεωθεί να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες, θα δημιουργήσει όλα εκείνα τα προηγούμενα για την αντιμετώπιση, οπουδήποτε, της τρομοκρατίας και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής» (Ζμπίγκνιεβ Μπρεζίνσκι - ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ: «Η στρατηγική Μπους στη Μέση Ανατολή συνοψίζεται στο τρίπτυχο: εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, "άνοιγμα" του θέματος στο Ιράν και απόλυτος έλεγχος της Σαουδικής Αραβίας. Η ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης θεωρείται μια καλή αρχή για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής» (Γιώργος Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΛΗΜΜΑΤΩΝ: «Οι ΗΠΑ έκαμψαν αυτές τις αντιδράσεις (σ.σ. των Ευρωπαίων συμμάχων τους) με δύο τρόπους: Πρώτον στέλνοντας το μήνυμα ότι θα επιτεθούν στο Ιράκ, έστω και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων τους. Δεύτερον, κινητοποιώντας την ελεγχόμενη από την Ουάσιγκτον αντιπολίτευση του Ιράκ, η οποία ξεκαθάρισε ότι όταν αναλάβει την εξουσία θα επαναδιαπραγματευτεί τα πετρελαϊκά συμβόλαια. Ετσι, από το δίλημμα "πόλεμος ή ειρήνη στο Ιράκ" οι διαφωνούντες σύμμαχοι των ΗΠΑ πέρασαν στο δίλημμα "ή χάνουμε εντελώς τα συμβόλαια των πετρελαίων ή τα επαναδιαπραγματευόμαστε με την Ουάσιγκτον"». (Ο ίδιος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ