Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε ένα μήνα οι βουλευτικές εκλογές

Για απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τη Γερμανία μιλά ο Σουλτς

Οι κάλπες ανοίγουν, ενώ μεγαλώνουν οι διεθνείς προκλήσεις και για τα γερμανικά μονοπώλια (φωτ. από μονάδα της «Volkswagen»)

Copyright 2017 The Associated

Οι κάλπες ανοίγουν, ενώ μεγαλώνουν οι διεθνείς προκλήσεις και για τα γερμανικά μονοπώλια (φωτ. από μονάδα της «Volkswagen»)
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενα μήνα πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία (24 Σεπτέμβρη), με περίπου τους μισούς ψηφοφόρους (46%) να εμφανίζονται αναποφάσιστοι, οι δύο υποψήφιοι καγκελάριοι των βασικών κομμάτων του κεφαλαίου που σήμερα συγκυβερνούν, Αγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD), εντείνουν τις προεκλογικές τους εμφανίσεις.

Ο Μ. Σουλτς, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Τρίερ, υποσχέθηκε την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τη Γερμανία, ενώ, σχετικά με την αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ (στο 2% του ΑΕΠ), δήλωσε ότι ο ίδιος ως καγκελάριος θα επιδιώξει τον περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών της χώρας. Αντίθετα, περισσότερα χρήματα πρέπει να δοθούν για δημόσιες επενδύσεις και μάλιστα σε τομείς που εξυπηρετούν το γερμανικό κεφάλαιο (υποδομές, καινοτομία, έρευνα κ.λπ.).

Aπό την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ, σε συζήτηση που οργάνωσε η εφημερίδα «Handelsblatt», επιβεβαίωσε ότι η δέσμευση για αύξηση των δαπανών άμυνας στο 2% του ΑΕΠ εισφορά στο ΝΑΤΟ θα εκπληρωθεί, «χωρίς περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες». Αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες εντάσσουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα την αύξηση της χρηματοδότησης για κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, όπως και της έρευνας, της καινοτομίας, των υποδομών για την ψηφιοποίηση, στρώνοντας έδαφος για χρυσοφόρες μπίζνες σε ανερχόμενους κλάδους. Παράλληλα, επιμένουν σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στη μείωση του κρατικού χρέους. Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μούνστερ η καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τα σχέδια δαπανών που έχει καταρτίσει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα είπε για την ΕΕ, σημειώνοντας την ανάγκη να «συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλιώς θα μείνει στάσιμη και θα καταρρεύσει». Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει υψηλός βαθμός αλληλεπικάλυψης με τα συμφέροντα των ΗΠΑ» στη Γηραιά Ηπειρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ