ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
20ή ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή η 20ή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) την οποία φιλοξένησε το ΚΚΕ, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 100 χρόνων ζωής και δράσης του. Η συνάντηση είχε θέμα «Η σύγχρονη εργατική τάξη και η συμμαχία της. Τα καθήκοντα της πολιτικής της πρωτοπορίας - των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό». Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 91 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 73 χώρες όλου του κόσμου και έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από την πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στις χώρες τους, από τις κοινές και συγκλίνουσες δράσεις που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο.

Συζήτησαν επίσης τα καθήκοντα για την ενίσχυση της πάλης των κομμουνιστών, την ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για τα δικαιώματα των εργατών, των λαών, της νεολαίας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, την εξουσία του κεφαλαίου και την καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους. Συζητήθηκαν ακόμα κοινές δράσεις που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά με αφορμή και σημαντικές επετείους. Η 20ή Συνάντηση κατέληξε σε Κάλεσμα, το οποίο ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει σε επόμενο φύλλο και περιλαμβάνει και τις κοινές δράσεις για την επόμενη χρονιά.


Διεθνείς αντιπροσωπείες από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα παρευρέθηκαν στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ την Κυριακή το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ νωρίτερα ξεναγήθηκαν στην Εκθεση για τα 100χρονα του Κόμματος στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα».


Γνωριμία με την αιματοβαμμένη Ιστορία του ΚΚΕ

Από την ξενάγηση στην Εκθεση
Από την ξενάγηση στην Εκθεση
Οι εκπρόσωποι από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα επισκέφτηκαν την Κυριακή το μεσημέρι τη μεγάλη Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει», με πλούσιο αρχειακό υλικό, που λειτουργεί για τα 100χρονα του Κόμματος στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα», γνωρίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τη συγκλονιστική Ιστορία του ΚΚΕ. Εχοντας στη γλώσσα τους έναν οδηγό με τα βασικά στοιχεία της Εκθεσης, ξεναγήθηκαν στα εκθέματα, που καταγράφουν την Ιστορία του ίδιου του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας και συνδέουν το παρελθόν με τους σημερινούς ταξικούς αγώνες.


Δώρο από το ΚΕΚΡ για τη συμβολή του ΚΚΕ

Μια ξεχωριστή στιγμή στη Διεθνή Συνάντηση ήταν η προσφορά στο ΚΚΕ από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας και τον Α' Γραμματέα της ΚΕ, Βίκτορ Τιούλκιν, αναμνηστικής πλακέτας και συμβολικά ενός πριτσινιού από το θρυλικό θωρηκτό «Αβρόρα», που έδωσε το σύνθημα για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και την επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα. Η κίνηση αυτή, όπως εξήγησε ο Ρώσος σύντροφος, έγινε σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης συμβολής του ΚΚΕ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, που ήταν αυτό που πήρε την πρωτοβουλία πριν από 20 χρόνια για την πραγματοποίηση των Διεθνών Συναντήσεων. Παραδίδοντας το δώρο στον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι είναι ένα «παράσημο» και ιδιαίτερη τιμή από τη χώρα των Μπολσεβίκων.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Συντονισμός για την κοινή δράση

Χτες πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, όπου παραβρέθηκαν τα 27 από τα 29 κόμματα από την ευρωπαϊκή ήπειρο που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ. Πρόκειται για κόμματα που υποστηρίζουν τις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού, του μαρξισμού - λενινισμού και ενώνονται στο όραμα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε απολογισμός της δράσης τον προηγούμενο χρόνο και έγινε προγραμματισμός για το 2019.

Από όλα τα κόμματα χαιρετίστηκε η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε το 2018 και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί ο συντονισμός των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συναποτελούν την Πρωτοβουλία, να δυναμώσει η μελέτη των ζητημάτων της Ευρώπης και της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η επεξεργασία κοινών θέσεων των κομμάτων για τη διακριτή παρέμβαση που θα δυναμώνει την εργατική - λαϊκή πάλη σε κάθε χώρα.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας υπήρξε συμφωνία για τη διοργάνωση εκδήλωσης για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει το ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη τον προσεχή Φλεβάρη. Επίσης, στην Ολομέλεια προσκλήθηκαν, παραβρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, το ΚΚ Μεξικού και το Παραγουάνικο ΚΚ, με την προτροπή η Πρωτοβουλία να διευρυνθεί πέρα από τα όρια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ενώ εγκρίθηκε η ένταξη στην Πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό.


Από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας
Από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ