Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019
Αρχισε η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

Ξεκίνησε χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα επιδόθηκαν σε νέο γύρο αποπροσανατολιστικού καβγά, με κυρίαρχα στοιχεία την πλειοδοσία για το ποιος είναι ικανότερος να ικανοποιήσει τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βέττας ανέφερε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τον στόχο της για 4η χρονιά, αναφερόμενος στην επίτευξη των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι η μη μείωση των συντάξεων είναι «πλήρως συμβατή με τον δημοσιονομικό στόχο της χώρας», δηλαδή με το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Κριτική για επιτάχυνση των μέτρων υπέρ του κεφαλαίου έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός αφαιμάζει την οικονομία, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους αποσπασματικά μειώνει κάποιους φορολογικούς συντελεστές. Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) εστίασε την κριτική του στη μη αύξηση των κρατικών πόρων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ισχυριζόμενος ότι έτσι καθηλώνεται η ανάπτυξη.

Ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος ζήτησε να παραχωρηθεί η δημόσια περιουσία στους επιχειρηματικούς ομίλους και έκανε λόγο για παράλογη φορολόγηση των επιχειρήσεων, που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό.

Τα παίρνετε από το λαό για να τα δώσετε στους κεφαλαιοκράτες

Αδικο, ταξικό και «εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τους λιγότερο φτωχούς προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, των κεφαλαιοκρατών, των σχεδίων της αστικής τάξης και των αναγκών για την καπιταλιστική κερδοφορία», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εισηγητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντάς τον.

Σημείωσε πως «τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν 1 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους, ενώ αντίθετα το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο, πληρώνοντας, αν πληρώνει και αυτά, μόλις το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων» και ότι την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για «αλλαγή σελίδας», «μειώνει κατά 530 εκατ. ευρώ τις παροχές προς τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Μειώνει τις συντάξεις κατά 275 εκατ. ευρώ, μειώνει τη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ. Μειώνει την κρατική χρηματοδότηση κατά 915 εκατ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει κατά 550 εκατ. ευρώ, που είναι λεφτά των εργαζομένων, τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης που εξασφαλίζουν χρήμα και φτηνή εργατική δύναμη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μειώνει τη χρηματοδότηση στις κοινωνικές δαπάνες όπως στην Υγεία και την Παιδεία, που σημαίνει επιτάχυνση της εμπορευματοποίησής τους, ενώ οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για προσλήψεις 1 προς 1 στο Δημόσιο σημαίνει ότι τα τεράστια κενά σε Παιδεία και Υγεία των προηγούμενων ετών δεν πρόκειται να καλυφθούν».

Χαρακτήρισε πρόκληση και τους πανηγυρισμούς για τη μη μείωση των συντάξεων, όταν δεν υπάρχει αποκατάσταση των απωλειών, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει προτείνει προς την ΕΕ πάγωμα των συντάξεων έως το 2022, που σύμφωνα με την ΕΕ, όπως ανέφερε, έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, στο όνομα της μη περικοπής των συντάξεων, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών παρεμβάσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με περικοπές κατά 150 εκατ. ευρώ στα σχολικά γεύματα, κατά 140 εκατ. ευρώ για δημιουργία κτιρίων για την προσχολική εκπαίδευση, 200 εκατ. ευρώ στην επιδότηση ενοικίου, μείωση κατά 240 εκατ. ευρώ στην επιδότηση της μη συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Από την άλλη, δεν άγγιξε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους, δηλαδή το ζεστό χρήμα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, όπως απαιτεί ο ΣΕΒ, ενώ μείωσε από το 15% στο 10% τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, όταν ο εργαζόμενος για τα όποια πενιχρά του έσοδα φορολογείται κατά 22%.

«Με άλλα λόγια», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «τα παίρνετε από το λαό για να τα δώσετε στους κεφαλαιοκράτες». Τόνισε ακόμη ότι η «νέα εποχή» που επικαλείται η κυβέρνηση, σημαδεύεται από τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους που ισχύουν στο σύνολό τους, από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 και από την ενισχυμένη εποπτεία, ενώ χαρακτήρισε ευφυολόγημα της κυβέρνησης τα περί δίκαιης ανάπτυξης στον καπιταλισμό, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν πως το 2017 το 46,3% του πληθυσμού ζούσε με λιγότερα από 382 ευρώ το μήνα.

Αναφερόμενος εξάλλου στην αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, τόνισε ότι πρόκειται για «σκιαμαχίες» και κάλεσε το λαό να ακολουθήσει τον μοναδικό δρόμο που έχει, αυτόν της ολομέτωπης λαϊκής αντεπίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ