Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

Θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς τη Ρωσία, διαμήνυσε ο Τζ. Μάτις

Ο Ουκρανός πρόεδρος (δεξιά) υποδέχεται τον Αμερικανό υπουργό
Ο Ουκρανός πρόεδρος (δεξιά) υποδέχεται τον Αμερικανό υπουργό
Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ουκρανία, με το βλέμμα στραμμένο στους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία, μετέφερε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, κατά την επίσκεψή του χτες στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, και τον ομόλογό του, Στεπάν Πολτόρακ.

Ο Τζ. Μάτις είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία απέναντι στην «επιθετική της συμπεριφορά». «Παρά τις αρνήσεις της Ρωσίας, γνωρίζουμε ότι επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τα διεθνή σύνορα με βία, υπονομεύοντας τα κυρίαρχα και ελεύθερα έθνη της Ευρώπης», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Π. Ποροσένκο.

Αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις ενάντια σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, μια πλευρά των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην περιοχή, είπε ότι «αυτές θα συνεχιστούν», μέχρι «η Ρωσία να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ».

Οπως επιβεβαιώθηκε, ένα κρίσιμο ζήτημα των διμερών παζαριών είναι και η ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού της Ουκρανίας, θέμα που έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλά στρατιωτικά μονοπώλια των ΗΠΑ αλλά σχετίζεται και ευρύτερα με τους ανταγωνισμούς, σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό και στρατιωτικό πέρασμα.

Μεταξύ άλλων ο Μάτις αναμενόταν να έχει συνάντηση και με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Στεπάν Πολτόρακ, στην οποία - σύμφωνα με ανακοίνωση - επρόκειτο να συζητηθούν «η τρέχουσα κατάσταση με την ασφάλεια στη χώρα και τον κόσμο, σημαντικές πλευρές του μετασχηματισμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και νέες οδοί για την περαιτέρω συνεργασία των "αμυντικών υπηρεσιών" των δύο χωρών».

Σε χτεσινή συνέντευξή του ο Πολτόρακ σημειώνει πως «στην παρούσα φάση η υποστήριξη των δυτικών εταίρων με αμυντικά όπλα είναι κυρίαρχης σημασίας».

Στο μεταξύ, λίγα 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), όπου στήριξαν την απόφαση για εκεχειρία από τις 23 Αυγούστου, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές καταγγέλλουν δεκάδες παραβιάσεις. Η Ουκρανία καταγγέλλει 18 παραβιάσεις με δύο τραυματίες στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου εκτοξευτές χειροβομβίδων και πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος στράφηκαν προς την ουκρανική πλευρά. Οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (σ.σ. την εξουσία έχουν αστικές δυνάμεις προσδεδεμένες στη Ρωσία) καταγγέλλουν 33 παραβιάσεις εκεχειρίας το τελευταίο 24ωρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χτες ότι «μετά τον "ψυχρό πόλεμο" εργαστήκαμε ενεργά για να δημιουργήσουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία, όμως η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας υπονόμευσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι η «σύρραξη» στην Ανατολική Ουκρανία «άλλαξε σε τεράστιο βαθμό το περιβάλλον ασφαλείας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ