Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εμπλοκή σε «περιβάλλον πολλαπλών απειλών»

«Στα γεμάτα» συμμετέχει το Πολεμικό Ναυτικό, και οι Ενοπλες Δυνάμεις γενικότερα, στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, από χτες ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του. Κατά την παραμονή του εκεί, ο Α/ΓΕΕΘΑ θα επισκεφτεί και την έδρα της επιχείρησης UNIFIL - επιχείρηση ναυτικών περιπολιών στα ανοικτά της χώρας, με «καπέλο» ΟΗΕ, προς παρεμπόδιση του εξοπλισμού οργανώσεων όπως η «Χεζμπολάχ». Το ελληνικό ΠΝ μετέχει σταθερά στην επιχείρηση εδώ και χρόνια, με πλοίο, έχοντας έτσι παρουσία σε έναν εκτεταμένο άξονα νότια της Κύπρου. Σήμερα, στην UNIFIL είναι ενταγμένη η φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Στην ίδια ζώνη αναπτύσσονται και οι περιπολίες της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian», όπου στην παρούσα φάση παίρνει μέρος η φρεγάτα «Ναβαρίνον», προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των στρατευσίμων και του λαού, για τον νέο γύρο παροχής πάσης φύσης υπηρεσιών από πλευράς της κυβέρνησης στη λυκοσυμμαχία. Η φρεγάτα προγραμματίζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 14 Δεκέμβρη.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε υλοποίηση των περιλάλητων σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου προΐσταται η κυβέρνηση υλοποιώντας αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα εμπέδωσης ευρωατλαντικής τάξης και ασφάλειας.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, στην άσκηση συμμετέχουν «παρατηρητές» από τις ΗΠΑ και «μετριοπαθή μουσουλμανικά» - όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν - κράτη, δεμένα στο ευρωατλαντικό άρμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο, αλλά και οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα, σε ακριβή αντιστοίχιση με το σχήμα συνεργασίας στα ενεργειακά Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου.

Στα τεχνικά ζητήματα η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα. Επισήμως, σκοπός της άσκησης είναι «η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών», όπως ορίζεται πλέον η Ανατολική Μεσόγειος, όπου σωρεύονται πολεμικοί στόλοι από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, στην όξυνση των ανταγωνισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ