ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις

Περιοδείες του ΚΚΕ σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην Αττική

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων
Μεγάλους χώρους δουλειάς στην Αττική επισκέπτονται στελέχη του ΚΚΕ, για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους τις πολιτικές εξελίξεις, την κατάσταση στους αντίστοιχους κλάδους και τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι περιοδείες αυτές, που γίνονται από την περασμένη βδομάδα, αποτελούν και κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης ενόψει της αυριανής απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα σε κυβέρνηση - εργοδοσία και τους συνδικαλιστές τους.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας επισκέφτηκε την προηγούμενη Τετάρτη ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, οι εργαζόμενοι του οποίου είναι εν αναμονή εξελίξεων σχετικά με τη μεταβίβαση της επιχείρησης σε άλλον επιχειρηματικό όμιλο. Το στέλεχος του Κόμματος συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου και στη συνέχεια βρέθηκε στους χώρους δουλειάς, συνομιλώντας με τους εργάτες για την κατάσταση στο Ναυπηγείο, για την απεργία στις 28 Νοέμβρη αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις.

Ο Χρ. Κατσώτης, αναφερόμενος τις εξελίξεις στο Ναυπηγείο, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να τις αναμένουν παθητικά, δεν πρέπει να χάνουν χρόνο, καθώς, όπως εξήγησε, η πείρα από παρόμοιες εξαγορές ή συγχωνεύσεις δείχνει ότι αυτός που παίρνει την επιχείρηση, θέλει να την παίρνει πάντα «καθαρή» από εργασιακά δικαιώματα, με χαμηλούς μισθούς, χωρίς να καταβάλλει αποζημιώσεις, εισφορές κ.λπ. «Οι εργοδότες δεν θέλουν "βάρη", όπως η σταθερή δουλειά των εργαζομένων με συγκροτημένα δικαιώματα, και αυτό τους το παρέχουν οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, με τους χιλιάδες αντεργατικούς νόμους. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει για να ικανοποιούνται οι ανάγκες των εργοδοτών, για να μειώνεται η τιμή της εργατικής δύναμης ώστε να αυξάνεται η κερδοφορία τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε ότι «η πείρα δείχνει ότι στις εξαγορές επιχειρήσεων στην εναλλαγή επιχειρηματιών διατηρήθηκαν δικαιώματα, όταν οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν αγώνες για να διασφαλιστούν οι θέσεις δουλειάς τους, για να πληρωθούν κ.λπ.».

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ακόμα ότι οι γενικότερες εξελίξεις δεν είναι άσχετες με όσα συμβαίνουν στο Ναυπηγείο. Αναφερόμενος στους οξυμένους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής, είπε ότι αυτές οι αντιθέσεις είναι πολύ επικίνδυνες για τους λαούς: «Σκοτώνονται μεταξύ τους και εμπλέκονται και οι κυβερνήσεις για λογαριασμό τους, π.χ. το λιμάνι στον Πειραιά το πήρε η COSCO και οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν για να πάρουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το Νεώριο στη Σύρο, τα Ναυπηγεία. Υπάρχει μια σύγκρουση για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα, αλλά πάντα στην πλάτη των εργαζομένων. (...) Αυτό το σάπιο σύστημα, πέρα από τη χαμοζωή που μας προσφέρει, μας οδηγεί και σε πολέμους - είτε τοπικούς, είτε γενικούς. Π.χ. αν πάρουν τα ναυπηγεία, για να παράγεται υλικό πολέμου για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αυτό πρέπει να ανησυχήσει τους εργαζόμενους, αφού έτσι γίνονται στόχος αυτές οι υποδομές στο πλαίσιο των ανταγωνισμών».

Πάλη για να υπηρετεί η παραγωγή τις λαϊκές ανάγκες

Ο Χρ. Κατσώτης ανέδειξε επίσης τις προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων, τις παρεμβάσεις του μέσα κι έξω από τη Βουλή, ενώ τόνισε ότι θα κάνει άμεσα παρέμβαση και στη Βουλή για τους 70 απλήρωτους συμβασιούχους του Ναυπηγείου, όπως και για τις χρωστούμενες ασφαλιστικές εισφορές, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες της κυβέρνησης, που φαίνονται π.χ. στην άρνησή της να δεχτεί την πρόταση του ΚΚΕ να καθίσταται αυτόφωρο αδίκημα η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Κάλεσε σε οργάνωση της πάλης, τονίζοντας ότι όσο η εργατική τάξη αναθέτει σε κάποιους «σωτήρες» τη ζωή της, τόσο αυτή θα χειροτερεύει. Ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από την οργάνωσή τους, έχουν τη δύναμη να βάλουν εμπόδια, να καθυστερήσουν μέτρα και να αποσπάσουν κατακτήσεις, όταν παλεύουν κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας, όταν βάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Με αυτόν τον προσανατολισμό, σημείωσε, πρέπει να δοθεί η μάχη της απεργίας στις 28 Νοέμβρη, ώστε να είναι μαζική, μαχητική, να στείλει μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης της πάλης.

Σε άλλο σημείο, εξάλλου, ανέδειξε ότι το Ναυπηγείο θα μπορούσε να απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και να παράγει διάφορα προϊόντα για να ικανοποιήσει ανάγκες του λαού, όπως σε μέσα μεταφοράς, πλοία, τρένα, λεωφορεία, αλλά και άλλες μηχανές για μέσα παραγωγής. Επειδή όμως ο σχεδιασμός και η όποια λειτουργία του αποφασίζονται από τους επιχειρηματίες και για τις δικές τους ανάγκες, οι εργαζόμενοι πάνε από το κακό στο χειρότερο. «Αυτό είναι το εμπόδιο που πρέπει να φύγει από τη μέση για να υπηρετεί η παραγωγή τις ανάγκες του λαού και τη ζωή που δικαιούται», σημείωσε.

Κλείνοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που λέει ότι πρέπει να καλυφθούν όλες οι απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης, ότι θα πρέπει να έχουν όλοι δουλειά, που αποκαλύπτει ποιο είναι το εμπόδιο για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες, δηλαδή ο σημερινός τρόπος παραγωγής, που έχει κριτήριο τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών.

Με οικοδόμους σε εργοτάξια της Αττικής

Στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά
Στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά
Με εργάτες οικοδόμους στα εργοτάξια «Παπαστράτος» στον Πειραιά και του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μίλησε την προηγούμενη βδομάδα ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Κατασκευών Αττικής του Κόμματος, καλώντας τους να συμμετάσχουν όλοι μαζί στην αυριανή πανεργατική απεργία, κάνοντας αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης.

Αναδεικνύοντας το τι σημαίνουν τα δήθεν «οφέλη» που θα αποκομίσουν οι εργαζόμενοι από τη «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον κλάδο των Κατασκευών. Οπως είπε μεταξύ άλλων, το μέσο μεροκάματο ενός τεχνίτη το 2004 ήταν στα 60 - 70 ευρώ και σήμερα δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ. Κι αυτό σε μια περίοδο που η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 20 - 30% και δεν συγκρίνεται η ταχύτητα με την οποία σήμερα προχωρούν τα μεγάλα έργα σε σχέση με μια 15ετία πριν. Πρόσθεσε ότι τα κατασκευαστικά έργα τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά περίπου 95%, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο παραμένει ο ίδιος, δηλαδή περίπου 14.000, όσοι και το 2014. Επίσης, ο αριθμός των ενσήμων ανά οικοδόμο παραμένει ο ίδιος. «Τι δείχνουν τα παραπάνω; Οτι κυριαρχούν η απλήρωτη εργασία, οι ατελείωτες υπερωρίες, μισοπληρωμένες ή και απλήρωτες, η κλοπή ενσήμων και σε τελική ανάλυση το βάθεμα της εκμετάλλευσης», τόνισε ο Κ. Ζιώγας και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που λέει το ΚΚΕ εδώ και χρόνια: Οτι η όποια ανάπτυξη θα στήνεται στα συντρίμμια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης».

Στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ
Στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ
Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να ανεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεών τους, να μην αρκούνται στο γεγονός ότι σήμερα πιο εύκολα βρίσκουν μεροκάματο, αφού «είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα οι εργάτες να είναι ικανοποιημένοι με ένα μεροκάματο της δεκαετίας του '90. Ο κλάδος των κατασκευών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που απομυθοποιεί αυτά που λέει η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, ότι μεγαλώνοντας την "πίτα" των κερδών θα ζήσει και ο εργάτης καλύτερα. Ολα τα κόμματα, ακόμα και η φασιστική Χρυσή Αυγή, αυτή την ανάπτυξη υπερασπίζονται, την καπιταλιστική, που τσακίζει τους εργάτες». «Μόνο το ΚΚΕ είναι στην αντίπερα όχθη, αντιστρατεύεται αυτό το σύστημα και φωτίζει το μονόδρομο της ταξικής πάλης, της πάλης με προοπτική την εργατική εξουσία, που θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα «τι να κάνουμε σήμερα», ο Κ. Ζιώγας ανέδειξε την ανάγκη της συσπείρωσης με το ΚΚΕ παντού για να δυναμώσει κι άλλο αυτή η πάλη. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι από σήμερα «χρειάζεται στην πράξη η "αποσταθεροποίηση", η αποδυνάμωση των αστικών κομμάτων. Και κάθε τόπος δουλειάς να γίνει "καμίνι" της ταξικής πάλης. Γι' αυτό πρέπει να είναι επιτυχημένη και η απεργία στις 28/11, να αφήσει παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης, όπως άφησαν και οι πανοικοδομικές απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, με αιχμή τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., οι Κομματικές Οργανώσεις Νάουσας του ΚΚΕ διοργανώνουν στην αίθουσα ΒΕΤΛΑΝΣ (δίπλα από το νοσοκομείο) εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Δυνατό εργατικό κίνημα. Κοινωνική Συμμαχία. Ανάπτυξη για το λαό». Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 1 Δεκέμβρη:

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟ Λυκότρυπας - Αγίας Αννας Αχαρνών Αττικής διοργανώνει συγκέντρωση στο 4ο ΚΑΠΗ Αγ. Αννας, με θέμα «Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας. Δυνατό εργατικό κίνημα, Κοινωνική Συμμαχία για την ανατροπή». Θα μιλήσει ο Τάσος Τραβασάρος, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδίου και η ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών της ΤΟ Μενιδίου - Φυλής διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στο χώρο του ΠΟΚΕΝ (Φιλαδελφειας 217).

Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στις 2 μ.μ. στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ