Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με οικοδόμους σε εργοτάξια της Αττικής

Στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά
Στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά
Με εργάτες οικοδόμους στα εργοτάξια «Παπαστράτος» στον Πειραιά και του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μίλησε την προηγούμενη βδομάδα ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Κατασκευών Αττικής του Κόμματος, καλώντας τους να συμμετάσχουν όλοι μαζί στην αυριανή πανεργατική απεργία, κάνοντας αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης.

Αναδεικνύοντας το τι σημαίνουν τα δήθεν «οφέλη» που θα αποκομίσουν οι εργαζόμενοι από τη «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον κλάδο των Κατασκευών. Οπως είπε μεταξύ άλλων, το μέσο μεροκάματο ενός τεχνίτη το 2004 ήταν στα 60 - 70 ευρώ και σήμερα δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ. Κι αυτό σε μια περίοδο που η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 20 - 30% και δεν συγκρίνεται η ταχύτητα με την οποία σήμερα προχωρούν τα μεγάλα έργα σε σχέση με μια 15ετία πριν. Πρόσθεσε ότι τα κατασκευαστικά έργα τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά περίπου 95%, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο παραμένει ο ίδιος, δηλαδή περίπου 14.000, όσοι και το 2014. Επίσης, ο αριθμός των ενσήμων ανά οικοδόμο παραμένει ο ίδιος. «Τι δείχνουν τα παραπάνω; Οτι κυριαρχούν η απλήρωτη εργασία, οι ατελείωτες υπερωρίες, μισοπληρωμένες ή και απλήρωτες, η κλοπή ενσήμων και σε τελική ανάλυση το βάθεμα της εκμετάλλευσης», τόνισε ο Κ. Ζιώγας και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που λέει το ΚΚΕ εδώ και χρόνια: Οτι η όποια ανάπτυξη θα στήνεται στα συντρίμμια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης».

Στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ
Στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ
Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να ανεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεών τους, να μην αρκούνται στο γεγονός ότι σήμερα πιο εύκολα βρίσκουν μεροκάματο, αφού «είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα οι εργάτες να είναι ικανοποιημένοι με ένα μεροκάματο της δεκαετίας του '90. Ο κλάδος των κατασκευών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που απομυθοποιεί αυτά που λέει η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, ότι μεγαλώνοντας την "πίτα" των κερδών θα ζήσει και ο εργάτης καλύτερα. Ολα τα κόμματα, ακόμα και η φασιστική Χρυσή Αυγή, αυτή την ανάπτυξη υπερασπίζονται, την καπιταλιστική, που τσακίζει τους εργάτες». «Μόνο το ΚΚΕ είναι στην αντίπερα όχθη, αντιστρατεύεται αυτό το σύστημα και φωτίζει το μονόδρομο της ταξικής πάλης, της πάλης με προοπτική την εργατική εξουσία, που θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες», συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα «τι να κάνουμε σήμερα», ο Κ. Ζιώγας ανέδειξε την ανάγκη της συσπείρωσης με το ΚΚΕ παντού για να δυναμώσει κι άλλο αυτή η πάλη. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι από σήμερα «χρειάζεται στην πράξη η "αποσταθεροποίηση", η αποδυνάμωση των αστικών κομμάτων. Και κάθε τόπος δουλειάς να γίνει "καμίνι" της ταξικής πάλης. Γι' αυτό πρέπει να είναι επιτυχημένη και η απεργία στις 28/11, να αφήσει παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης, όπως άφησαν και οι πανοικοδομικές απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, με αιχμή τη διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ