ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σε αναβρασμό ενάντια στις νέες ρυθμίσεις

Να μην προωθηθούν οι αλλαγές στο χαρακτήρα και τη λειτουργία τους ζητούν γονείς και μαθητές. Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Από την κινητοποίηση στην Κομοτηνή
Από την κινητοποίηση στην Κομοτηνή
Σε συλλογική δράση και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του θεσμού των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων αντιδρώντας στην υποβάθμισή τους. Την Κυριακή 25 Νοέμβρη πραγματοποίησε στην Αθήνα έκτακτη Γενική Συνέλευση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα όσα προβλέπονται για τα σχολεία αυτά στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Γενική Συνέλευση απευθύνει κάλεσμα στους Συλλόγους Γονέων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, σε συνεργασία με τα 15μελή των μαθητών και τους συλλόγους διδασκόντων, να πάρουν όλα τα πρακτικά μέτρα για μαζική κάθοδο και παρουσία στη Βουλή τη μέρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο.

«Είναι αδύνατον να παραμείνουμε παθητικοί στην προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Η μετατροπή τους από σχολεία κατάρτισης σε σχολεία ενθάρρυνσης δεν είναι ούτε βελτίωση ούτε εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους! Τα προβλήματά μας χρονίζουν. Εχουμε ελλείψεις σε προσωπικό (καθαρίστριες, φύλακες, γραμματεία, νοσηλευτές), ελλείψεις σε εποπτικά μέσα και εργαστηριακό εξοπλισμό, σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, σημαντικά προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Οι γονείς ζητούν άμεση απόσυρση του άρθρου 40, παρ. 5γ του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, δηλώνοντας πως καμία τροποποίηση και καμία προσθήκη στο άρθρο αυτό δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της μουσικής και καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Ζητούν επίσης κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων, άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχώρησαν ήδη την περασμένη Παρασκευή Μουσικά Σχολεία σε διάφορες πόλεις, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του άρθρου 40 του νομοσχεδίου. Ειδικότερα:

Κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συναυλία στο κέντρο της Κομοτηνής έκαναν, μαζί με γονείς και καθηγητές, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου της πόλης. Τον αγώνα των μαθητών χαιρετίζει με ανακοίνωση το ΤΣ Ροδόπης της ΚΝΕ.

Μαζική πορεία από το σχολείο τους προς την πλατεία 23ης Μαρτίου έκαναν οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, καταλήγοντας σε παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον οποίο ζήτησαν να προωθήσει τα ψηφίσματά τους στο υπουργείο και να στηρίξει τον αγώνα τους, ενώ στάση εργασίας με ανάλογα αιτήματα έκανε η ΕΛΜΕ Καλαμάτας.

Πορεία πραγματοποίησαν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών στο κέντρο της πόλης, με στάση μπροστά στο κτίριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατάληξη στο δημαρχείο. Εκεί επέδωσαν υπόμνημα με όσα διεκδικούν οι μαθητές των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων, ζητώντας επιπλέον άμεση αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του σχολείου τους, την πρόσληψη μιας ακόμη καθαρίστριας και την κάλυψη της θέσης ημεροφύλακα.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο δημαρχείο της Λέσβου, έχοντας στο πλευρό τους το Σύλλογο Καθηγητών και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, ενώ σε κατάληψη μπήκε το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης.

  • «Εδώ και τώρα το υπουργείο να πάρει πίσω τα επικίνδυνα σχέδια για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία», ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ αναφέρεται στην κατάσταση στα Μουσικά - Καλλιτεχνικά Σχολεία, στα οξυμένα προβλήματά τους, στις νέες ρυθμίσεις και τις επιπτώσεις τους. Καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να μπουν μπροστά για να μην περάσουν αυτές οι αλλαγές και το ΔΣ της ΟΛΜΕ και όλες τις ΕΛΜΕ άμεσα να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για την απόσυρση του άρθρου 40, τη στήριξη των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, τη στελέχωση όλων των σχολείων με εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών ειδικοτήτων με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Κόντρα στα φασιστικά καλέσματα για καταλήψεις

Ανακοινώσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να απομονώσουν τις φασιστικές φωνές, να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα που ζουν καθημερινά και να αγωνιστούν για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, απευθύνουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Θεσσαλονίκης και Αθήνας, η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τις καταλήψεις που εμφανίστηκαν με εθνικιστικά συνθήματα και υποκινούνται από εξωσχολικούς που πρόσκεινται σε ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σημειώνει: «Τις τελευταίες μέρες διακινούνται μέσω Facebook και Instagram διάφορα ανυπόγραφα καλέσματα, που παρουσιάζουν μια ημερομηνία σαν μέρα καταλήψεων στα σχολεία με φασιστικό περιεχόμενο και συνθήματα μίσους.

Καλούμε τους συμμαθητές μας να γυρίσουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πλάτη στα φασιστοειδή που βγήκαν από τις τρύπες τους και θέλουν να σπείρουν στα σχολεία και τις γειτονιές μας τις μισάνθρωπες, φασιστικές, δολοφονικές, σάπιες ιδέες τους και το ρατσιστικό τους δηλητήριο», καλεί μεταξύ άλλων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι τα σχολεία που προχώρησαν σε καταλήψεις για το Μακεδονικό, φιγουράρουν σε όλα τα φασιστικά σάιτς και χειροκροτούνται από πολλά στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καταγγέλλει ότι τέτοια φασιστικά στοιχεία είναι αυτοί που μοιράζουν τα εθνικιστικά πανό από σχολείο σε σχολείο και προτρέπουν τους μαθητές γι' αυτές τις δράσεις, ενώ γι' αυτές τις κινητοποιήσεις ούτε έγινε συζήτηση στις μαθητικές κοινότητες, ούτε πάρθηκαν αποφάσεις από ΓΣ σχολείων.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι μαθητές γνωρίζουν τι σημαίνει φασίστας! Δεν ξεχνούν ποιοι δολοφόνησαν τον Φύσσα! Δεν ξεχνούν ποιοι σπέρνουν το μίσος για συμμαθητές μας μετανάστες και πρόσφυγες! Τους μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι αυτοί που το παίζουν νταήδες στους αδύναμους και στα αφεντικά κάνουν τις κότες! (...)

Απέναντι σε όλους αυτούς που μας καλούν να λέμε ότι "η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική", σπέρνοντας το μίσος, την έχθρα και τη διάθεση για πολέμους προς άλλους λαούς, να βροντοφωνάξουμε: Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία. Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών που είναι κακή και για τους δύο λαούς, καθώς βάζει τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών να σουλατσάρουν με τις βάσεις τους στις χώρες μας». Επίσης αναφέρει ότι «είναι αστείο να το παίζουν πατριώτες αυτοί που έχουν για σημαία τους τη σβάστικα του Χίτλερ και όταν ακούνε ΝΑΤΟ βαράνε προσοχή».

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί σε «μαθητική πορεία και στην απεργία», με μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, σε παράσταση Διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 30/11, στη 1 το μεσημέρι.

Με σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τα σχολεία!», η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι «τα σχολεία και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων» και καλεί τους εκπαιδευτικούς να αποκαλύψουν στα μάτια των μαθητών τον πραγματικό ρόλο των φασιστικών και εθνικιστικών οργανώσεων. Να πούνε τα πράγματα με το όνομά τους! «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση μέσα στα σχολεία! (...) Είναι χρέος του κόσμου της Εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού», σημειώνει.

Ανακοίνωση - παρέμβαση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καλεί τους μαθητές «να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Να μην απαντήσουν στον εθνικισμό με εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό με αλυτρωτισμό. Η ελπίδα βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών και της νεολαίας, κόντρα σε πολεμοκάπηλους και εθνικιστές, σε κυβερνήσεις και εκμεταλλευτές. Αυτοί που βάζουν τους λαούς να σφάζονται, είναι οι ίδιοι που φέρανε το σχολείο μας στην κατάσταση αυτή».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των προβλημάτων, τα οποία παραμένουν» χαρακτηρίζεται η πρόσφατη νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε αυτά τα σχολεία.

Στην Ερώτηση αναφέρονται μια σειρά προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και απαιτούνται λύσεις. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Σταύρος Τάσσος, Μανώλης Συντυχάκης και Κώστας Στεργίου, που την υπογράφουν, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας μέτρα για τα εξής:

  • Για την απόσυρση του άρθρου 40 του Σχεδίου Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου... Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
  • Για την ενεργοποίηση του νόμου και διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση αναγνωρισμένων πτυχίων στην Ευρωπαϊκή Μουσική (Ειδικό Αρμονίας), στη Βυζαντινή Μουσική και στα Παραδοσιακά Οργανα, στο πλαίσιο λειτουργίας της δωρεάν δημόσιας Εκπαίδευσης.
  • Για την πιστοποιημένη κατάταξη των αποφοίτων στα πρακτικά και θεωρητικά μουσικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα σπουδών.
  • Για διορισμούς καθηγητών Μουσικής και Γενικής Παιδείας με οργανικές θέσεις. Αμεση κάλυψη των κενών σε μουσικά μαθήματα και μαθήματα Γενικής Παιδείας.
  • Η διδασκαλία όλων των μουσικών οργάνων να είναι ατομική.
  • Να ορίζονται με σαφήνεια στο αναλυτικό πρόγραμμα ως υποχρεωτικά τα μουσικά μαθήματα και τα μαθήματα Αισθητικής Παιδείας.
  • Να γίνει εκπόνηση διδακτικών μουσικών εγχειριδίων και δωρεάν διανομή τους σε όλους τους μαθητές.
  • Να υπάρχει άμεση κάλυψη των αναγκών σε κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό (μουσικά όργανα, εποπτικά μέσα, εργαστηριακός εξοπλισμός) και προσωπικό (νοσηλευτές, γραμματειακή υποστήριξη, καθαρίστριες, φύλακες πλήρους απασχόλησης).
  • Να υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές, χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ