Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Eurokinissi

Σε διαδικασία συγχώνευσης βρίσκονται από χτες ο όμιλος της Eurobank με την εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας «Grivalia», ενώ η επιχειρηματική συμφωνία πλαισιώνεται από τη μεταβίβαση πακέτου με «κόκκινα» δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ σε νέα εταιρεία «ειδικού σκοπού».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Eurobank, «η συγχώνευση δημιουργεί την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα», προκειμένου «να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ενώ αναμένεται να οδηγήσει τη μάζα των προβληματικών δανείων (σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων) της συγκεκριμένης τράπεζας σε περίπου 15% το 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021.

Βασικός «παίκτης» στην επιχειρηματική συμφωνία εμφανίζεται η καναδική «Fairfax», η οποία ήδη είναι μεγαλομέτοχος και στις δύο υπό συγχώνευση επιχειρήσεις καθώς και σε άλλους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους (Ομιλος Μυτιληναίου, ασφαλιστική εταιρεία «Eurolife», «Praktiker» κ.ά.), ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα καταστήσει τη «Fairfax» τον μεγαλύτερο μέτοχο της νέας εταιρείας, με ποσοστό 33% (από 18,2% που κατέχει σήμερα στη Eurobank).

Ο επικεφαλής του ομίλου της «Fairfax», Π. Γουάτσα, υπογράμμισε ότι μετά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων «θα προκύψει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα», ενώ απευθυνόμενος σε «επενδυτές» σημείωσε πως η Ελλάδα εστιάζει σε μια εθνική προσέγγιση για την επιτάχυνση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα, ο υπό συγχώνευση όμιλος, σε επόμενη φάση, σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (μεγολομέτοχος στους 4 εγχώριους τραπεζικούς ομίλους) ήδη έχει μετρήσει χασούρα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε αυτή τη φάση φαίνεται να καλοβλέπει τη συμφωνία των άλλων μεγαλομετόχων. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «η συναλλαγή ενισχύει την κεφαλαιακή θέση της εν λόγω τράπεζας, προάγει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξυγιαίνοντας το χαρτοφυλάκιο της νέας τράπεζας και συμβάλλει στην περαιτέρω σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν εκ των βασικών σκοπών του Ταμείου».

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2012 - 2015 πραγματοποιήθηκαν 3 ανακεφαλαιοποιήσεις - η τελευταία με τη «βούλα» της σημερινής κυβέρνησης - συνολικού ύψους 51,7 δισ. ευρώ. Τα 32 δισ. (περίπου 62%) καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω των δανείων που χορηγήθηκαν προς το ελληνικό κράτος από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για να φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Τα υπόλοιπα ποσά των ανακεφαλαιοποιήσεων, 19,7 δισ. ευρώ, προήλθαν από ιδιώτες επενδυτές.

Κλιμάκωση των πλειστηριασμών στη λαϊκή στέγη

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της «κεφαλαιακής επάρκειας» των τραπεζών είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη μείωση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και την κλιμάκωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.

Σε αυτό το επίπεδο, η κυβέρνηση από την πλευρά της δρομολογεί την πλήρη διάλυση στο όποιο καθεστώς νομικής προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, στο πλαίσιο βέβαια της διευκόλυνσης των τραπεζικών ομίλων και άλλων «τρωκτικών», που οσμίζονται κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Σε αυτό το φόντο, η απαρχή της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκει νομικά απροστάτευτη ακόμη και την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών, ενόψει της λήξης του σχετικού νόμου στα τέλη Δεκέμβρη του 2018.

Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια, καθώς το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει η κυβέρνηση έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η κυβέρνηση και εδώ παρουσιάζει ως φιλολαϊκό μέτρο την έμμεση επιδότηση των τραπεζιτών, που τους «διευκολύνει» να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.

Εξάλλου, προϋπόθεση για την καταβολή της όποιας επιδότησης αποτελεί η υποχρέωση του οφειλέτη να καταβάλλει ελάχιστη δόση στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και στο 10 % για το κλιμάκιο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Με «ατού» την αντιλαϊκή «υπεραπόδοση»

Την ίδια ώρα, στα 6,4 δισ. ευρώ καταγράφεται το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο (Γενάρη - Οκτώβρη) του 2018, ως αποτέλεσμα της πρέσας διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και την εντεινόμενη φοροαφαίμαξη του λαού.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το φετινό 10μηνο εμφανίζουν τα εξής:

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων καταγράφει εκρηκτική άνοδο κατά 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 38,7 δισ., από 37,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι έμμεσοι φόροι που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση εκτοξεύτηκαν στα 22,6 δισ. ευρώ (από 21,7 δισ. πέρυσι) και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) στα 6,9 δισ. (από 6,7 δισ.)

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 40,7 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερες κατά 1,6 δισ. σε σχέση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν την περαιτέρω συμπίεση των κονδυλίων για «κοινωνική προστασία» στα 933 εκατ. ευρώ, από περίπου 1,1 δισ. πέρυσι. Παράλληλα, το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους κατακρεουργήθηκε στα 83 εκατ., από 271 εκατ. πέρυσι.

«Tρέχουν» οι δόσεις και τα χαράτσια

Στο μεταξύ, στο ηλεκτρονικό σύστημα «Taxis» αναρτήθηκαν χτες τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων 2019, με το σχετικό χαράτσι να συνεχίζει στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2018. Η διορία αποπληρωμής τους είναι μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, στο τέλος Νοέμβρη λήγουν οι προθεσμίες για την εξόφληση της τρίτης δόσης από τα φετινά χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, καθώς και η δόση από τον φόρο εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ