Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατιωτικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ η χώρα

Σε στρατιωτικό προγεφύρωμα για τα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή έχει μετατρέψει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Χτες προσγειώθηκε στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στον Μαραθώνα αμερικανικό ελικόπτερο «MH60R Seahawk», το οποίο είχε απονηωθεί από το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», που σύμφωνα με αμερικανικές πηγές πλέει στην Κεντρική Μεσόγειο με ρότα ανατολικά και ανοιχτό το ενδεχόμενο να δέσει για ανεφοδιασμό στη Σούδα, τη μόνη βάση στη Μεσόγειο όπου μπορεί να δέσει αεροπλανοφόρο.

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από αρμάδα προστασίας, την πυραυλάκατο «USS Normandy» και τα καταδρομικά «USS Farragut», «USS Forrest Sherman» και «USS Arleigh Burke». Τουλάχιστον ένα από αυτά, το «USS Arleigh Burke», στις 12 του Νοέμβρη ανεφοδιάστηκε εν πλω στη Μεσόγειο από το εφοδιαστικό του Αμερικανικού Ναυτικού «USNS Medgar Evers», το οποίο κατόπιν κατέπλευσε στον Πειραιά, έμεινε εκεί δεμένο τρεις μέρες και προχτές το απόγευμα αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ετερο πλοίο του Αμερικανικού Στόλου, το ωκεανογραφικό - ερευνητικό «USNS Bruce C. Heezen», έχει δέσει ήδη στην αμερικανική βάση στη Σούδα.

Την ίδια ώρα, στα βόρεια της Κρήτης, κοντά στη Σούδα, γίνονται φάσεις της ελληνοαιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα» (βλ. ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Σε κάθε περίπτωση, το πλήρωμα του ελικοπτέρου στον Μαραθώνα έσπευσε να επισκεφτεί ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος δεν έχασε ευκαιρία να επαναλάβει πάλι τα περί «πυλώνα σταθερότητας» που επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί η Ελλάδα για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι αμερικανικά UAV έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Λάρισας, με δυνατότητες να εποπτεύουν χώρους μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ δεκάδες ελικόπτερα των Αμερικανών («μέχρι 31 ελικόπτερα» γράφει η σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) έχουν μετασταθμεύσει από τη Γερμανία στην αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο, με πρόσχημα τη συνεκπαίδευση.

Τα ναυπηγεία

Εξάλλου, επιβεβαιώνοντας ότι σχεδιασμοί του κεφαλαίου και πολεμική προπαρασκευή πάνε μαζί, ο Πάιατ σε προσωπικό του ιστολόγιο στο διαδίκτυο αναπαράγει δημοσίευμα του viadiplomacy.gr με τίτλο «Τα ναυπηγεία Ελευσίνας στα αμερικανικά χέρια;».

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη έγινε πρόταση στον Αλ. Τσίπρα από τον επικεφαλής της αμερικανικής ΟΝΕΧ στην Ελλάδα, Π. Ξενοκώστα, για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση τα ναυπηγεία της Ελλάδας να πέσουν στα χέρια άλλων εταιρειών (και ειδικά κινεζικών) που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα», τονίζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, μαζί αυτό της Σύρου που έχει αποκτήσει ήδη η ONEX, είναι στρατηγικής σημασίας πλέον για το Αμερικανικό Ναυτικό. Με την απόκτησή τους και τον εκσυγχρονισμό τους, θα μπορούν να ελλιμενιστούν για επισκευές και συντήρηση προηγμένα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ