Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Τριήμερη επίσκεψη Σι και σινο-αραβική Σύνοδος Κορυφής

Τριήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρώσει το Σάββατο 10 Δεκέμβρη ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η πρώτη από το 2016. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθεί σινο-αραβική Σύνοδος Κορυφής, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 14 ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από αραβικές χώρες και θα προωθηθούν στενότερες συνεργασίες σε τομείς όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο, η οικονομία, οι πολιτικές σχέσεις.

Επιπλέον ο Κινέζος ηγέτης αναμένεται να υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία ύψους 29 δισ. δολαρίων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο φόντο των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ άλλων λόγω των διαφορετικών συμφερόντων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με τον εκπρόσωπο Τύπου του «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας» στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, να ξεκαθαρίζει πως η επίσκεψη Σι παρακολουθείται στενά.

Στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του Πενταγώνου «Η Στρατιωτική Ισχύς της Κίνας» προς το αμερικανικό Κογκρέσο καταγράφονται οι εντεινόμενες προσπάθειες της σινικής ηγεσίας να αυξήσει τη συνεργασία με χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη Αμερικανός δικαστής έβαλε στο αρχείο την Τρίτη τη μήνυση που είχε υποβληθεί στις ΗΠΑ εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με την κατηγορία πως διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ