ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αύριο Σάββατο στις 10 π.μ. η εκδήλωση στον Γοργοπόταμο

Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν τον γιορτασμό της 76ης επετείου ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου (Νοέμβρης 1942), το Σάββατο 1η Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ., στον Γοργοπόταμο. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Γρ. Τουγλίδη, Α' αντιπρόεδρο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και από εκπρόσωπο του ΚΣ της ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Πούλμαν δρομολογούνται από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ως εξής: Από Νέα Ιωνία Αττικής: Στις 7 π.μ. από Καλογρέζα (Πέτρινο σχολείο) και στις 7 π.μ. από τον ΟΤΕ. Από Περισσό: Στις 7 π.μ. στον Αγιο Στέφανο. Από Νέο Ηράκλειο: Στις 7.30 π.μ. από τον κινηματογράφο «Τρία Αστέρια». Από Λάρισα: Στις 7 π.μ. από την πλατεία Εβραίων (τηλ. 2410252611, 6973311663).

Σαν χτες η προβοκάτσια του 1964

Σαν χτες, στις 29/11/1964, κατά τη διάρκεια του επίσημου γιορτασμού για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης, την ώρα που στο χώρο κορυφώνονταν οι διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό των αντιστασιακών οργανώσεων από την κατάθεση στεφάνου, σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη στο χώρο της εκδήλωσης, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν 39, κατ' άλλους περισσότεροι.

Νεκροί ήταν οι Γιώργος Γιαννακούλης, Νίκος Δασόπουλος, Νίκος Καντουράς, Χρήστος Κεντίνης, Κώστας Λεμπέσης, Βασιλική Λιακοπούλου, Κωνσταντίνα Μπότη, Δημήτρης Μυλωνάς, Ηρωδιών Παπαζαχαρίου, Αποστόλης Πολύμερος, Ασημούλα Ραχιώτη, Κώστας Τσαρουχάς και Δήμος Τσιντικίδης.

Η έκρηξη αποδόθηκε επισήμως σε παλιά νάρκη που είχε τοποθετηθεί στην περιοχή από το 1947. Η ΕΔΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα, εκτιμώντας το γεγονός ως σαμποτάζ ακροδεξιάς προέλευσης. Ωστόσο, για την έκρηξη διώχτηκαν στελέχη της ΕΔΑ και του ΚΚΕ, όπως ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Γεράσιμος Αυγερόπουλος και άλλοι, που παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία ότι «εξετράπησαν εις πράξεις βίας». Στις 17/2/1966, οι κατηγορούμενοι Αυγερόπουλος, Τασσόπουλος και Βαλσάμης καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο χρόνων από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου απέναντι στην προβοκάτσια, χαρακτηρίζοντας «δυστύχημα» τη δολοφονική ενέργεια.

Συνεχίζεται η τακτική των ναζιστών της Χρυσής Αυγής

Συνεχίζεται στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η τακτική της προσπάθειας κωλυσιεργίας αλλά και προκλητικού «συμψηφισμού» της εγκληματικής οργάνωσης. Ετσι, την Τετάρτη ολοκληρώθηκε μετά από 10(!) συνεδριάσεις η ανάγνωση των εγγράφων με τις γνωστές πλέον ερωτήσεις και επερωτήσεις, αυτήν τη φορά του ναζιστή βουλευτή Ι. Λαγού. Οι υπερασπιστές του προσκόμισαν στο δικαστήριο 2.182 ερωτήσεις και αναγνώστηκαν πάνω από χίλιες άσχετες ουσιαστικά με το αντικείμενο της δίκης. Ακολουθεί στις επόμενες δικασίμους ο Ηλ. Παναγιώταρος με πάνω από 500 ερωτήσεις...

Παράλληλα, μετά τα έγγραφα που αναγνώστηκαν σε προηγούμενες δικασίμους του ναζιστή βουλευτή Κασιδιάρη που περιλάμβαναν πρόσφατη εκδήλωση της Βουλής για τον Ν. Πλουμπίδη ή την ομιλία (απόσπασμα από βιβλίο) του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη το 1946 (!), που προσκόμισε, μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Ν. Μίχου, προχτές την... τιμητική της, στην ανάγνωση των εγγράφων του Ι. Λαγού, είχαν κάποια που αφορούσαν τη δράση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Οπως τη δράση για την περιφρούρηση των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων καθώς και άλλα που δήθεν αποδείκνυαν τον «έκρυθμο»(!) χαρακτήρα του κομμουνιστή συνδικαλιστή Σωτ. Πουλικόγιαννη που υπέστη και αυτός τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Η Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε συνέχεια της σχετικής ένστασής της, στηλίτευσε ακόμη μια φορά την τακτική των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών που προσκομίζουν στο δικαστήριο από την αρχή της διαδικασίας των αναγνωστέων, έγγραφα άσχετα ουσιαστικά με το αντικείμενο της δίκης.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ακύρωσε απόφαση του δήμου Χαϊδαρίου υπέρ μικροκαταστηματαρχών

Με μια απόφαση χαρακτηριστική του ρόλου αλλά και της σύνδεσης της Τοπικής Διοίκησης με το κεντρικό κράτος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, με την οποία απαλλάσσονταν από τα δημοτικά τέλη αδύναμες οικονομικά ομάδες.

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου επισημαίνει πως:

«Με το υπ' αριθμ. 99879/32205/15-11-2018 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς το Δήμο μας, απορρίπτεται άλλη μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση των δημοτικών τελών. Μετά την άρνηση μείωσης δημοτικών τελών σε ανέργους, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε και τις μειώσεις που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για καταστήματα κάτω των 100 τ.μ. και σε νέες επιχειρήσεις με έδρα το Χαϊδάρι.

Αυτό αποδεικνύει την πολιτική κατεύθυνση και της σημερινής κυβέρνησης, η οποία παρέχει απλόχερα φοροαπαλλαγές σε μεγαλοεπιχειρηματίες, στέλνοντας το λογαριασμό για εξόφληση στα συνήθη υποζύγια (εργαζόμενους, ανέργους, μικροεπαγγελματίες, στα πλατιά λαϊκά στρώματα).

Αποδεικνύεται γι' άλλη μια φορά ότι, παρ' όλη την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για ελάφρυνση συγκεκριμένων κατηγοριών όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, ο ασφυκτικός έλεγχος της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος έχει ως στόχο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων και κατευθύνσεων πάντα στο πλαίσιο που ορίζουν οι θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Στο πλαίσιό τους αυτό δεν προβλέπεται καμία απολύτως ελάφρυνση και παροχή για τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες (ΕΒΕ) και τα λαϊκά στρώματα.

Η Δημοτική Αρχή θα σταθεί στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων, για την ουσιαστική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό των Δήμων, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν έργα υποδομής και βελτίωσης των συνθηκών ζωής στην πόλη μας καθώς και οικονομική ελάφρυνση για όλους τους δημότες. Θεωρούμε ότι κάθε συνδημότης μας θα σταθεί αλληλέγγυος και συμμέτοχος στην προσπάθειά μας αυτή».

Συζήτηση για την αλλαγή της υφιστάμενης νομολογίας

Συζητήθηκε, χτες, στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Την αναίρεση άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης, και υποστήριξε η ίδια η εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Ξ. Δημητρίου. Αν και επί της ουσίας δεν αλλάζει η ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων, στόχος του Αρείου Πάγου είναι η αλλαγή της υφιστάμενης νομολογίας, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο το 2017 καταδίκασε τη χώρα μας σε αποζημίωση συνολικού ύψους 676.000 ευρώ για τους 42 μετανάστες εργάτες. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την έκδοση της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης αρνήθηκε να πληρώσει στους μετανάστες εργάτες τους μισθούς και τους ανάγκασε να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και υπό την εποπτεία ένοπλων φρουρών. Τον Απρίλη του 2013, περίπου 200 μετανάστες εργάτες γης ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, γύρω στις 6 το απόγευμα, πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ, τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά.

Ολοι οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς σε βάρος των εργατών γης στη Μανωλάδα τη «γλίτωσαν» με αθώωση ή με ποινές - χάδι από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην Πάτρα. Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον έμπορο φράουλας Ν. Βαγγελάτο και τον έναν από τους επιστάτες του, τον Κ. Χαλούλο. Αλλοι δύο επιστάτες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς τους επιβλήθηκαν ποινές εξαγοράσιμες και με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Διεργασίες και στην ακροδεξιά

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό και στο χώρο δεξιά της ΝΔ. Στον απόηχο πληροφοριών ότι παράγοντες όπως ο Γ. Καρατζαφέρης, ο Δ. Καμμένος κ.ά. ετοιμάζονται να κατέβουν σε ένα ψηφοδέλτιο, ο Φ. Κρανιδιώτης, μιλώντας στο «news 24/7» απέκλεισε όποια συνεργασία μαζί τους. Ταυτόχρονα, έβαλε κατά του Κυρ. Βελόπουλου επειδή, παρά τις αρχικές συνεννοήσεις τους για εκλογική σύμπραξη της «Ελληνικής Λύσης» με τη «Νέα Δεξιά», ο Κυρ. Βελόπουλος στη συνέχεια απάντησε ότι δεν επιθυμεί συνεργασία αλλά προσχώρηση της «Νέας Δεξιάς» του Κρανιδιώτη στην «Ελληνική Λύση». «'Η πήρε εντολή από τον χρηματοδότη του, ή φοβήθηκε μην του αλώσουμε το κόμμα», δήλωσε ο Φ. Κρανιδιώτης, αφήνοντας και αιχμές για «υπόγεια συμφωνία» Βελόπουλου με την ηγεσία της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ
Καταλήγει για υποψηφιότητες σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Τα ζητήματα των υποψηφιοτήτων στους κεντρικούς δήμους της χώρας, αλλά και της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τετάρτης, ενώ θα βρεθούν στο επίκεντρο και της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Κατά πληροφορίες, την Κουμουνδούρου πονοκεφαλιάζουν οι τρεις μεγάλοι δήμοι, ενώ φαίνεται να καταλήγει σε Κατερίνα Νοτοπούλου για τη Θεσσαλονίκη και Γ. Μπελαβίλα για τον Πειραιά, εκτός αν τελικά η προσπάθεια συμπράξεων με ΚΙΝΑΛ αλλά και με την παράταξη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη υποδείξουν κάποια άλλη πρόταση, ως έναν από τους «προθαλάμους» και για τη διαμόρφωση σχημάτων διαχείρισης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Μάλιστα, πηγές καλά γνωρίζουσες τα πράγματα λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει λιγότερο αναγνωρίσιμα πρόσωπα, ώστε να δώσει τη μάχη με το επιχείρημα των «νέων» και «άφθαρτων», και παράλληλα ενδεχόμενη ήττα να μη χρεώνεται απευθείας στην κυβέρνηση και να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ