Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Μπαράζ από «διατροφικά σκάνδαλα» στην ΕΕ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία απέσυραν δυο είδη βάφλας, επειδή ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με το εντομοκτόνο «fipronil», ενώ η εταιρεία (η «Chickfriend.) που εμπλέκεται σε αυτό το σκάνδαλο ενδέχεται να χρησιμοποίησε και δεύτερη απαγορευμένη χημική εντομοαπωθητική ουσία, αυτήν τη φορά στη βιομηχανία εκτροφής μοσχαριών.

Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ, σε ένα εκτροφείο βοοειδών έχει ήδη απαγορευτεί η διακίνηση μοσχαρίσιου κρέατος, επειδή εκεί είχε χρησιμοποιηθεί και το εντομοαπωθητικό «amitraz» (εκτός από το «fipronil»).

«Υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν αυγά. Δεν ξέρουμε πού θα τελειώσει αυτό», είπε εκπρόσωπος της αλυσίδας «Emte». Η οικονομική ζημιά από το σκάνδαλο έχει προκαλέσει γκρίνιες και ανησυχίες στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα. Ετσι, ο ολλανδικός οργανισμός βιομηχανίας μεταποίησης τροφίμων FNLI ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση διατροφικών προϊόντων που ίσως περιέχουν μολυσμένα αυγά.

Η άμεση ζημιά στους πτηνοτρόφους ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ, αλλά οι επιπτώσεις σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα εκτιμώνται σε 150 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, 258 φάρμες πουλερικών έχουν απαγορευτεί να πωλούν αυγά και κρέας.

Στο μεταξύ, στη Μεγάλη Βρετανία προϊόντα χοιρινού κρέατος (λουκάνικα και ζαμπόν) που πωλούνταν από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Τέσκο», ενδέχεται να ευθύνονται για τη μόλυνση χιλιάδων ανθρώπων με ένα είδος ηπατίτιδας (HΕV), σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον φορέα «Δημόσια Υγεία» της χώρας. Από το 2011 είχε αρχίσει να παρατηρείται μια αύξηση των λοιμώξεων με ηπατίτιδα Ε και η έρευνα (2014 - 2016) έδειξε ότι 150.000 - 200.000 άνθρωποι το χρόνο μολύνονταν από τον ιό. Τα συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους είναι συμπτώματα γρίπης, ωστόσο σε ανθρώπους με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα μπορεί να προκληθούν χρόνια λοίμωξη, κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ