ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δημιουργεί ερασιτεχνική θεατρική ομάδα

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στη δημιουργία ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας προχωράει η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), στην προσπάθειά της να «πλουτίσει» τη δράση της με μορφές που να εμπνέουν τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Πρόκειται για μία θεατρική ομάδα, όπου μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, και η οποία, φυσικά, θα έχει το πρόσημο του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, δηλαδή των γυναικών από τις λαϊκές οικογένειες που παλεύουν συλλογικά για την κατάκτηση της γυναικείας ισοτιμίας και χειραφέτησης.

Στη θεατρική ομάδα μπορεί κάποιος να συμμετέχει με διάφορους τρόπους και όχι μόνο ως ηθοποιός, αλλά και ως σκηνογράφος, κατασκευαστής προσωπείων ή άλλων θεατρικών αντικειμένων, ράφτης των κοστουμιών, μουσικός, χορογράφος, τραγουδιστής, χορευτής κ.ά.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Συλλόγου - παραβρέθηκαν η πρόεδρος Κική Καρυώτη και οι Λίζα Τσιμπλίδου και Φανή Γιαννούλη, μέλη του ΔΣ - επεσήμαναν ότι «εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε πάνω στη σκηνή ένα καινούργιο είδος ψυχαγωγίας: Αυτή που μπορεί να προσφέρει η μεγάλη κι ακατάπαυστη παραγωγική δύναμη της καθημερινής ζωής», τονίζοντας: «Η πρωτοβουλία αυτή του Συλλόγου μας θέλουμε να αποτελέσει μια ευκαιρία για ψυχαγωγία, σε συνθήκες στις οποίες η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες να διασκεδάσει. Πολύ περισσότερο, αν μιλάμε για μια επίσκεψη στο θέατρο, το κόστος είναι για τους περισσότερους απαγορευτικό».

Τέλος, ευχαριστώντας για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο της θεατρικής ομάδας, ηθοποιό Βασίλη Καρμίρη, ανακοίνωσαν ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Νοέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Στέκι Γυναικών (23ης Οκτωβρίου 8-14, 3ος όροφος). Τηλέφωνο επικοινωνίας 6940211278 (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 10.00 - 14.00 και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 18.00 - 21.00).

ΠΟΜΠΗΙΑ
Εντυπωσιακή νωπογραφία ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Ρωμαϊκή νωπογραφία, που απεικονίζει την βασίλισσα της Σπάρτης, Λήδα, και τον Δία μεταμορφωμένο σε κύκνο, ανακαλύφθηκε στην Πομπηία την περασμένη Παρασκευή. Αν και καταστράφηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., η Πομπηία συνεχίζει να εκπλήσσει με τους «θησαυρούς» που κρύβει κάτω από τις στάχτες της.

Η νωπογραφία, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, βρισκόταν στο σπίτι μία εύρωστης οικογένειας όπου κάνουν ανασκαφές οι αρχαιολόγοι. Το εντυπωσιακό, όπως λέει ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας Μάσιμο Οσάνα, είναι ότι είχε ζωγραφιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Λήδα να δίνει την εντύπωση ότι κοιτάει στα μάτια όποιον έμπαινε σε αυτό το δωμάτιο.

Η νωπογραφία, τα χρώματα της οποίας ήταν εντυπωσιακά «ζωντανά», ανακαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης των δομών της αρχαίας πόλης μετά τις βροχές του τελευταίου διαστήματος.

«Εγκλημα στο Orient Express»

Το έργο της Αγκαθα Κρίστι, «Εγκλημα στο Orient Express», ανεβαίνει στο Θέατρο Δανδουλάκη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την απόδοση του πασίγνωστου μυθιστορήματος σε θεατρικό έργο υπογράφει ο Κεν Λούντβιχ. Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Καλογρίδη. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Δάνης Κατρανίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Τάσος Χαλκιάς, Ταμίλα Κουλίεβα, Τάνια Τρύπη, Τάκης Παπαματθαίου, Λένα Δροσάκη, Αγγελος Μπούρας, Λευτέρης Ζαμπετάκης και η Ολγα Πολίτου.

Στο «Εγκλημα στο Orient Express», η ανάμειξη του διάσημου Ηρακλή Πουαρό στην ιστορία, η γοητευτική πλοκή, η γεμάτη μυστήριο και ανατροπές, οι χαρακτήρες και η μεταξύ τους διασύνδεση, συναρπάζουν και γοητεύουν. Ολα είναι διαφορετικά απ' ό,τι δείχνουν, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σκηνή. Και όλα καθορίζονται τελικά από το μεγάλο δίλημμα: Μπροστά στη φρίκη του φόνου ενός παιδιού, ποια τιμωρία είναι δίκαιη και ηθική, ποιος μπορεί να γλιτώσει από τον θείο και τον ανθρώπινο νόμο...

Απόδοση: Ολυμπία Σκορδίλη. Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Μαίρη Τσαγκάρη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος.

Εναλλασσόμενο πρόγραμμα

Η «Θεατρική Σκηνή» του Αντώνη Αντωνίου παρουσιάζει δύο εμβληματικές παραστάσεις, σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα. Η πρώτη είναι «Ο Θάνατος και η Κόρη» του Αριελ Ντόρφμαν. Μετά την πτώση της 17χρονης δικτατορίας στη Χιλή, μία πρώην πολιτική κρατούμενη που βασανίστηκε άγρια στη διάρκειά της, αναγνωρίζει στη φωνή ενός αγνώστου τον βασανιστή της και αποφασίζει να αποδώσει μόνη της δικαιοσύνη.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντωνίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη, Δημήτρης Κανέλος. Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Παραστάσεις: Παρασκευή - Σάββατο 21.00 και Κυριακή 20.00.

Παρουσιάζεται επίσης η παράσταση «Αυγά Μαύρα» του Διονύση Χαριτόπουλου, για 6η χρονιά. Δύο αδέλφια χωρίζονται βίαια μέσα στις απάνθρωπες συνθήκες ενός πολέμου. Σήμερα συναντιούνται προσπαθώντας να κλείσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν, ψάχνοντας να βρουν τις μνήμες και τα συναισθήματά τους που χάθηκαν για πάντα.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντωνίου. Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Μουσική βασισμένη σε θέματα της Ελένης Καραΐνδρου. Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Αντωνίου και Νατάσσα Ασίκη. Παραστάσεις: Τετάρτη 19.00 και Πέμπτη 21.00.

«Θεατρική Σκηνή»: Νάξου 84, πλατεία Κολιάτσου, τηλ. 210 2236890.

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Πρεμιέρα για το «ΜΑΜ»

Το «Αρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνεχίζει τη σπουδαία δουλειά του, παρουσιάζοντας παραστάσεις σε γειτονιές, σχολεία και φυλακές, σε απομακρυσμένες περιοχές και σε γειτονικούς νομούς. Η φετινή του παραγωγή είναι το «ΜΑΜ» του Σάκη Σερέφα. Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», το Σάββατο 24 Νοέμβρη. Με την πρεμιέρα του «ΜΑΜ» εγκαινιάζει ένα νέο τρόπο παρουσίασης των έργων. Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη διοργανώνεται ημερίδα γνωριμίας με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα και το έργο του.

Επί επτά χρόνια, ένας μοναχικός μαθητής, ο Ζοζέφ, κι ένας μοναχικός οδηγός λεωφορείου, ο Μεγάλος, αναπτύσσουν μια ιδιότυπη φιλία. Καθισμένοι πλάι - πλάι μέσα στο σχολικό λεωφορείο, συζητούν κι εξομολογούνται μυστικά κι εμπειρίες για την ευτυχία, τον έρωτα, τη μνήμη, το θάνατο, τα ζόρια αλλά και τα κέφια της ζωής. Για τον μαθητή, αυτή η σχέση αποτελεί μια μύηση στη ζωή που τον περιμένει. Για τον οδηγό αποτελεί μια αφορμή για αναπόληση και επανεκτίμηση της ζωής που πέρασε. Μια μύηση στον κόσμο των μεγάλων μέσα από συνταγές μαγειρικής...

Συντελεστές: Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος. Σκηνικά - κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος και Αλεξάνδρα Σκιάφκου. Χορογραφία: Μαριμίλη Ασημακοπούλου. Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ