Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Πλούσια δράση στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων

Διαμαρτυρία για την ακρίβεια από εργαζόμενους και συνταξιούχους του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Διαμαρτυρία για την ακρίβεια από εργαζόμενους και συνταξιούχους του ΠΑΜΕ
Κυπριακό, εργασιακός μεσαίωνας, ακρίβεια, επέμβαση στο Ιράκ. Θέματα σαν κι αυτά, αναδείχτηκαν τη χρονιά που εκπνέει στο ελληνικό κοινοβούλιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που χρησιμοποίησε το σύνολο των δυνατοτήτων που της παρέχει ο κανονισμός της Βουλής για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η πλούσια δράση των βουλευτών του ΚΚΕ αντιστάθηκε στην ολοένα και πιο εμφανή υποτίμηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από την πλευρά της κυβέρνησης, που εμμένει να χρησιμοποιεί το κοινοβούλιο ως τυπικό διεκπεραιωτή αποφάσεων, που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες ή στα υπόλοιπα υπερεθνικά κέντρα όπου συμμετέχει, αρνούμενη παράλληλα να παράσχει έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση ακόμα και για τα σημαντικότερα θέματα εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής. Η ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων, των αγροτών και των «μικρομεσαίων», αλλά και οι παρεμβάσεις σε κρίσιμες στιγμές άσκησης εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισαν αυτή τη χρόνια τις Ερωτήσεις, τις Επίκαιρες Ερωτήσεις, τις Επερωτήσεις και τις προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις που προκάλεσε το ΚΚΕ.

Με τη γλώσσα των αριθμών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ το 2002, κατέθεσε 5 Επερωτήσεις και προκάλεσε 2 συζητήσεις «προ ημερήσιας διάταξης». Συνολικά από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι σήμερα συζητήθηκαν στην αίθουσα της Βουλής, 183 Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ. Παράλληλα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε με ειδικούς αγορητές σε 30 Επερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας και στις 2 Επερωτήσεις που κατέθεσε ο Συνασπισμός.

Το «εργαλείο» των επερωτήσεων εξαντλήθηκε από την ΚΟ του ΚΚΕ, τη χρόνια που εκπνέει, προκειμένου να αναδειχτούν ολόπλευρα στη Βουλή τα λαϊκά προβλήματα, αλλά και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι σε συγκεκριμένα ερωτήματα και αιτήματα των εργαζομένων και των αγροτών, αναλαμβάνοντας πολιτικές ευθύνες.

Μεσαίωνας

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
«Η κατάθεση της Επερώτησης δεν έγινε για να πείσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, αλλά να ακουστούν όσα έχει να πει και όσα έχουμε να πούμε εμείς. Για να καταλάβει ο κόσμος τις βάρβαρες συνθήκες που δημιουργούνται από το τεράστιο χάσμα που δημιουργείται μέσω της αύξησης του πλούτου και, ταυτόχρονα, της φτώχειας»! Αυτό το σχόλιο έκανε στις 10 Δεκέμβρη ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, αναφερόμενος στην Επερώτηση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος, για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, δημιουργώντας έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης - που αναμένεται να ενταθεί ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, μιλώντας για πολιτικές έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης μέσα και από τη διεύρυνση του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης, τη διόγκωση της ανεργίας και την εμπορευματοποίηση των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης κάλεσε τους εργαζόμενους από το βήμα της Βουλής, να χτίσουν και να αντιπαρατάξουν το δικό τους μέτωπο ενάντια «στο μαύρο μέτωπο της εργοδοσίας που έχει σχηματιστεί ενάντια στην εργατική τάξη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Με εντυπωσιακούς αριθμούς που αποδείκνυαν στα χαρτιά τη μείωση της ανεργίας, είχε επιχειρήσει να απαντήσει ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας, κατηγορώντας, μάλιστα, το ΚΚΕ, για έλλειψη προτάσεων. Είχε δε φτάσει στο σημείο να κατηγορήσει τους άνεργους, λέγοντας ότι τους παρέχονται θέσεις εργασίας, τις οποίες δεν αποδέχονται. Στο συγκεκριμένο θέμα έλαβε τεκμηριωμένη απάντηση, αφού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή έγγραφα συμβάσεων με απαράδεκτους όρους εργασίας, που προέβλεπαν μισθούς στο 10% των νόμιμων αμοιβών!

Η ακρίβεια

Διαδηλωτές από από το πρόσφατο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Διαδηλωτές από από το πρόσφατο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Εγκαιρα και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτέμβρη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε φέρει στη Βουλή το θέμα της ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που ταλαιπωρεί τα ελληνικά νοικοκυριά και που σήμερα το υπουργείο Οικονομίας υπόσχεται να «θεραπεύσει» με τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Στη συζήτηση είχε παρέμβει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι αντιστρέφει την πραγματικότητα για την κατάσταση των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που έχουμε «σαφή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, σαφή επιδείνωση των εισοδημάτων, σαφή επιδείνωση όλων εκείνων των παραγόντων που αναφέρονται στην καθημερινότητα της ζωής». Είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση δίνει στους εργαζόμενους «ψίχουλα για να πάρει καρβέλια» και κάλεσε τον ελληνικό λαό, με βάση την πείρα του, να οργανώσει την αντεπίθεσή του ενάντια στη σημερινή πολιτική. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις τους κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που είναι υπεύθυνη για την ακρίβεια, τους καθηλωμένους μισθούς και την άδικη φορολογία. Η κυβέρνηση εκπροσωπούμενη από τον υφυπουργό Οικονομίας Απόστολο Φωτιάδη επιχείρησε να εξωραΐσει την πραγματικότητα, μιλώντας για σημαντικές φοροαπαλλαγές και για προστασία του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων. Παράλληλα, τάχτηκε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς.

Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα

ICON

Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα
Αξιοποιώντας τη δυνατότητα κατάθεσης Επερωτήσεων η ΚΟ του ΚΚΕ έφερε στη Βουλή το θέμα του Ασφαλιστικού στις 5 Απρίλη, τότε δηλαδή που προωθούνταν το νομοσχέδιο με τη στήριξη μάλιστα του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την απάτη του -τότε- «κοινωνικού διαλόγου», που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, προκειμένου να ωραιοποιήσει τα μέτρα που σήμερα έχουν πισωγυρίσει την Κοινωνική Ασφάλιση, ανοίγοντας διάπλατα τους δρόμους για την έλευση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. «Η μόνη απάντηση που υπάρχει είναι η απάντηση του οξύτατου διαλόγου των αγώνων», είχε σχολιάσει τοποθετούμενη στην Επερώτηση χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Τα αγροτικά προβλήματα βρέθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της χρόνιας στο επίκεντρο των θεμάτων, που ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, μέσω των διαδικασιών του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αλλωστε, κατέθεσαν σχετική Επερώτηση, με τον Σπύρο Στριφτάρη από τη θέση του εισηγητή να τονίζει πως «η κυβέρνηση μιλά για νίκες στα ευρωπαϊκά όργανα, την ίδια ώρα που οι επιδοτήσεις μειώνονται και περικόπτονται, ενώ προωθείται σταδιακά η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής». Παράλληλα, είχε επισήμανε ότι «ο συντονισμένος αγώνας των αγροτών είναι η μόνη λύση ενάντια στους "μονόδρομους" καταστροφής της αγροτικής οικονομίας που συνθέτουν την κυβερνητική πολιτική».

Στο βήμα της βουλής η Αλ. Παπαρήγα στη συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Eurokinissi

Στο βήμα της βουλής η Αλ. Παπαρήγα στη συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Τη θηλιά που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική για επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους κατήγγειλε στη Βουλή το ΚΚΕ με την Επερώτησή του που συζητήθηκε στις 20 Νοέμβρη 2001. Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαίτησαν μια διαφορετική πολιτική, η οποία θα στοχεύει στην ενίσχυση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων, των λεγόμενων μικρομεσαίων, μέσω κινήτρων συνεταιριστικοποίησης, χρηματοδότησης, αλλά και με αλλαγή του ασφυκτικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει. Απαίτησαν επίσης χρηματοδοτική στήριξη από το κράτος και φορολογικά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον άκρατο ανταγωνισμό από τις ανώνυμες εταιρίες.

Συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών

Δύο «προ ημερήσιας διάταξης» συζητήσεις στη Βουλή προκάλεσε το ΚΚΕ, στη χρόνια που εκπνέει, αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό το - περιορισμένο λόγω κανονισμού της Βουλής- δικαίωμα που έχει για τέτοιες ενέργειες.

Πρόσφατη είναι η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κόμματων, που προκάλεσε το ΚΚΕ υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο για τους χειρισμούς της και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μια συζήτηση που αξίζει να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, παραβιάζοντας τον κανονισμό μετέφερε στις 17 Δεκεμβρίου δηλαδή μετά τη Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης, αν και το ΚΚΕ είχε ζητήσει να γίνει πριν τη Σύνοδο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις κυβερνητικές προθέσεις η εθνική αντιπροσωπεία. Η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση είναι ενδεικτική της χρήσης της Βουλής, προκειμένου να εξυπηρετεί τα μικροκομματικά - επικοινωνιακά συμφέροντά της, αποφεύγοντας την ουσιαστική ενημέρωση. Να σημειωθεί πως η ολιγωρία της κυβέρνησης να φέρει το θέμα στο κοινοβούλιο καθώς και το ότι τέτοια πρωτοβουλία πήρε το ΚΚΕ, αναγνωρίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα διαφοροποιήθηκε με σαφήνεια από το «κλίμα» των «χαιρετισμών» της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που δημιούργησαν τόσο η παρέμβαση του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου. Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ τόνισε ότι στην Κοπεγχάγη «επισημοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου με την ένταξη του 62% του νησιού στην ΕΕ, με χαρακτηριστικό στοιχείο τη χρήση του όρου "Κύπρος" και όχι "Κυπριακή Δημοκρατία". Νομιμοποιήθηκαν οι συνέπειες και τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής. Μπήκε σε διεθνή κηδεμονία, με την καθιέρωση της ανώτατης δικαστικής αρχής, στην οποία συμμετέχουν μη Κύπριοι από άλλες χώρες, αλλά και με το θέμα της αποστρατικοποίησης. Το "σχέδιο Ανάν", δηλαδή το σχέδιο επίσημης διχοτόμησης της Κύπρου, παραμένει σε πλήρη ισχύ και μετά την Κοπεγχάγη. Τίθεται νέο τελεσίγραφο αποδοχής του μέχρι τις 28 του Φλεβάρη 2003». Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα κριτήρια, με βάση τα οποία αντιμετωπίζεται το Κυπριακό από το ΚΚΕ, δίνοντας απαντήσεις στα διλήμματα της κυβέρνησης περί «τελευταίας ευκαιρίας για λύση», καθώς και στα περί ασφάλειας που παρέχει στην Κύπρο η ένταξή της στην ΕΕ. Μίλησε, επίσης, για εγκατάλειψη της πάγιας ελληνικής θέσης για λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Κ.Σημίτη που έκανε λόγο για «πατριωτικές ρητορείες», αλλά και του προέδρου του ΣΥΝ, που εξαπέλυσε ευρεία επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, μιλώντας για «δογματικές απλουστεύσεις».

Το θέμα του εκλογικού συστήματος ήταν αυτό που επέλεξε η ΚΟ του ΚΚΕ, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμά της για την πρόκληση μιας προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την κυβερνητική εμμονή στη χρήση καλπονοθευτικών συστημάτων, απαιτώντας τη θέσπιση της απλής αναλογικής ως πάγιου και μόνιμου εκλογικού συστήματος. Η σχετική συζήτηση έγινε 9 Απριλίου και στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα είχε επισημάνει ότι «το ΚΚΕ διεκδικεί απλή αναλογική, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς αυταπάτες πως από μόνη της είναι ικανή να επιφέρει τέτοιες ανακατατάξεις, ώστε να αλλάξει η ρότα της κυρίαρχης πολιτικής». Πρόσθεσε πως «ο αέρας της αλλαγής θα επέλθει από μαζικές, ριζοσπαστικές ανακατατάξεις στην κοινωνική, πολιτική συνείδηση του λαού, πριν απ' όλα στην εργατική τάξη που διευρύνεται συνεχώς». Οι βουλευτές του ΚΚΕ, παρενέβησαν και στο σύνολο των προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεων που έγιναν στη Βουλή και προκλήθηκαν από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι Ερωτήσεις των βουλευτών
του Κόμματος

Από τις Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ που συζητήθηκαν τους τελευταίους μήνες στη Βουλή, αξίζει να ξεχωρίσει κανείς την παρέμβαση του Κόμματος στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών το καλοκαίρι, που πέρασε, προκειμένου να καμφθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Για το θέμα αυτό συζητήθηκε στις 2 Ιούλη στη Βουλή η Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη, προς τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη. «Η οσφυοκαμψία στους εφοπλιστές κάνει κακό και στην προσωπικότητά σας και στην υγεία», είχε τονίσει τότε ο Σπύρος Στριφτάρης, καλώντας την κυβέρνηση να άρει το απαράδεκτο μέτρο της επιστράτευσης και να προχωρήσει στα απαραίτητα θεσμικά μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του ναυτεργατικού κινήματος, θέτοντας προς τον υπουργό και το ερώτημα «πού το Σύνταγμα προβλέπει την επιστράτευση λόγω απεργίας;». Το ερώτημα έμεινε χωρίς απάντηση, ενώ ο υπουργός τότε είχε -ψευδεπίγραφα όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια- δηλώσει ότι «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άρση της επιστράτευσης», υποσχόμενος «βήματα» για τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.

Είναι ιδιαίτερα επίκαιρο να υπενθυμίσουμε τη στάση που τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στις 3 Οκτώβρηη στην Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ, για το θέμα της επέμβασης στο Ιράκ, αρνούμενος να αποσαφηνίσει τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο Γ. Παπανδρέου, στην τοποθέτησή του, είχε αρκεστεί στις γενικόλογες αναφορές περί «ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ» και έκανε λόγο για «εξάντληση όλων των διπλωματικών και πολιτικών μέσων που διαθέτει η οργανωμένη διεθνής κοινωνία». Δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από τις ΗΠΑ για την παροχή διευκολύνσεων από την Ελλάδα. Τα ερωτήματα αυτά απαντώνται, βέβαια, σήμερα που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει διά στόματος του πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε επανειλημμένα ότι «βρισκόμαστε σε ετοιμότητα», προκειμένου να παρέχουμε διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση που είχε κάνει στις 3 Οκτωβρίου ο Ορέστης Κολοζώφ, η οποία αποκαλύπτει σήμερα την κυβερνητική υποκρισία. Οπως είχε αναφέρει «αν όντως είμαστε αντίθετοι με μια τέτοια ενέργεια πρέπει από τώρα να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η κυβέρνηση όμως δεν το κάνει, ενώ θα έπρεπε να είμαστε με εκείνη την πλευρά που λέει: "Οχι στον πόλεμο, δε θα στηρίξουμε μια τέτοια ενέργεια". Δεν πρέπει να περιμένουμε, κάτω από τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, πότε θα νομιμοποιηθεί από τον ΟΗΕ μια τέτοια επέμβαση, για να πάρουμε μέρος και εμείς στη συμμαχία όσων θα επέμβουν εκεί και να γίνουμε συνένοχοι ενός τέτοιου εγκλήματος».

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως την ίδια μέρα είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Κρητικός, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό στις 17 Μάη για το θέμα της αστυνομικής παρακολούθησης των διαδηλώσεων, όταν ο Κώστας Σημίτης είχε παραδεχτεί δημόσια ότι αυτή ακριβώς είναι η πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση!


Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ - Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ