Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΧΙ στη Σύνοδο των βαρβάρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Την πεποίθηση ότι η πάλη των λαών και η ανάπτυξη του κινήματος θα σταματήσει τους βαρβάρους, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος ν' ανήκει σ' αυτούς που τον παράγουν, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρουσιάσουν το 6μηνο πρόγραμμα δράσης που θα κορυφωθεί με τριήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, τις ημέρες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Ν. Χριστάνης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της Κίνησης, αναφέρθηκε στην ατζέντα των θεμάτων της 6μηνης ελληνικής προεδρίας και σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός τίποτα θετικό δεν έχει να περιμένει. Γενικότερα οι λαοί της Ευρώπης θα βγουν ζημιωμένοι. Αντίθετα θα ενισχυθούν για άλλη μια φορά οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια, και θα μεγαλώσουν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ».

Κόντρα στη θεματολογία της ελληνικής προεδρίας, το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα θα προβάλει αγωνιστικά τις διεκδικήσεις του, μέσα από εκδηλώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο Κ. Δρούτσας, μέλος της γραμματείας της Κίνησης και σημείωσε ότι μέσα από αυτές θα αναδειχτεί η αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ και στη συμμετοχή της χώρας μας, η εναντίωση στον ευρωστρατό, και στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση και ενίσχυση της καταστολής στην ΕΕ. Θα εκφραστεί η καταδίκη σε οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης της Κύπρου, και η απόφαση του λαού να παλέψει ενάντια στις νέες εργασιακές σχέσεις και στην ανατροπή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, στο παραπέρα ξεκλήρισμα των αγροτών και στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, στην παιδεία υποταγμένη στην αγορά.

Ειδική αναφορά έγινε στην προσπάθεια για παραπέρα περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, τόσο μέσα από τον τρομονόμο όσο και με τη συνεχή ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας. Φαινόμενα που εκδηλώνονται στη χώρα μας, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί, η αναζωπύρωση της συζήτησης που ξεκίνησε το 2000, για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και η εντολή του πρωθυπουργού να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο.

Στα φαινόμενα διώξεων της συνδικαλιστικής δράσης αναφέρθηκε ο Σ. Ράλλης, Γραμματέας της ΠΟΕΕΠ και μέλος της γραμματείας της Κίνησης. Μίλησε για τη βιομηχανία διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών και τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους, επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη δουλιά, διεκδίκησαν καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες εργασίας.

«Δε διαπραγματευόμαστε κανένα δημοκρατικό δικαίωμα καμία λαϊκή ελευθερία, λύσεις στη μέση δεν υπάρχουν. Λύση στη μέση σημαίνει αποδοχή αυτών των απόψεων περί περιστολής των δικαιωμάτων», ξεκαθάρισε ο Σ. Βαλανάς, μέλος της γραμματείας της Κίνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ