Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΡ - ΙΡΑΝ
Πλήρης η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

Βήματα προσέγγισης και μεταξύ Ιράν - Σαουδικής Αραβίας

ΝΤΟΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Το διπλωματικό παζλ συγκρούσεων και συγκλίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου συνεχίζεται στο τρίγωνο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών μεταξύ Κατάρ - Ιράν - Σαουδικής Αραβίας.

Χτες, το Κατάρ ανακοίνωσε πως προχώρησε σε πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, με το οποίο μοιράζονται ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου (North Dome-South Pars) στον Περσικό Κόλπο. Το Καταριανό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, μάλιστα, πως ο πρέσβης της χώρας στο Ιράν επιστρέφει στην Τεχεράνη τις επόμενες λίγες μέρες για πρώτη φορά μετά το 2016.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογείται παρά τις απειλές και το εμπάργκο που έχουν επιβάλει από τις 4 Ιούνη στο Κατάρ άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις της περιοχής: η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Ενδιαφέρον, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως σχεδόν παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ανακοίνωσε πως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, που έχουν διακόψει από το Γενάρη του 2016 τις διπλωματικές τους σχέσεις, θα δεχτούν την επίσκεψη διπλωματών προκειμένου να επιθεωρήσουν τις πρεσβείες και τα προξενεία τους.

Ο Ζαρίφ εξήγησε ότι οι επισκέψεις των διπλωματών αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του χατζ, του μεγάλου προσκυνήματος στη Μέκκα, που ολοκληρώνεται την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη. Επιπλέον, ο Ζαρίφ δεν έχασε την αφορμή για να επικρίνει τη σαουδαραβική πολιτική, λέγοντας πως η συμπεριφορά του Ριάντ «είναι αντίθετη στα δικά του συμφέροντα» και πως η Τεχεράνη επιθυμεί «την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή και επιμένουμε στην ανάγκη να καταπολεμηθούν οι κίνδυνοι που μας απειλούν όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ